İçeriğe atla

Sayfa:Carel Zwollo.pdf/53

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

51

19. yüzyılda İngiltere ve Hollanda Papua Yeni Gine’yi 140. meridyenden böldüler. İki bölümün toplam yüzölçümü 800 bin km². Türkiye’den daha büyük bir ada. Fakat bu adanın 1850 senesinde sadece bir milyon nüfusu vardı. Adanın sol tarafı Hollanda’nın, sağ tarafı da İngiltere-Avustralya’nın sömürgesi oldu ve bu iki ayrı parçada yeni bir tarih başladı. Benim doğduğum yer haritada en solda bulunan Sorong-Doom yerleşimi. Orada Amerika, İngiltere, Hollanda ve Avustralya askerî birlikleri Japonlarla savaştılar. Sanki aslan, kedi, sincap ve fare. Hep birlikte bir “kaplan”ı korkutmaya çalışıyor gibiydi. Başkent Hollandia Kuzey Doğu’da Avustralya-Papua Yeni Gine sınırında yer alıyor.


Adanın sol tarafı Hollanda, sağ tarafı da İngiltere-Avustralya’nın sömürgesi ve bu iki ayrı parça yeni bir tarihe başladı.


Endonezya bağımsızlığını kazanınca, geriye sömürgenin en yabani ve bakir kısmı olan Yeni Gine kaldı. Adaya adını Portekizliler vermiş. Çünkü Papualılar, Batı Afrika’daki Guinee Körfezi yerlilerine benziyorlar. “Papua” isminin kökü belli değil; fakat araştırmacılara göre “papua” kıvırcık saç demek ve ırk olarak bu özellikleriyle daha çok Avustralya Aborijinlerine benziyorlar ve büyük ihtimalle 40 bin sene evvel Güney Hindistan’dan buraya göç etmişler. Yandaki fotoğrafta ağaçtan yapılmış ahşap teknede Papualılar var. O zaman “Buz Çağı”nda Asya’daki büyük adalar arasında daha az deniz suyu varmış ve ahşap gemiler buraya uğrarlarmış. Zaten Avustralya, Papua ve birkaç Doğu Endonezya adasında bitki ve hayvan varlığı ayrı bir kategoride inceleniyor. Bu konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi için Darwin’in biyolog arkadaşı Alfred Wallace Line’in araştırmalarını