İçeriğe atla

Sayfa:Carel Zwollo.pdf/11

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

9

Önsöz

Bu kitap, Türkiyeli dostum ve kalkınma meslektaşım Ertan Karabıyık'ın önerisi üzerine kaleme alındı.

Ben Hollanda'nın Asya'daki en son sömürgesi olan Papua'da doğdum ve hayatımın yedi yılını orada yaşadım. Daha sonra ailemle birlikte Hollanda'ya göç ettik. 30 yıldan fazla bir süredir Türkiye'yle bağlantım var. Antropoloji öğrencisi olarak 1974-77 yılları arasında Türkiye'de halkları ve dilleri araştırdım. On iki yıl Afrika ve Asya'da sosyal antropolog olarak kalkınma projelerinde çalıştım. 1991 yılında Türkiye'ye tekrar geldim. On sene Ankara'da kırsal kalkınma alanında proje fikirleri geliştirdim ve çeşitli illerde uygulamalara katıldım. Daha sonra ise Muğla-Datça'ya yerleştim.

Ertan bu kitabı Türkçe yazmamı istedi. Deneyimli bir editörle ve gönüllülerle çalışacağımızı söyledi. Öncelikle sosyal kalkınma çalışmalarımı ve benim hayatımı gözden geçirdik. Ana bölümleri belirledik ve herbir bölüm için soru listesi hazırladık. Bu kitabın temel amacı, Türkiyeli gençlerin sosyal kalkınma sürecine katılmalarına yönelik esinlendirici deneyimler aktarmak, onların küresel süreçteki "sosyal kalkınma" çalışmalarına katılmalarını teşvik etmek ve onlara cesaret vermektir.

Bu kitabı yazmak için bize destek olan Kalkınma Atölyesi gönüllüsü Yasemin Dut, lisansını Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü'nde, yüksek lisansını ise Boğaziçi Üniversitesi'nin Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı'nda tamamladı. O, öncelikle benim için bir yol haritası hazırladı. Yasemin çok mütevazı bir kadın. Türkiye'de çok rastlamadığım bir karakterde. Türkçe yazdığım bölümlerde Türkçe'nin yabancı etkisini ortadan kaldırmadan, sadece düzeltme işini gerçekleştirdi. Bunun için "empati" gerekiyor, diye düşünüyorum. Bu süreçten sonra Ertan Karabıyık, Celâl İnal ve Kalkınma Atölyesi'nin birçok gönüllüsü son okumayı gerçekleştirdi. Kitabın tasarımını yapan Kurtuluş Karaşın ve onun asistanı Deniz Aysel Aldemir büyük bir sabırla ve bizim bitmek tükenmek bilmeyen taleplerimize gönüllü katkılarını koydular. Kalkınma Atölyesi tarafından hazırlanan "Kalkınmaya Katkı Verenler" serisinin birinci kitabı olan bu biyografi tam bir ortak emeğin