İçeriğe atla

Sayfa:T.C. Anayasası 1982.pdf/36

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

Meclis, önergeyi en geç bir ay içinde görüşür ve üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verebilir.

f6. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclisteki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından, her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak onbeş kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılır. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis Başkanlığına sunar. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilir.
f7. Rapor Başkanlığa verildiği tarihten itibaren on gün içinde dağıtılır ve dağıtımından itibaren on gün içinde Genel Kurulda görüşülür. Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının üçte ikisinin gizlli oyuyla Yüce Divana sevk karar alabilir. Yüce Divan yargılaması üç ay içinde tamamalanır, bu sürede tamamlanamazsa bir defaya mahsus olmak üzere üç aylık ek süre verilir, yargılama bu sürede kesin olarak tamamlanır.
f8. Bu kişilerin görevde bulundukları sürede, görevleriyle ilgili işledikleri iddia edilen suçlar bakımından, görevleri bittikten sonra da beşinci, altıncı ve yedinci fıkra hükümleri uygulanır.
f9. Yüce Divanda seçilmeye engel bir suçtan mahkûm edilen Cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakanın görevi sona erer.
f10. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevleriyle ilgili olmayan suçlarda yasama dokunulmazlığına ilişkin hükümlerden yararlanır.
f11. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri, teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması Cumhurbaşkkanlığı kararnamesiyle düzenlenir.


G. Cumhurbaşkanı Genel Sekreterliği

(Mülga: 21/1/2017-6771/16 md).
Madde 107


H. Devlet Denetleme Kurulu


Madde 108

f1. İdarenin hukuka uygunluğunun, düzenli ve verimli şekilde yürütülmesinin ve geliştirilmesinin sağlanması amacıyla, Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak kurulan Devlet Denetleme Kurulu, Cumhurbaşkanının isteği üzerine, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında ve sermayesinin yarısından fazlasına bu kurumu ve kuruluşların katıldığı her türlü kuruluşta, kamu kurumu niteliğinde olan meslek kuruluşlarında, her düzeyde işçi ve işveren meslek kuruluşlarında, kamuya yararlı derneklerle vakıflarda, her türlü idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetlemeleri yapar.[1]
f2. (...)[2] yargı organları, Devlet Denetleme Kurulunun ggörev alanı dışındadır.
f3. Devlet Denetleme Kurulunun Başkan ve üyeleri, Cumhurbaşkanınca atanır.[3]

  1. 21/11/2017 tarihli ve 6771 sayılı Kanunun 16 ıncı maddesiyle, bu fıkrada "inceleme," ibaresinden önce gemek üzere "idari soruşturma," ibaresi eklenmiştir.
  2. 21/1/2017 tarihli ve 6771 sayılı Kanunun 166 ncı maddesiyle, bu fıkrada yer alan "Silahlı Kuvvetler ve" ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
  3. <21/1/2017 tarihli ve 6771 sayılı Kanunun 16 ncı maddesiyle bu fıkrada yer alan "üyeleri ve üyeleri içinden Başkanı, kanunda belirlenen nitelikteki kişiler arasından" ibaresi "Başkan ve üyeleri," şeklinde değiştirilmiştir.