Sayfa:T.C. Anayasası 1982.pdf/57

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş
f4. Bütçe kanununun süresinde yürürlüğe konulamması halinde, geçici bütçe kanunu çıkarılır. geçici bütçe kanununun da çıkarılamaması durumunda, yeni bütçe kanunu kabul edilinceye kadar bir önceki yılın bütçesi yeniden değerleme oranına göre arttırılarak uygulanır.
f5. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Genel Kurulda kamu idare bütçeleri hakkında düşüncelerini her bütçenin görüşülmesi sırasında açıklarlar, gider arttırıcı veya gelirleri azaltıcı önerilerde bulunamazlar.
f6. Genel Kurulda kamu idare bütçeleri ile değişiklik önergeleri, üzerinde ayrıca görüşme yapılmaksızın okunur ve oylanır.
f7. Merkezî yönetim bütçesiyle verilen ödenek, harcanabilecek tutarın sınırını gösterir. Harcanabilecek tutarın Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle aşılabileceğine dair bütçe kanununa hüküm konulamaz.
f8. Carî yıl bütçesindeki ödenek artışını öngören değişiklik teklifleri ile carî yılı izleyen yılların bütçelerine malî yük getiren tekliflerde, öngörülen giderleri karşılayabilecek malî kaynak gösterilmesi zorunludur.
f9. Merkezî yönetim kesinhesap kanunu teklifi, ilgili olduğu malî yılın sonundan başlayarak en geç altı ay sonra Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur. Sayıştay genel uygunluk bildirimini, ilişkin olduğu kesinhesap kanun teklifinin verilmesinden başlayarak en geç yetmişbeş gün içinde Meclise sunar.
f10. Kesinhesap kanunu teklifi ve genel uygunluk bildiriminin Türkiye Büyük Millet Meclisine verilmiş olması, ilgili yıla ait Sayıştayca sonuçlandırılamamış denetim ve hesap yargılamasını önlemez ve bunların karara bağlandığı anlamına gelmez.
f11. Kesinhesap kanunnu teklifi, yeni yıl bütçe kanunu teklifiyle birlikte görüşülür ve karara bağlanır.

Bütçenin görüşülmesi

(Mülga; 21/414/2017-6771/16 md.)
Madde 162


C. Bütçelerde değişiklik yapılabilme esasları

(Mülga; 21/414/2017-6771/16 md.)
Madde 163


D. Kesinhesap (Mülga: 21/1/2017-6771/166 md.)
Madde 164


E. Kamu iktisadi teşebbüslerinin denetimi


Madde 165


f1. Sermayesinin yarısından fazlası doğrudan doğruya veya dolaylı olarak Devlete aait olan kamu kuruluş ve ortaklıklarının Türkiye Büyük Millet Meclisince denetlenmesi esasları kanunla düzenlenir.