İçeriğe atla

Sayfa:Carel Zwollo.pdf/155

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfada istinsah sırasında bir sorun oluştu

153

Kamerun Hükümeti böyle bir hatanın tekrar edilmesini istemiyordu ve diplomatik kanallardan yardım istendi. AB bu konuda bir projeyi ihaleye çıkardı. AB’nin STABEX adında bir kalkınma fonu bulunuyordu. Bu fon üçüncü dünya ülkelerinden yapılan hammadde ithalatının iyileştirilmesi, piyasa fiyatlarının düzeltilmesi konularında kullanılıyordu. Çünkü Afrika ülkeleri ucuza hammadde ihracatı yapıyorlar, ama pahalıya mal ithal ediyorlardı. AB, gölün çevresinde bir kalkınma programıyla toplumu geliştirmeye yönelik bir örgüt (MEAVSB: Mission d’Etude et d’Aménagement de la Vallée Supérieure de la Bénoué) kurdu. Esasen küçük çaplı bir Güneydoğu Anadolu Projesi gibi. Programa göre bu örgüt kapsamlı bir şekilde hareket etmeli, yeni altyapı kurmalı, su altında kalan köyleri ve göl etrafında yerleşen toplumu araştırmalı, sosyal ve ekonomik hizmetler verilmeliydi. Yeni gölün çevresinde her bölgeden, Nijerya, Çad ve Orta Afrika’dan gelenler vardı. En çok Benue Nehri’nin aşağısından, Kamerun ve Nijerya’ya göç olmuştu. Devlet yabancıları hoş karşılamadı ve göldeki balık bolluğunu kabul etmek istemedi. Lagdo Gölü’ndeki balıkların varlığı her yıl önemli ölçüde arttı. En çok yararlanan ise Nijeryalı Djukun kabilesi balıkçılarıydı. Başlangıçta böyle değildi. Fakat proje araştırmasında ne kadar yararlandıkları belli oldu. Onların payı yüzde 30-40 arasındaydı.

Neden Nijeryalılar bu alanda o kadar başarılıydı? Çünkü Nijerya devleti tekne motorlarını ve ağları vergisiz olarak kooperatif ortaklarına satıyordu. Ayrıca Nijeryalılar Kamerunlulardan daha tecrübeliydi ve daha profesyonel çalışıyorlardı. Göç eden balıkçı aileler Lagdo Gölü etrafında gecekondu evlerine yerleşmişlerdi. Onların her konuda yardıma ihtiyaçları vardı. Okul, sağlık ocağı, market ve yol yoktu. AB projesi için beş firma teklif sundu. Hans De Iongh da proje teklifi hazırlamak için beni görevlendirdi.

İlginç bir şeyden bahsetmek isterim. Afrika’da bazı ülkelerde insanlar protein ihtiyacını balıklardan karşılıyor ve en çok Gana balığı yeniyor. İnsanların yüzde 64’ünün tüm hayvansal protein ihtiyacının balıkla karşılandığı bölgede Kamerun’un oranı yüzde 29. Afrika ülkeleri iki doğal ekolojik etken dolayısıyla balık bolluğundan pozitif etkileniyor. Birisi Gine Körfezi’ndeki “Up Welling System” (deniz veya okyanusta soğuk su aşağıdan yukarıya doğru yükselir, besin açısından zengin ortam oluşur);

Kamerun’da kadın balıkçı. Kuzey Kamerun’da balık tutmak erkeklerin, balık kurutmak ve füme yapmak ise kadınların işi.