Sayfa:Biyogaz Üretiminde Kullanılabilen Materyaller ve Biyogazın Kullanım Alanları.pdf/8

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa doğrulanmış

Halis DEVİREN / Cumali İLKILIÇ / Selman AYDIN

Şekil 5. Biyogazın evsel cihazlarda kullanılması (Shenzhen Sunrise Econergy Co. Ltd., 2017).

4.2. Biyogazın Motorlu Taşıtlarda Kullanımı Petrol ürünleriyle çalışan tüm içten yanmalı motorlarda biyogaz kullanılabilir. Birçok ülkede otobüslerde ve diğer taşıma araçlarında dizel motor yakıtlarına alternatif yakıt ve çevre dostu olarak görülmektedir. Biyogazın kullanıldığı motorların gürültü seviyesi dizel yakıtı kullanılan motorların gürültü seviyesinden düşük olup ayrıca egzoz gazı emisyonları ve NOx emisyonu dizel motorların egzoz gazı emisyonundan daha düşüktür (Henham ve Makkar, 1998).

İçten yanmalı motorlarda, vuruntulu yanma olarak tanımlanan basınç artışlarının azaltılması için benzin ve dizel gibi sıvı yakıtları kalitelerine göre sınıflandırmak ve vuruntu eğilimini belirlemek için başvurulan oktan ve setan sayıları yanında, gaz yakıtlarda da metan sayısı kullanılmaktadır (Jewell vd., 1986). Metan ve biyogaz vuruntuya karşı dirençlidir. Metanın oktan sayısı 120’dir. İçerdiği CO2 nedeniyle biyogazın ise 100’ün biraz üzerindedir ve yüksek sıkıştırma oranlarında çalışabilir. Benzinde bu oran 89-98 arasında değişmektedir. Düzgün ekipmanların kullanılması ve yakıt-hava karışımının doğru olarak ayarlanması durumunda, biyogaz kullanımı motorun aşınmasını ve bakım giderlerini diğer konvansiyonel sıvı yakıtlara göre düşürmektedir (Bayhan ve Zablocki, 1991).

Biyogazın içten yanmalı motorlarda yakıt olarak kullanımındaki avantajlar, tam yanma, yağlama yağlarının özelliklerini bozmama ve vuruntuya neden olmamasıdır (Cheng-qiu vd., 1989).

Biyogaz içten yanmalı motorlarda kullanıldığında elektrik elde edilebildiği gibi, su pompalama gibi sistemlerde de mekanik tahrik olarak kullanılabilir. Fakat motorların biyogaz sistemine uzak kalması ve sistemlerde kullanılan gaz depolama ünitelerinin küçük olması bu kullanımı zorlaştırmaktadır (Johansson, 1999).

İçten yanmalı motorlarda 1 kWh enerji için yaklaşık 0,45-0,8 m3 biyogaza ihtiyaç vardır. Biyogazın yakıt olarak yüksek basınçta depolandığı ve içten yanmalı motorlarda kullanıldığı uygulamalarda, güvenlik nedeniyle sistemde emniyet vanası, hızlı kapama vanası, çift cidarlı gaz borusu, ek pompa muhafazası, gaz kontrol pompası ve gaz vanası kullanılmalıdır. Biyogaz hareketli ve sabit tarımsal makinelerde de kullanılabilmektedir (Anon, 2000). Taşımacılıkta biyogazın yakıt olarak kullanımı, İsveç şartlarında araştırılmış ve özellikle kırsal kesim için ekonomik olarak diğer yakıtlara alternatif olabileceği bulunmuştur (Seki, 2002). Biyogazın taşıtlarda kullanımı, doğal gazla çalışabilen içten yanmalı motorların tamamında mümkündür. Bu tip kullanımda biyogazın arıtılması gerekmektedir. Biyogazın taşıtlarda kullanımı, doğal gaz ile çalışabilen içten yanmalı motorların tamamında mümkün olmaktadır. Bu tip kullanımda biyogazın arıtılması gerekmektedir. Bunun nedenleri;

• Alt ısıl değerin yüksek olmasıyla daha uzun mesafelerin gidilebilmesi,


86
Year/Yıl 2017, Volume/Cilt 7, Issue/Sayı 2/2