İçeriğe atla

Ege Bölgesi Sanayi Odası ile Bölge Üniversiteleri Arasında Üniversite-Sanayi İşbirliği Protokolü

Vikikaynak, özgür kütüphane

Madde 1

  • Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ile Ege Üniversitesi (EÜ), Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ), Muğla Üniversitesi (MÜ), İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ve Yaşar Üniversitesi (YÜ) arasında “Üniversite- Sanayi İşbirliği Koordinasyon Kurulu” (ÜSKK) kurulmuştur.

Amaç

[değiştir]

Madde 2

  • ÜSKK; İzmir ve Ege Bölgesinde sanayinin üniversite ile uyumunu sağlayacak ortak altyapı çalışmalarını yaparak, işbirliği politikalarına yön verecek esasları belirlemek, bölge karakterine uygun sanayi geliştirme önceliklerini tesbit etmek, know-how, araştırma-geliştirme (AR-GE) ve teknolojik ilerleme konusundaki çalışmaları ile adı geçen bölge Yükseköğretim Kurumlarının sözkonusu ve sanayi sektörünü dolaysız ve dolaylı biçimlerde ilgilendiren alanlarda yaptıkları araştırmaların proje organizasyonuna gidilerek ortaklaşa yürütülmesi ve teori ile uygulama arasında bütünlüğün sağlanması, araştırma potansiyelinin pratik hayattaki uygulama ihtiyaçları ile uyumlu hale getirilmesi, sanayi kesimi ile üniversitelerin bir arada çalışma şartlarının sağlanması,
  • Adı geçen yükseköğretim kurumlarındaki akademik kadronun araştırma konularının seçiminde sanayinin AR-GE ihtiyaç envanterinden yararlanabilmesi, işbirliği kapsamındaki üniversitelerin AR-GE imkanlarından sanayi sektörünün bilgi sahibi olması ve elde edilen sonuçlara bağlı olarak, pratikteki değerlendirmesinin yapılıp uygulamaya aktarılması amacı ile kurulmuştur.

Organlar

[değiştir]

Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinasyon Kurulu (ÜSKK)
a) Kuruluş ve İşleyişi:

Madde 3

  • Ege Bölgesi Sanayi Odası bünyesinde kurulu “Üniversiteler-EBSO Komitesi”nin 6 üyesi ile EÜ, DEÜ, İYTE, AMÜ, CBÜ, MÜ, İEÜ ile YÜ’nin Rektörleri tarafından belirlenen birer öğretim üyesi olmak üzere toplam 14 üyeden oluşur.
  • Sanayi kesimini temsil eden üyeler, EBSO Meclis ve Üniversiteler EBSO Komitesi üyeleri içinden EBSO Yönetim Kurulu tarafından seçilir.
  • Üyelerin görev süresi iki yıldır. Üyelerin birinin ayrılması durumunda yeni üye ayrılan üyenin kurumu tarafından en geç bir hafta içinde belirlenir. Süresi dolan üye yeniden görevlendirilebilir.
  • Üniversiteler tarafından Kurulda görevlendirilecek üyelerin, sanayi sektörünü ilgilendi-ren bilim dallarında en az Anabilim Dalı Başkanı statüsünde ve kurumları adına belirli ölçülerde karar verebilme yetkisine haiz kişiler olmaları gerekir.
  • Üniversite-sanayi işbirliği ile ilgili kurum ve kuruluşların yetkili temsilcileri “Gözlemci Üye” statüsünde ÜSKK toplantılarına katılabilirler.
  • EBSO Yönetim Kurulu Başkanı ÜSKK’nın tabii başkanıdır. Kendisinin olmadığı durumlarda EBSO Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği bir EBSO üyesi sürekli olarak başkanlığa vekalet eder. Başkan Yardımcısı, kurul üyesi öğretim üyeleri arasından salt çoğunlukla seçilir. Salt çoğunluğun sağlanamadığı durumlarda EBSO Yönetim Kurulu Başkanı’nın oy hakkı vardır.
  • ÜSKK; EBSO’da faaliyetini sürdürür ve sekreteryası EBSO tarafından yürütülür.
  • ÜSKK; düzenli olarak ayda bir defa, Başkan gerekli gördüğünde veya en az 8 üyenin yazılı talebi üzerine daha sık toplanır.

b) Görevleri:

  • EBSO ile Üniversite (ler) arasında geliştirilecek ve Madde-2’de belirtilen amaçlar doğrultusunda sanayi sektörüne yönelik olarak hazırlanan her türlü projenin teşviki ve seçimi, çalışma plan ve esaslarının onaylanması, çalışma sonuçlarının değerlendirilmesi ve özgün çalışmaların yayınlanması, sektöre yönelik danışmanlık, reorganizasyon ve hizmet içi eğitimi ile ilgili başvuruları değerlendirerek gerekli girişim ve çalışmaları yapmak.
  • İlgili üniversitelerde sektörü ilgilendiren konularda yazılacak tez ve araştırma projeleri-ni teşvik etmek; seminer, konferans, panel ve kongreler düzenleyerek üniversite-sanayi araştırma altyapısının güçlendirilmesini sağlamak, araştırma altyapısının güncelleştiril-miş arşivlerini hazırlamak.
  • Sözkonusu çalışmaların daha etkin hale getirilebilmesi için gerekirse, TÜBİTAK, TSE, KOSGEB gibi kuruluşların fiziksel imkanlarından faydalanma girişimlerinde bulunmak.
  • Yapılan çalışmaların, niteliğine ve özgünlüğüne uygun olarak, ulusal ve uluslararası tanıtımının sağlanması için gerekli girişimleri yapmak.

