155
okyanusun derinliklerindeki oksijen oranı yüksek soğuk akıntılarla kıyılardaki plankton oranı yüksek sıcak suyun karışımı müthiş bir balık varlığı yaratıyor. İkinci fenomen ise, taşkın ovalar, tropikal doğal göller ve baraj gölleri. Baraj gölleri yapımından sonra ilk 7-10 yıl içerisinde baraj gölündeki balık miktarı şaşırtıcı şekilde artıyor. Bir hektar alanda 50-400 kg arasında balık varlığı oluyor. Türkiye’de ve diğer Avrupa göllerinde soğuk su olduğu için hektarda yalnızca 23-30 kg balık bulunuyor. Daha sonra bu göllerde ürün miktarı azalıyor ve belirli bir düzeye geliyor. Genel olarak buradaki balık azaldığı için göldeki biyolojik denge bozuluyor. Plankton ve “detritus” (organik kalıntılar) yiyen balıklar çoğalıyor, özellikle tatlı su balığı “tilapia” türü.
1982 yılında Lagdo Gölü’nün varlığı, barajın aşağısındaki Benue Nehri’nin taşkın ovalarındaki hidrolojik dengeyi bozdu. Bundan dolayı Benue balıkçıları Nijerya’da, dönem dönem nehir boyunca taşkın ovalardan göç ederlerdi. Nijerya’da da balık sayısında ani bir azalmayla karşılaştılar ve Lagdo Gölü’nün kıyısına taşındılar. Bu kaynak yönüne doğru görülen göç hareketinin dışında, Kamerun’un kuzeyindeki balıkçıların düzenli göçleri 1983 senesinde başladı ve hâlen devam ediyor.
Tabii yeni baraj gölü bitki örtüsünü de olumsuz yönde etkiliyor ve balıklar için yem oluşuyor. Gölün etrafındaki balıkçı aileler geçici kamplara yerleşiyor ve gölün çevresindeki balık göçünün izini sürüyorlar. Çünkü haziran-ekim arasında o bölgede yağmur sezonu var ve bu yarı-çöl memlekette tüm doğa muazzam ölçülerde yenileniyor. Yeni baraj ayrıca nüfus yoğunluğunu da önemli ölçüde etkiliyor. Lagdo Vadisi’nin nüfusu kilometrekareye 30 kişiye çıktı. Garoua ilinde ise 19 kişi. Kamerun’un genelinde ise 17 kişi. Bu yoğunluk ziraat ve hayvancılık alanında büyük bir erozyona neden oldu. Balıkçılar balıkların çoğunu tütsüleyerek pazarladılar. O nedenle de gölün çevresindeki ağaçları ve çalıları kestiler ve bu durum çevre problemleri yarattı. Ayrıca bir diğer problem de “mevsimlik seller” oldu. Sadece Benue Nehri’nin suyu değil, en az üç derenin suyu da göle dökülüyor ve her yıl kaç milyon metreküp su debisi geldiği konusunda belirsizlik yaşanıyor. Bütün bu sebepler dolayısıyla bölgede nasıl bir kalkınma projesi organize edileceğine karar vermek çok zor.
Kamerun’daki Balıkçılık Projesi, 1986.
Kamerun’da balıkçılar için geçici konutlar sazdan, mısır veya buğday saplarından basit olarak yapılıyor. Bu konutlar bir günde yapılabilir ve siz oraya hemen taşınabilirsiniz, 1986.