Sayfa:Biyogaz Üretiminde Kullanılabilen Materyaller ve Biyogazın Kullanım Alanları.pdf/4

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa doğrulanmış

Halis DEVİREN / Cumali İLKILIÇ / Selman AYDIN

Maksimum Tutuşma Hızı, m/sn 0,39 0,25


  1 m3 biyogaz, 2148 MJ/kg ısıl değeri ile 0,56 kg fuel oil, 0,46 kg sıvılaştırılmış petrol gazı ve 0,62 m3 doğalgazın karşıladığı ısıl değere eşit enerji üretebilir. Tablo 3’te içerisindeki metan oranı %60 olan biyogaz diğer yakıtlarla karşılaştırılmıştır (Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü, 2008).

Tablo 3. Biyogazın diğer yakıtlarla karşılaştırılması
Yakıt Cinsi Isıl Değer (kJ/kg) Biyogaz Miktarı Karşılıkları
1 kg No:6 Fuel-Oil 38492 0,56 kg
1 kg Karışık Dökme Gaz 0,46 kg
1 kg Propan Dökme Gaz 46024 0,46 kg
Sıvılaştırılmış Petrol Gazı 46024 0,46 kg
1 kg Motorin 42676 0,50 kg
1 m3 Doğalgaz 34518 0,62 m3
1 kg Soma Kömürü 19664 1,09 kg
1 kg İthal Linyit Kömürü 27196 0.79 kg


  Biyogazın yanma özelliği, bileşimindeki metan gazından kaynaklanan biyogazın hava ile 1/7 oranında karışması durumunda tam yanma olayı meydana gelmektedir (Kuhn, 1995). Biyogaz sistemleri, kullanıcılar için pek çok bakımdan avantaja sahiptir. Her şeyden önce biyogaz sistemlerini kullananlar bu sistemleri organik gübre ve enerji üretiminin doğal bir kaynağı olarak görmelidirler. Pek çok kesim tarafından, biyogaz üniteleri enerji üreten sistemler olarak görülmektedir. Bu yaklaşım doğrudur. Fakat bir biyogaz sisteminden elde edilen en önemli ürün enerji değil, organik gübredir (Buğutekin, 2007). 3. BİYOGAZ ÜRETİMİNDE KULLANILAN ATIKLAR
  Organik atıklardan elde edilebilecek biyogaz miktarı atıkların kimyasal yapısına, bakterilerin ihtiyaç duyduğu besin maddesi içeriklerine, selüloz miktarına, C/N oranına ve biyokimyasal olarak parçalanma özelliklerine göre değişmektedir (Boyd, 2000). Tarımsal, toplumsal ve endüstriyel atık ve atık sular gibi çok çeşitli kaynaklar biyogaz sistemlerinde besleme materyali olarak kullanılabilir. Enerji bitkileri, algler, kültür bitkilerinin hasat sonrası atıkları hayvansal atıklar gibi biyogaz üretiminde kullanılmaktadır. Kentsel atık ve atık sular, özellikle gıda endüstrisine ait atıklar diğer önemli kaynaklardandır. Belediyelere ait atık su arıtımında anaerobik fermentasyonun kullanımı diğer uygulamalara göre daha kompleks bir yapıya sahiptir. Çünkü bu atıklar toksik madde ve ağır metaller içermektedir. Fakat hayvansal atıklar anaerobik fermentasyona daha uygundur (Vijayalekshmy, 1985). Hayvansal atıklarda atık miktarları, hayvanların beslenme rejimine, büyüklüklerine ve iklim şartlarına göre değişkenlik göstermektedir (Bouallagui vd., 2009). Çağımızda dünya üzerinde yer alan pek çok ülkede sanayi ve tarım alanlarının gelişmesine bağlı olarak hayvansal, bitkisel, organik içerikli şehir ve endüstriyel atıklarında ciddi miktarlarda artışlar olmuştur. Ülkeler ekonomik yapılarından dolayı; sanayi alanında, tarım veya hayvancılık alanında yâda her iki alanda gelişir ve bu alanlarda üretim yaparlar. İşte bu üretimler sonucu çevreye ve doğaya çok büyük zararları olabilecek atıklar meydana gelir. Biyogaz ile organik atıkların bertarafı sağlanırken beraberinde enerjide üretilebilmektedir. Bitkisel, hayvansal, şehir ve endüstriyel atıkların anaerobik veya aerobik fermantasyonu sonucu elde edilebilen biyogaz, içeriğindeki metan gazından dolayı yanabilme özelliğine sahip, yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Tablo 4’te görüldüğü gibi çevresel açıdan büyük sorunlara neden olabilecek sanayi, tarım veya hayvancılık alanında üretim sonucunda oluşan atıklar biyogaz üretimi için kullanılabilecek atıklardır (Anon, 2000j).

Tablo 4. Biyogaz üretiminde kullanılan organik atık maddeler
Organik Atık Maddeler
Orman Endüstri Atıkları Sebze, Meyve, Tahıl ve Yağ Endüstri Atıklar
Zirai Atıklar Yemek Atıkları
Kâğıt Endüstri Atıkları Şeker Endüstri Atıkları
Deri Ve Tekstil Endüstri Atıkları Gıda Endüstrisi Atıkları (Çikolata, Maya, Süt, İçecek Üretimi )

82
Year/Yıl 2017, Volume/Cilt 7, Issue/Sayı 2/2