Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/67

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

aykırı olduğu belirtilmiştir. Sözleşme'nin başlangıç kısmında, bu sözleşmenin amacının ırk ayrımcılığının önüne geçerek, toplumların bundan arındırılmasını sağlamak olduğu ifade edilmeye çalışılmıştır.

Sözleşme'nin ilk maddesi ile “ırk ayrımcılığı” tanımına yer verilmiştir. Buna göre; “siyasal, ekonomik, sosyal, kültürel veya kamusal yaşamının herhangi bir alanında, insan hakları ve temel özgürlüklerin eşit ölçüde tanınmasını, kullanılmasını veya bunlardan yararlanılmasını kaldırma veya zayıflatma amacına sahip olan veya bu sonuçları doğuran ırk, renk, soy, ulusal veya enik kökene dayanarak herhangi bir ayırma, dışlama, kısıtlama veya ayrıcalık tanıma” ırk ayrımcılığı anlamına gelmektedir. Madde 1/4'te ise; “Belirli bir ırkın veya etnik grubun veya bireylerin, insan haklarından ve temel özgürlüklerden eşit olarak yararlanmalarını ve bu hakları kullanmalarını sağlamak için koruma tedbirlerinin gerekli olması halinde, münhasıran bu grupların veya bireylerin yeterli gelişmelerini sağlamak amacıyla alınan ve sonuç itibariyle bu farklı irk gruplarına ayrı haklar tanınmasına yol açmayan ve bu amacın gerçekleştirilmesinden sonra sürdürülmeyecek olan özel tedbirler, ırk ayrımcılığı olarak kabul edilemez.” denilerek, ırk ayrımcılığı teşkil etmeyecek bir takım uygulamalardan söz edilmiştir. Buna göre; belirli bir ırkın bir takım hak ve özgürlüklerden tam olarak ya da gereği gibi yararlanamadıkları hallerde, pozitif ve geçici nitelikte tedbirler vasıtasıyla, diğerleriyle eşit duruma getirilmelerini sağlayan uygulamaların ayrımcılık sayılmayacağı ifade edilerek, adeta ayrımcılığın sınırları belirlenmiştir[1]. Burada bahsedilen koruma tedbirleri kanımızca pozitif ayrımcılık olarak değerlendirilebilecek bir takım iyileştirme çabalarıdır.

  Sözleşme'nin 2. maddesinde ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına yönelik tedbirler yer almaktadır. Burada görev taraf devletlere düşmektedir. Sözleşme'ye taraf devletlerin; ırkçı yaklaşımları kınaması, ırk ayrımcılığından arınmış bir toplum düzeni amaç edinmelerini için çalışmaları gerekmektedir. Devletler hedefi, her ne surette olursa olsun ırk ayrımcılığının her türlüsünü elverişli araçlarla ortadan kaldırmaya çalışmak olmalıdır. Bu konuda söz konusu maddede belirlenen tedbirleri almak, taraf devletlerin yükümlülüğüdür. Ayrca Sözleşme” nin 1. maddesinde de yer aldığı gibi pozitif


  1. https://www.tbmm.gov.tr/tutanaklar/KANUNLAR KARARLAR/kanuntbmmc086/kanuntbmmc086/kanuntbmmc08604750.pdf (E.T.: 30/04/2019)
55