İçeriğe atla

Sayfa:Carel Zwollo.pdf/61

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

59

Kraliyet tarafından bu gölde balıkçılık yapmak yasaklanmıştı; çünkü her yıl binlerce leylek ve başka büyük kuşlar Afrika'dan Anadolu'ya, Balkanlara ve oradan da Hollanda'ya göç ediyor. Hollanda, Avrupa'nın en büyük bataklık ve sulak alanlarına sahip ülke. Eskiden avcılar Uddel Gölü ve etrafından yakaladıkları leylekleri canlı canlı kafeslere koyuyorlarmış ve Het Loo Sarayı'na Avrupa'dan misafirler geldiğinde bu kuşları salıyorlar ve onlar da havada avlayıp, daha sonra onları yiyorlarmış. Hälä her yıl Hollanda'da kaçak şahin avcıları yakalanıyor. Canlı şahinler Suudi Arabistan'a ve Birleşik Arap Emirliği'ne satılıyor. Sarayda, orası şimdi müze oldu, bir Türk odası var. Oda Türk eşyaları, kilim ve halılarla dekore edilmiş. Hollanda Kraliyet ailesi 19. yüzyıl Osmanlısıyla ilişkilere çok sıcak bakıyordu. Sarayın en büyük holündeki merdiven alanında Osmanlı dönemindeki İstanbul'u tasvir eden 12 metre uzunluğunda büyük bir resim bulunuyor. Osmanlı İmparatorluğu ve Hollanda Kraliyeti arasında 400 yıl süren bir barış vardı. Hollanda-İspanya Savaşı sırasında, bir Osmanlı sultanı Hollanda'ya yardım göndermişti. Hollandaca'da şöyle bir deyim vardır: "Türk padişahı Papa'dan daha iyi."

İlkokul zamanımda, kraliçenin annesi Wilhelmina hâlâ yaşıyordu ve onun doğum gününde tüm okullardan binlerce çocuk sarayın önünde millî marşı söylemeye mecburdu. Onun öldüğü zamanı çok iyi hatırlıyorum. Çünkü bizim caddeye yakın ve saraya giden bir yol üzerinde olan Jachtlaan (avcılık) Caddesi'nin bir akşam, iki tarafına yüzlerce meşale koymuşlardı. Kraliçenin naaşı önünde beyaz çiçek-

---

Apeldoorn'da bulunan Het Loo Sarayı'nın içindeki büyük holde merdivenin yanında İstanbul Boğaziçi manzaralı 12 metre uzunluğunda bir tablo bulunmaktadır. Bu tablodaki Osmanlılardan birinin eli halının üzerindedir. Hollanda da halılar zenginlik göstergesidir. Sırtı dönük olan gemici asker ise Frig Şapkası takmaktadır. Bu şapka dünyada bağımsızlık ve özgürlük şapkası olarak bilinmektedir.