Nisan 2020
Harita 2
Ülkelerin Koronavirüs Salgını Kapsamında Tarım ve Gıda Sektöründe Aldığı Tedbirler POLONYA HOLLANDA
Tüm tarımsal yatırım kredileri ve işletme kredileri için faizsiz kredi limitleri açıklandı. Kredilere devletin tarım ajansı ile anlaşmalı 7 bankadan başvuru yapılabiliniyor.
Hükümet, gıda bankalarına ilave destek vereceğini duyurdu.
AVUSTURYA
FRANSA
Tarım Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Ziraat Odaları ve Ticaret Odaları iş birliği ile tarım ve gıda işçisi ihtiyacı olan işletmeler ile tarımda çalışmak isteyenleri bir araya getiren bir online platform kuruldu.
Fransa’nın en büyük çiftlik birliği olan FNSEA, halkın tüketim alışkanlığını yeniden düşünmeye çağırırken yerli üretimi ve tüketimi destekliyor.
PORTEKİZ Hükümet “Sizi besleyeni besleyin” sloganlı bir kampanya başlatarak yerel gıdaların tercih edilmesini istedi.
İSPANYA Hayvan ve hayvansal ürün nakliyatçılarının süresi dolan sertifikaları ve izin belgeleri için ilave süre tanındı.
YUNANİSTAN ARNAVUTLUK İki ülke arasında mevsimlik tarım işçilerinin geçişi konusunda antlaşma yapıldı.
İTALYA Sınırların kapanması sonucunda iş gücü açığı ile karşı karşıya kalan İtalya, ülkede belgesiz göçmen olarak bulunan ve tarımsal üretim faaliyetlerinde çalışan 200 bin kişinin durumunu yasallaştırmayı hedefledi.
HIRVATİSTAN Hükümet, tüketicilerin yerli ürünleri satın almasını ve yerli tarım sektörünün bu ürünleri satmasını sağlamak için çiftçilerin pazarlarına yönelik gerekli tedbirleri almaya çalışıyor.
HİNDİSTAN SIRBİSTAN Hükümet, arazi büyüklüğüne göre verilen doğrudan gelir desteği için çiftçilerin yeniden fiziki başvuru yapmalarına gerek olmadığını, ödemelerin geçen yılın arazi kayıtlarına göre yapılacağını açıkladı.
Kaynak: Koronavürüsün (Covid-19) Tarım ve Gıda Sektörüne Etkileri, Nisan 2020, Tardes KKB Tarım Kredileri Değerlendirme Sistemi raporu ile Kalkınma Atölyesi tarafından Mart-Nisan-Mayıs 2020 aylarında mevsimlik gezici tarım işçilerinin durumunu izlemeye yönelik gerçekleştirilen faaliyetlerden derlenmiştir.
36
Hükümet, çiftçilerin hasat sonrası ürün teslimi için toplu alım ofislerine ve hallere tek tek gelmektense ortak yolculuk yaparak gelmeleri gibi imece modellerin özendirilmesine karar verdi. Ayrıca çiftçilerin online satış yapabildiği ulusal e-ticaret platformuna Covid-19 tedbirleri çerçevesinde ilave fonksiyonlar eklendi. Vadesi geçen veya 31 Mayıs’a kadar vadesi dolan tarım kredilerinin çiftçiler tarafından geri ödenmesi durumunda ilave faiz sübvansiyonu (%3) duyuruldu.