Sayfa:Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık.pdf/123

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

diğer toplumsal konumları yönünden ayrım yapılamaz ve hiçbir kimseye ayrıcalık #anınamaz.” şeklindedir. Eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı kavramlarının adeta birbirinden ayrı düşünülemez kavramlar olması sebebiyle söz konusu yasa maddesinde de bir arada düzenlenmiştir. Yasa maddesi kanunun uygulanması açısından kanun önünde eşitliğin sağlanmasını amaçlamaktadır.

Maddenin birinci fıkrasında ceza ve güvenlik tedbirlerinde orantılılık ilkesi benimsenmiştir. Maddenin gerekçesine göre; “Toplum düzeninde adaletin sağlanması için suç işleyen kimseye uygulanacak ceza hukuku yaptırımlarının haklı ve ölçülü olması gerekir. Yaptırım ise ancak suçun ağırlığıyla orantılı ve haklı olduğu ölçüde suçun failinde pişmanlık duygusu uyandırabilir. Bu sayede suçlunun yeniden topluma kazandırılması sağlanabilir. Yine bireylerin hukuka olan güvenlerinin pekişmesi ve cezanın caydırıcılık etkisinin doğru biçimde gösterilebilmesi için de ceza hukukunun temel ilkelerinden olan oranlılık ilkesine uymak gerekir. Madde ile bu hususa ceza kanunda açıkça yer verilerek, ceza kanunun adaletçi bir karaktere sahip olduğu da vurgulanmak istenmiştir."

Söz konusu maddenin ikinci fıkrası, TCK'nın uygulanması açısından kişiler arasında sayılan nedenlere dayanarak herhangi bir ayrımın yapılamayacağını ifade etmektedir. Bu fıkra ile eşitlik ilkesi Anayasa ile düzenlenmesine karşın TCK ile ayrıca ve özel olarak yeniden düzenlenmiştir. Kanunun uygulanabilirliğini düzenleyen bu madde TCK kapsamında genel bir düzenlemedir. Bu gibi düzenleyici genel maddeler aslında Anayasa'larda yer alması gereken düzenlemelerdir. Bu bakımdan doktirinde kanun yapma tekniğine aykırı olduğu görüşü yer almaktadır.

Yine ikinci fıkrada ayrımcılık yapılması ve ayrıcalık tanınması halleri TCK ile sınırlı olarak yasaklanmıştır. Ayrımcılık sebepleri sayılmış olmasına karşın “diğer toplumsal konumları yönünden” ifadesiyle kanun kapsamında sayılmayan ancak ulusal ve uluslararası hukukta geçerli ayrımcılığı yasaklayan diğer belgelerde yer alan bundan başka ayrımcılık sebeplerinin madde kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği açık


257 Yasa maddesinin gerekçesi için bkz. https://www.sinerjimevzuat.com.t/index jsf?dswid--8 18# (ET.:10/11/2019)

28 Özbek, V. Ö;; TCK İzmir Şerhi, Yeni Türk Ceza Kanunu'nun Anlamı, C.1, Ankara, 2006, s. 193.

269 Yarsuvat, D., Türk Ceza Kanunu'nun Temel İlkeleri, Türk Ceza Kanunu'nun İki Yılı, Teori ve Uygulamada Karşılaşılan Sorunlar, Türk Ceza Hukuku Derneği Yayını, İstanbul, 2008, s. 19.

2 Artuk, M. E; Yeni Türk Ceza Kanunu'nun Genel Hükümlerine İlişkin Düşünceler, Yeni Türk Ceza

Kanunu Sempozyumu, 2005, TCHD Yayını, No:7, s. 29.

111