Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/191

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

verilen örekte gerçek içtima kurallarının uygulanması gerektiğini savunanlar bulunmaktadır.

4.7. Suçun Muhakemesi ve Ceza

Bu suça verilecek ceza, 6529 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikten önce altı aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası şeklindeydi. Bu haliyle suçun yaptırımı hapis cezası veya adli para cezası olmak üzere seçimlik ceza kapsamında düzenlenmişti. Bunun yanında adli para cezasının alt ve üst sınırları da kanun maddesinde belirtilmediği için TCK madde 52 hükmü uygulanmaktaydı. 6529 sayılı Kanunla yapılan değişiklik ile adli para cezasını öngören kısım da yürürlükten kaldırılmıştır.

Suçun soruşturma ve kovuşturması kanunda ayrıca şikayete bağlı olarak düzenlenmemesi sebebiyle, genel hükümlere göre re'sen yapılır. Nefret ve ayrımcılık suçu, CMK madde 253'te sayılan uzlaşma kapsamındaki suçlardan olmadığından, bu suç için uzlaştırma hükümleri uygulanamaz.

5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun'un 11. ve 12. maddesi gereğince nefret ve ayrımcılık suçu bakımından görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi'dir.


5 Parlar, A.; Açıklamalı, Atıflı ve Uygulamalı Türk Ceza Kanunu El Kitabı, Ankara, 2018, s. 123.

524 5237 sayılı TCK, Adli para cezası, m. 52: “1. Adli para cezası, beş günden az ve kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde yedi yüz otuz günden fazla olmamak üzere belirlenen tam gün sayısının, bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ile çarpılması suretiyle hesaplanan meblağın hükümlü tarafından Devlet Hazinesine ödenmesinden ibarettir. 2. En az yirmi ve en fazla yüz Türk Lirası olan bir gün karşılığı adli para cezasının miktarı, kişinin ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak takdir edilir. 3. Kararda, adli para cezasının belirlenmesinde esas alınan tam gün sayısı ile bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ayrı ayrı gösterilir. 4. Hakim ekonomik ve şahsi hallerini göz önünde bulundurarak, kişiye adli para cezasını ödemesi için hükmün kesinleşme tarihinden itibaren bir yıldan fazla olmamak üzere mehil verebileceği gibi, bu cezanın belirli taksitler halinde ödenmesine de karar verebilir. Taksit süresi iki yılı geçemez ve taksit miktarı dörtten az olamaz. Kararda, taksitlerden birinin zamanında ödenmemesi halinde geri kalan kısmın tamamının tahsil edileceği ve ödenmeyen adli para cezasının hapse çevrileceği belirtilir.” > Karan, Ulaş: Türk Hukukunda Ayrımcılık Yasağı ve Türk Ceza Kanunu'nun 122. Maddesinin Uygulanabilirliği, TBB Dergisi, S. 73, 2007, s. 169.

58 Ayrıntılı bilgi için bkz., 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu m. 253.

5 5235 sayılı Kanun “Asliye ceza mahkemesinin görevi”, m. 11: “Kanunların ayrıca görevli kıldığı hâller saklı kalmak üzere, sulh ceza hâkimliği ve ağır ceza mahkemelerinin görevleri dışında kalan dava ve işlere asliye ceza mahkemelerince bakılır.”

5235 sayılı Kanun “Ağır ceza mahkemesinin görevi”, m. 12: “Ağır ceza mahkemesinin görevi Madde 12- (Değişik: 21/2/2014 — 6526/2 m.) Kanunların ayrıca görevli kıldığı hâller saklı kalmak üzere, Türk Ceza Kanununda yer alan yağma (ın. 148), irtikâp (m. 250/1 ve 2), resmi belgede sahtecilik (m. 204/2), nitelikli

dolandırıcılık (m. 158), hileli iflâs (m. 161) suçları, Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısmının

179