Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/138

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

4. TÜRK CEZA KANUNU'NDA NEFRET VE AYIRIMCILIK SUÇU

4.1. Genel Olarak

Çalışmamızın bu bölümüne kadar görüldüğü üzere ayrımcılık yasağı Türkiye'nin de taraf olduğu birçok uluslararası belgede yer almaktadır. Uluslararası hukukta ayrımcılığın engellenmesi, ayrımcılık yasağı ve eşit muamele gibi bazı konularda uluslararası sözleşmelere taraf ülkelerin kendi ceza kanunları kapsamında bu hususlarda düzenleme yapmaları tavsiye edilmektedir. Örneğin, Avrupa Konseyi Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Komisyonu'nun yayınladığı I ve 7 No'lu “Genel Politika Tavsiye Kararları"nda üye devletlerin ırk ayrımcılığı konusunda ceza hukukuna dair yasal düzenleme yapması gerektiği ifade edilmiştir. Hatta ceza hukukunun yanı sıra medeni ve idari hukuk çerçevesinde düzenlemeler yapılarak, ayrımcılık sebebiyle mağdur olan bireylerin maddi zararlarının karşılanmasının ayrıca adli ve idari tüm hukuk yollarından yararlanmalarının sağlanması taraf devletlerin yükümlülükleri arasında sayılmıştır.

Bunun yanı sıra nefret suçları adı ile pek çok ülkenin ceza kanunlarında, nefret ve önyargı saikiyle işlenen suçlar da yerini almıştır. Bu nedenle iç hukukumuzda; ayrımcılığın ve daha sonraki süreçte nefret ve ayrımcılığın bir suç olarak düzenlenmesi, toplumsal hukuki ve sosyal bir ihtiyaç olarak görülmeye başlanmıştır. Ancak her ne kadar böyle bir düzenlemenin yapılması gerektiği düşünülse de bazı hukukçular, kanunlarda bir ayrımcılık


*9 Avrupa Konseyi Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Komisyonu'nun yayınladığı 1 No'lu Genel Politika Tavsiye Kararı

https://insanhaklarimerkezi bilgi .edu.tr/media/uploads/2015/07/3 /ECRI TK TR |.pdf

(ET.: 10/11/2019)

29 Avrupa Konseyi Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Komisyonu'nun yayınladığı 7 No'lu Genel Politika Tavsiye Kararı

https://insanhaklarimerkezi bilgi edu.tr/media/uploads/2015/07/31/ECRI TK EN 7.pdf

(ET. 10/11/2019)

  • I Avrupa Komisyonu Türkiye 2013 Yılı İlerleme Raporu, “Kapsamlı bir ayrımcılıkla mücadele mevzuatı konusunda ilerleme kaydedilmemiştir. Mevcut yasal çerçeve AB müktesebatı ile uyumlu değildir. Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulunun kurulmasına ilişkin Kanun Tasarısı Başbakanlıkta beklemektedir. Cinsel yönelime veya cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılıkla ilgili atıflar tasarının ilk taslağından çıkarılmıştır. Nefret suçlarına karşı özel bir mevzuat bulunmamaktadır.”

hüps://www.ab.gov.tı/files/20134620ilerleme 620raporu/2013 ilerleme raporu tr.pdf

(ET. 10/11/2019)

126