Nisan 2020
Harita 2
Ülkelerin Koronavirüs Salgını Kapsamında Tarım ve Gıda Sektöründe Aldığı Tedbirler
ABD Kaliforniya eyaleti, korona-virüsten etkilenen ve çoğunluğu tarım sektöründe çalışan belgesiz göçmenler için 125 milyon dolarlık yardım fonu açıkladı. Covid-19 nedeniyle ABD’ye göçü askıya alma planı yabancı tarım işçileri için geçerli olmayacağı duyuruldu.
MEKSİKA Balıkçıların yasal işlemlerini çevrimiçi yapabilmesi için internet servisi kuruldu. Hükümet tarımsal sulama ile ilgili programların ve uygulamaların Covid-19 tedbirlerinden etkilenmeyeceğine ve çiftçilerin özellikle temel gıda ürünlerine (tahıllar) yönelmesinin doğru olacağına yönelik açıklama yaptı. Meksika merkezli Sosyal Sorumlulukların Geliştirilmesi için Uluslararası Meyve ve Sebze İttifakı (AHIFORES) tarım işçilerini COVID-19’a karşı korumak için Meksika Federal Hükümeti ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen önlemlere dayanarak hazırlanan bir protokol yayınladı.
PANAMA Hükümet, et işleyen devlet kuruluşunun 50 baştan daha az besi sığırı olan işletmelerden ilave besilik sığır satın alarak hem stokların güçlendirileceğini, hem de küçük işletmelerin salgından daha az etkilenmesine destek verileceğini açıkladı.
ARJANTİN İktidarda bulunan Frente de Todos koalisyonu milletvekilleri ilk etapta kayıt dışı ve kendi hesabına çalışanlar için oluşturulan acil hane gelir desteği programının sınırlarının genişletilerek mevsimlik işçileri, mülteci ve sığınmacıları da kapsamasına yönelik kanun teklifi sundu.
Kaynak: Koronavürüsün (Covid-19) Tarım ve Gıda Sektörüne Etkileri, Nisan 2020, Tardes KKB Tarım Kredileri Değerlendirme Sistemi raporu ile Kalkınma Atölyesi tarafından Mart-Nisan-Mayıs 2020 aylarında mevsimlik gezici tarım işçilerinin durumunu izlemeye yönelik gerçekleştirilen faaliyetlerden derlenmiştir.
38