Sayfa:Yabancı Göçmen İşçiler.pdf/40

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

Göç Akımları, Göç Teorileri ve Mevsimlik Tarımsal Üretimde Göçmenler

Tarih boyunca göçün temel motivasyonu daha iyi bir yaşam için gereken fırsatlara ulaşmaktır. Aslında göç olgusunu ortaya çıkaran birçok farklı neden bulunmaktadır. Bütün bu nedenlerin altını çizen daha iyi bir yaşam için maddi imkânlar elde etme hedefi bazen de göçmenlerin arkada bıraktıkları aileleri için sağlıklı ve güvenli yaşam koşulları oluşturmaktır. Bazıları ise kendi rızaları dışında göçe zorlanır, savaştan, ölüm ve açlıktan kaçma, insan ticareti, doğal afet ve kıtlığa maruz kalma. Bu durumlarda bile göç daha müreffeh, mutlu ve verimli bir yaşamın anahtarı olarak görülmektedir.

Uluslararası işgücü göçü insanların bir ülkeden diğerine çalışma amaçlı olarak nüfus hareketlerini tanımlamak için kullanılmaktadır. Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) verilerine göre 105 milyon insanın doğduğu ülke dışında çalıştığı tahmin edilmektedir (OM 2016). İş gücü göçü yeni bir olgu olmasa bile küreselleşme ile birlikte yoğunlaştığı ve hız kazandığı tartışılmaktadır. IOM'in verileri göçmen işçilerin 2011 yılında dünya ekonomisine 440 milyar dolar kazandırdığını ve yine göçmen işçilerin gelişmekte olan ülkelerine 350 milyar dolar işçi dövizi gönderdiklerini göstermektedir (IOM 2016). Böyle büyük bir getirinin arka planındaki, göçmen işçilerin hem göç sırasında karşılaştıkları riskler hem de çalışma sırasında maruz kaldıkları güvencesizlikler de göz ardı edilemeyecek bir gerçekliktir.

Dünya genelinde tarımsal üretimde istihdam için göç edenlerin gittikleri ülkelerde tarımsal üretim faaliyetlerini yapabilme sorunu yaygın olarak karşılaşılan bir olgudur. Göç alan ülkelerde yerel işgücünün yer almak istemediği düşük ücretli, düşük vasıflı bir iş olarak görülen tarımsal üretim ağırlıklı olarak göçmenlerin çalıştığı bir sektördür. İşte bu bağlamda, raporun bu bölümünde, Türkiye'de mevsimlik tarımsal üretimde göçmen işgücü kullanım biçim ve koşullarını incelemeden önce, küresel göç akımları, göç teorileri ve dünya genelinde mevsimlik tarımsal üretimde göçmen işgücü çalışma biçimleri ele alınacaktır. Genel dinamiklerin incelenmesi, genel göç olgusunu anlamak ve bir anlamda rapor için yol haritası çizmek açısında önem taşımaktadır.