Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/60

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

bildirgeyle belirtilen haklarına ters düşen ayırt edici davranışlar için yapılacak kışkırtmalara karşı eşit korunma hakkı vardır.” denilerek, herkesin yasalar karşısında eşit korunma hakkına sahip olması gerektiği belirtilmiştir.

Bildirinin 10. maddesinde suç ve cezaların herkese eşit olarak uygulanması gerektiğine ve adil yargılanma hakkına vurgu yapılmaktadır. Madde metni “Herkes haklarının, görevlerinin ya da kendisine cezai sorumluluk yükleyecek herhangi bir suçlamanın belirlenmesinde tam bir eşitlikle, davasının bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından adilane ve açık olarak görülmesi hakkına sahiptir.” şeklindedir.

İHEB'in 25/2. maddesinde anne ve çocukların herkesten ayrı özel bir korumaya ihtiyaç duydukları belirtilmiştir. Ayrıca bu madde ile anne ve çocuklar için pozitif ayrımcılık uygulanmasının gerekliliği vurgulanmıştır. “Anne ve çocukların özel bakım ve yardıma hakları vardır. Tüm çocuklar, evlilik içi ya da dışı doğmuş olmalarına bakılmaksızın, aynı toplumsal korumadan yararlanır.”

Uluslararası alanda hitap ettiği kitle ve içinde yer alan konular bakımından geniş bir düzenlemeye sahip olan İHEB, giriş kısmında ve metnin tamamında aslen ayrımcılığı yasaklamaktadır. Ayrıca Bildiri metninde yer alan ve yukarıda ayrıca anılan tüm hükümler ayrımcılık yasağına ilişkindir. Bildiri ile eşitliğin sağlanması konusunda, BM'nin amaçları doğrultusunda Üye Devletlerin sorumluluklarına yer verilmektedir. Buna göre her türlü ayrımcılık reddedilmekte yalnızca kadın ve çocuklar hakkında pozitif ayrımcılığın eşitliği sağlamakta kullanılabileceği yer almaktadır.

2.2.2. Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme

  Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme[1], Birleşmiş Milletler tarafından 16 Aralık 1966 tarihinde kabul edilmiştir. Sözleşme'nin denetim organı İnsan Hakları Komitesi'dir. İnsan Hakları Komitesi bu sözleşme ile taraf devletlerin bu sözleşmeyi uygulamalarını denetlemek üzere kurulmuştur. Komite bağımsız uzmanlardan oluşmaktadır[2]. Sözleşmeyi imzalayan tüm devletler hakların nasıl uygulandığını düzenli


  1. International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR)
  2. BM Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme, m. 28: “1. Bir İnsan Hakları Komitesi kurulacaktır (Bu Sözleşme'de bundan böyle Komite olarak anılacaktır). Bu Komite on sekiz üyeden oluşacak ve aşağıda belirtilen görevleri yürütecektir. 2. Komite, bu Sözleşme'ye Taraf Devletlerin vatandaşlarından, yüksek ahlaki karaktere sahip ve insan hakları alanında ehliyetleri ile tanınan kişilerden oluşacak, hukuk deneyimi olan bazı kişilerin Komite'ye katılmasının yararı da göz önünde bulundurulacaktır. 3. Komite üyeleri seçim yolu ile gelecekler ve kendi kişisel sıfatları ile görev yapacaklardır.”
48