İçeriğe atla

Vikikaynak:Bot politikası

Vikikaynak, özgür kütüphane
(Vikikaynak:Bot policy sayfasından yönlendirildi)

Politika

[değiştir]

Kimlik

[değiştir]
  1. Bir bot, insanlardan ayırt edilenilmelidir. İsim, kullanıcıyı bir bot olarak tanımlamalıdır. Bir bot için [Kullanıcı Adınız]Bot forumundaki isim şiddetle tavsiye edilir.
  2. Bot kendi kullanıcı sayfasına sahip olmalıdır. Bu sayfada, botun operatörü, botun amacını tanımlamalı ve bir bot yetkisine sahip olup olmadığını not etmelidir.

İletişim

[değiştir]
  1. Bot, gerekli olduğu durumlarda operatörüne ulaşılabilir olmak zorundadır. Bot hesabı, operatöre e-posta gönderilmesini sağlayan, kimliği doğrulanmış bir e-posta adresine sahip olmalıdır.
  2. Botun operatörü İngilizce veya Türkçe dilini bilmek zorundadır. (Azerice gibi bazı istisnalar mevcut olabilir.) Vikikaynak yöneticilerinin bilmesi garanti edilen tek dil İngilizce veya Türkçe olduğundan, operatörün İngilizce veya Türkçe aracılığıyla iletişim kurması zorunludur.

Bot yetkisi için başvuru

[değiştir]

Bot yetkisi, topluluk görüşüne tabi olarak yerel bir bürokrat tarafından verilmektedir. Bot yetkisi istemek için, botunuzun yukarıdaki politikaya uygun olduğundan emin olun, ardından bu sayfaya başvurunuzu ekleyin. Botun neler yapacağının detaylıca anlatılması ve mümkünse örnek birkaç sayfada test edip sonuçlarına bağlantı verilmesi önemlidir. Bu sayede Vikikaynak editörleri botu tanıyıp gerekli, kullanışlı, zararlı olup olmadığına karar vererek görüşlerini belirtebilirler. Başlığın altında, botun amacını kısaca yer verin. Oylama normalde iki hafta sürer, ancak bir hizmetli veya bürokratın takdirine bağlı olarak kısaltılabilir veya uzatılabilir. (bkz:Bot statüsüne sahip botlar)

Seçim süreci

[değiştir]

Yukarıdakilerin dışında istisnasız tüm bot seçimlerine uygulanan genel kurallar vardır. Bunlar aşağıda belirtilmiştir.

  • Oylama genelde iki hafta sürer.
Oylama normalde 2 hafta sürer, ancak bir hizmetli veya bürokratın takdirine bağlı olarak kısaltılabilir veya uzatılabilir. 2 hafta geçtikten sonra (veya bir hizmetlinin ya da bir bürokatın belirlediği süre içerisinde) anlaşma sağlanamaması durumunda botun adaylığı düşürülür.
  • Oylama sırasında bot üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz.
Botla yapılmak istenen işlemleri kesinleştirmeden, bu işlemlerin uygulanabilmesi için gerekli teknik yapıyı sorunsuz biçimde üretmeden, kısacası bot hazır hâle gelmeden aday gösterilmemesi daha iyi olacaktır. Eğer bot üzerinde değişiklik yapılırsa o anki seçim geçersiz olur ve başvuru başarısız sayılır.
  • Oylama sonucu bot statüsü alabileceği kararına varılmış bot adaylarının 20 deneme hakları doğar ve bot statüsü olmaksızın çalışırlar.
Böylece botun etkinliği kullanıcılar tarafından gözlemlenecektir. Takdire göre, bu deneme sayfalarının daha geniş bir topluluk tarafından görülebilmesi için, son karar verilmeden önce 2 haftaya kadar beklenilebilir. Eğer uygunsuz bir hareket (örneğin oylama öncesi belirtilmemiş bir işlemin uygulanması) görülürse oylama kararı iptal edilir ve başvuru başarısız sayılır.
  • Deneme sonrasında itiraz olmaması durumunda botlar adaylıkları esnasında belirttikleri uygulayabilmelerini sağlayan bot statüsüne erişirler.
  • Bot statüsü alamamış aday botlar eski adaylıklarının neticelendirilmesinden en az 1 hafta sonra tekrar aday olabilirler.
Herhangi bir sebepten dolayı (seçimin iptal edilmesi veya botun destek alamaması vb.) başarısızlıkla sonuçlanan bir seçimden sonra tekrar aday olmak için, seçimin üzerinden en az 2 hafta geçmesinin beklenmesi en iyisi olacaktır.
  • Bot statüsü almış aday botlar belirtilenden herhangi bir şekilde farklı bir işlem gerçekleştirmek isterlerse tekrar aday olmalıdırlar ve beklemeksizin aday olabilirler.
Başarısızlıkla sonuçlanmayan adaylıkların neticelendirilmesinden sonra bot hiç beklemeden (1 hafta beklemeden) yeni bir işlem için aday olabilir.

Eski başvurulara buradan bakabilirsiniz.