Sayfa:Yabancı Göçmen İşçiler.pdf/37

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

Düzensiz göçmen: Yasa dışı giriş veya vizenin geçerlilik tarihinin sona ermesi yüzünden transit veya ev sahibi ülkede hukuki statüden yoksun kişi. Bu terim, bir ülkeye giriş kurallarını ihlal eden mülteciler ve ev sahibi ülkede kalma izni bulunmayan diğer kişiler için geçerlidir (ayrıca gizli/yasa dışı/kayıtdışı göçmen veya düzensiz durumdaki göçmen olarak anılmaktadır) (IOM 2009: 15). Bu rapor çerçevesinde farklı yasal statülerde ülkede bulunan, fakat çalışma izni olmadan mevsimlik tarımsal üretimde çalışan yabancı göçmen işçiler için düzensiz göçmen işçi tanımı kullanılmıştır.

Antagonizm: Uyumsuzluk, anlaşmazlık, düşmanlık, kin, rekabet, zıtlık olarak kelime anlamları olan antagonizm bu raporda daha önce bir arada yaşamamış farklı etnik, kültürel ve dinî kimliklerin bir mekânda karşılaşmaları durumunda ortaya çıkan çatışma, karşılaşma ve yüzleşme durumlarını açıklamak için kullanmıştır. Antagonizm sıklıkla bir grubun diğer bir grubu yok etmek ya da ortadan kaldırmak için bir çeşit çatışmaya referans etse bile, burada farklı grupların bir araya gelerek birbirlerini tanıma ve bir arada yaşamak için ortak yol bulmalarını sağlayan bir süreç olarak ele alınmıştır.

Mevsimlik tarımsal üretim: Bitkisel üretim sürecinde toprak hazırlığından hasat sürecine kadar aylara ve/veya mevsimlere bağlı olarak gerçekleştirilen faaliyetlerdir. Ayrıca hayvansal üretim sürecinde hayvan bakımı ve ot biçme işlerini de kapsamaktadır.

Mevsimlik gezici tarım işçisi: Sürekli ikamet ettiği yerleşimden ayrılarak bir başka yerleşim yerinde bitkisel üretim, hayvancılık, arıcılık, ormancılık ve balıkçılık üretim süreçlerine işçilik yaparak ekonomik gelir elde etme amacıyla en az bir gün katılan, ancak sürekli olarak bu işte çalışmayan kişiyi tanımlamak için kullanılmıştır (Kalkınma Atölyesi 2014).

Mevsimlik mahalli tarım işçiliği: Bu terime ilişkin herhangi bir resmî tanım mevcut değildir. Bu rapor özelinde sürekli ikamet ettiği yerleşimden ayrılmadan bitkisel üretim, hayvancılık, arıcılık, ormancılık ve balıkçılık üretim süreçlerine çalışarak gelir elde etme amacıyla en az bir gün katılan, ancak sürekli olarak bu işte çalışmayan kişiyi tanımlamak için kullanılmıştır. (Kalkınma Atölyesi 2014).

Tarım aracısı (simsar/elçi/çavuş): Tarımda iş ve işçi bulma aracılığı görevini yapmak üzere Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından izin verilmiş veya izinsiz olarak çalışan gerçek kişileri ifade eder (Kalkınma Atölyesi 2014).

35