İçeriğe atla

Sayfa:YAŞLILIK VE KIRSAL YAŞLANMA.pdf/45

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfada istinsah sırasında bir sorun oluştu

Sonuç ve Öneriler

Türkiye nüfusu önemli bir demografik değişim sürecine girmiştir. Kentleşme, kırdan kente göç ve yaşlı nüfusun ağırlıklı olarak kırsal bölgelerde kalması gibi sebepler kırsal yaşlanma konusunun önemini ortaya koymakta ve bu konuyla ilgili daha fazla araştırma yapılmasını gerektirmektedir.

Yakın bir gelecekte nüfusumuzun önemli bir bölümü 65 yaş ve üzeri bireylerden oluşacaktır ve bu nüfusun bir kısmı da kırsal bölgelerde yaşayacaktır. Dolayısıyla kırsal bölgelerde yaşayan yaşlıların sosyo ekonomik özelliklerinin belirlenmesi için daha fazla araştırma yapma ihtiyacı doğmaktadır ve ilerleyen dönemlerde bunun önemi daha da belirgin olacaktır. Hiç kuşku yok ki kırsal bölgede yaşayan yaşlı bireylerin, hizmetlere ulaşımı kentlerde yaşayanlara göre daha zordur. Kırsal bölgelerde yaşayan yaşlıların hizmetlere erişimlerinin sağlanıp sağlanmadığı ve bu hizmetlerin hangi boyutta olduğunu anlayabilmek açısından ihtiyaç analizleri yapılmalıdır.

Yaşlı bireylerin, sosyal hizmet, bakım hizmeti ve özellikle sosyal güvenlik ve sağlığa ilişkin ihtiyaçları olacaktır. Bu hizmetlere ihtiyaç duyulması, bir kriz ortamının oluşacağı algısını yaratmamalıdır. Yaşlı nüfusun ulaşacağı büyüklüğün toplum üzerinde oluşturacağı ekonomik ve sosyal baskı, doğru planlama ve politikaların uygulanması ile avantaja çevrilebilir.

43