Sayfa:ÇKÜ KEFD 9-1.pdf/26

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

R. BÜYÜKTOLU

KAREFAD, ÇKÜ Edebiyat Fakültesi Dergisi / Journal of the Faculty of Letters Cilt/Volume; 9, Sayı/Number: 1, (Nisan/April 2021); 14-41 (Atıf için/To cite).

Giriş

Anadolu'nun eski yerleşim bölgelerinden biri olan Çankırı, sahip olduğu nüfus ve iktisadi kaynakları bakımından oldukça mütevazı olmasına karşın hem Osmanlı Devleti'nde hem de Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşanan demokratik gelişmelere önemli katkılar yapmıştır. Yetiştirdiği veya bir süre ev sahipliği yaptığı yazar, şair, din adamı, asker veya sivil bürokrat ve siyasetçiler tarihte önemli izler bırakmıştır. Bunlardan bazılarının adı herkesçe biliniyor olsa da bazılarının adı gölgede kalmıştır. Bunlardan biri de doktor, yönetici, yazar ve siyasetçi Kenan Çığman'dır.

Türkiye'nin farklı birçok yerinde doktorluk ve birçok kurumunda yöneticilik yapan Kenan Çığman dindar bir düşünceye sahiptir. Tek Parti döneminin dini düşünce ile ilgili görüşlerine karşı çıkmış ve yazdığı dini eserlerle bir düşünce ve dava adamı olduğunu ortaya koymuştur. Çığman, 1946 Milletvekili Genel Seçimi'yle siyasete atılmıştır. 1950 ve 1954 yıllarında yapılan Milletvekili Genel Seçimlerinde Demokrat Parti'den IX. ve X. Dönem Çankırı Milletvekili olarak TBMM'de yer almıştır. Bu dönemde Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı pek çok konuşma, verdiği sözlü-yazılı soru önergeleri ve takrirlerle aktif bir siyaset yürütmüştür. Ayrıca Meclis'te farklı komisyonlarda uzun süre görev almıştır. 1957 ve 1961 yıllarında katıldığı seçimlerde başarılı olamayınca tekrar doktorluk mesleğine dönmüştür.

1. Kenan Çığman'ın Hayatı

Nüfus kayıtlarında "Mehmet Kenan Çığman" olarak geçen (Kazım Öztürk, 1994:252) Kenan Çığman, 1906'da (1322) Çankırı'nın Tabakhane Mahallesi'nde doğmuştur (TBMM Arşivi, 1624 NSD, Ek-15). Babası Ahmet Fuat Çığman, annesi Emine Melek Hanımdır. Çığman'ın babası Ahmet Fuat Efendi (1876-1965), Çankırı'nın Eldivan İlçesi, Alva (Oğlaklı) köyünden olup, Hocazâdeler diye bilinen bir aileden gelmektedir. Kudüs ve Çankırı İdadilerinde öğretmenlik yapmış olan Ahmet Fuat Efendi, çok sayıda öğrenci yetiştirmiştir. Çığman'ın annesi Emine Melek Hanım'ın soyu İsfendiyaroğulları Beyliği'nin yöneticilerine dayanmaktadır. Taşra seçkini ve eğitimli bir aileden gelen Kenan Çığman'ın Adnan ve Şükrü adında iki kardeşi vardır (http://www.cansaati.org). Çankırı İdadisi ve ardından da Ankara Lisesi'nde eğitim-öğretim gören Kenan Çığman, 1933 yılında İstanbul Tıp Fakültesinden mezun olmuştur (BCA, 490.01.295.1187.2.30; TBMM Arşivi, 1624 NSD). Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisi iken 30 Ağustos'ta Başkumandanlık Meydan Savaşı'nın yıldönümü kutlamalarında

yaptığı bir konuşma ile adı duyulmuştur (Duygu, 1931:1). Kenan Çığman, 5 Ağustos 1939'da Atıf Efendi ve Vecihe Hanımın kızı Halide Atıfet Hanımla

16