Ar-Ge Projeleri

[değiştir]

Madde 4

  • Proje önerileri, imalat sanayi başta olmak üzere; kimya, gıda, tekstil, beyaz eşya, elektrik, makine enerji, turizm ve madencilik gibi sanayi sektörü ile ilişkili konularda verilir. Projeler, ilgili üniversitelerin yanısıra EBSO başta olmak üzere sanayi kuruluşları veya münferiden EBSO üyeleri tarafından önerilebilir. Projelerin araştırıcı grubunda ilgili üniversitelerin öğretim elemanları disiplinlerarası anlayış içinde birlikte görev alabilirler.
  • Sözkonusu projeler, ÜSKK’nın onayından sonra en geç 18 ay içinde bitirilmelidir. Zamanında bitirilmeyen projelerin uzatılması, uzatma talebinin ÜSKK tarafından salt çoğunlukla kabul edilmesi ve EBSO Yönetim Kurulunun bu kararı onaylamasıyla mümkündür. 18 aydan fazla süreceği başlangıçta belirtilen projelere ilişkin karar da aynı prosedürle alınır.
  • Projeye ilişkin süreç, Madde-3’de ÜSKK’nın görevleri bölümünde belirtilen ‘’birinci paragraf’’ çerçevesinde devam eder. Projenin gidişine ilişkin denetim görevini, projenin süresine bağlı olarak ÜSKK tesbit edeceği periyodlarda yapar. Bu görev, belirlenecek kurallara göre hazırlanan raporların ilgili üniversite(ler) ÜSKK üyeleri tarafından kurula iletilmesiyle yerine getirilir.

Madde 5

  • Proje çalışmalarının, tarafların hukuki ve ekonomik haklarının korunması amacı ile gizlilik ilkesi çerçevesinde yürütülmesi esastır.

Madde 6

  • Proje çalışmaları sonunda doğabilecek her türlü hukuki ve ekonomik hakların (patent hakkı, fikri ve sınai mülkiyet hakkı) paylaştırılması taraflar arasında önceden yapılan protokolde belirtilir. Sınai mülkiyet hakları ile ilgili işlemler ÜSKK ile işbirliği halinde Ege Üniversitesi Türk Patent Enstitüsü Bilgi ve Döküman Merkezi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Patent Ofisi tarafından yapılır.

Çeşitli Hükümler

[değiştir]

Madde 7

  • Madde-3, b bendi, 1.fıkrada belirtilen ÜSKK görevlerinin danışmanlık, özel eğitim ve hizmet içine ilişkin olanlarının konuları ve maddi yönü ile ilgili hususlar, çalışmayı talep ve arz edenin hazırlayacağı ortak protokolde belirtilir; protokol, ÜSKK’nın salt çoğunlukla kabulu ve bu kabulun EBSO Yönetim Kurulu tarafından onayı ile yürürlüğe girer.

Madde 8

  • EBSO ve ilgili üniversiteler; öğretim elemanlarını sanayi kuruluşlarını daha sık ziyaret ederek sorunlarının tespit edilmesi ve çözümüne yardımcı olmaları için teşvik ederler.

Madde 9

  • Üniversiteler ve sanayi kuruluşları, kabul edilen proje çerçevesinde kalmak üzere laboratuar, atölye ve benzeri fiziki imkanlardan karşılıklı olarak yararlanılmasına izin verirler. Bu amaçla, taraflarca yararlanma şartlarını belirten bir protokolün düzenlenmesi ihtiyaridir.

Geçici Madde

[değiştir]

Madde 10

  • ÜSKK, bu protokolün yürürlüğe girmesinden itibaren bir ay içinde oluşturulur.

Yürürlük

[değiştir]

Madde 11

  • Bu protokol dokuz nüsha olarak düzenlenmiş olup EBSO Yönetim Kurulu Başkanı ile EÜ, DEÜ, CBÜ, AMÜ, MÜ, İYTE, İEÜ ve YÜ Rektörleri tarafından imzalanmasından sonra yürürlüğe girer.

İş bu Protokol 10.05.2006 tarihinde taraflarca dokuz nüsha tanzim edilerek imzalanmıştır.

Tamer TAŞKIN Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Prof. Dr. Cemil ÖZCAN Celal Bayar Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Şener OKTİK Muğla Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Attila SEZGİN İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr.Ülkü BAYINDIR Ege Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Emin ALICI Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü

Prof. Dr.Semra ÜLKÜ Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Mustafa GÜREL Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Mesut AYAN Yaşar Üniversitesi Rektörü