Dosya:Akışkan Modern Toplum, Saf İlişki ve İnsani Birlikteliklerin Geçici Hale Gelişi.pdf

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikikaynak, özgür kütüphane
Dizin sayfasına bağlantı
sayfasına git
sonraki sayfa →
sonraki sayfa →
sonraki sayfa →

Orijinal dosya(875 × 1.239 piksel, dosya boyutu: 310 KB, MIME türü: application/pdf, 17 sayfa)

Bu dosya Wikimedia Commons deposunda bulunmaktadır ve diğer projeler tarafından kullanılıyor olabilir. Aşağıda dosya açıklama sayfasındaki açıklama gösteriliyor.

Özet

Açıklama
Türkçe: Çalışmanın amacı, insani birlikteliklerin geçici hale gelişini, Bauman’ın ve Giddens’ın sosyal teorilerinden hareketle izah etmektir. Söz konusu amacı gerçekleştirebilmek için nitel bir çalışma yapılmıştır ve literatür taramasına müracaat edilmiştir. Çalışmanın sonucunda ileri kapitalizm koşullarında yaşayan toplumlarda, bireylerin nesnelerle olan “kullan-at” ilkesi doğrultusundaki münasebetlerinin insani birliktelikleri de etkilediği ve onları değiştirdiği anlaşılmıştır. Nesne çevriminin hızlanmasının, insani birlikteliklerde geçici ilişkilerin ağırlık kazanmasına yol açtığı tespit edilmiştir. Bireyler uzun süreli birliktelikleri ve sıkı bağlıkları hareket serbestliklerini kısıtlayan, yeni fırsatları engelleyen, korkutucu ve kaçınılması gereken bir durum olarak görmüşlerdir. Böylece Bauman’ın “akışkan aşk”, Giddens’ın ise “saf ilişki” diye kavramsallaştırdığı gerçici birlikteliklere yönelmişlerdir. İnsani birlikteliklerin geçici hale gelmesi ise aile kurumunun değişimine ve onun yerini daha geçici “esnek” veya “yarı zamanlı çiftlerin” almasına yol açmıştır. Öte yandan kimi araştırmalarda bu yeni tarz birlikteliklerin “çok sığ”, “sağlıksız” ve “tatmin edici olmadıkları” da dile getirilmiştir. Dolayısıyla hem geçici birlikteliklerin risklerinden korunmak hem de toplumda önemli işlevleri yerine getiren aile kurumunun yapıbozumuna uğramasını engellemek için bireylerin aşka ve sevgiye dayalı birlikteliklere yönelmeleri ve aşırı bağlıklardan kaçınmaları gerektiğini sonucuna ulaşılmıştır.
Tarih
Kaynak https://dergipark.org.tr/tr/pub/bilgisosyal/issue/65975/1011565
Yazar Mustafa SOLMAZ, Ersoy Özmen ALKAN

Lisanslama

w:tr:Creative Commons
atıf
Bu dosya Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası lisansı altında lisanslanmıştır.
Şu seçeneklerde özgürsünüz:
  • paylaşım – eser paylaşımı, dağıtımı ve iletimi
  • içeriği değiştirip uyarlama – eser adaptasyonu
Aşağıdaki koşullar geçerli olacaktır:
  • atıf – Esere yazar veya lisans sahibi tarafından belirtilen (ancak sizi ya da eseri kullanımınızı desteklediklerini ileri sürmeyecek bir) şekilde atıfta bulunmalısınız.

Altyazılar

Bu dosyanın temsil ettiği şeyin tek satırlık açıklamasını ekleyin.

application/pdf

2bbda8caa1ca53e492e8817ece07b25bfbfaa9f0

317.208 Bayt

1.239 piksel

875 piksel

Dosya geçmişi

Dosyanın herhangi bir zamandaki hâli için ilgili tarih/saat kısmına tıklayın.

Tarih/SaatKüçük resimBoyutlarKullanıcıYorum
güncel12.54, 31 Aralık 202112.54, 31 Aralık 2021 tarihindeki sürümün küçültülmüş hâli875 × 1.239, 17 sayfa (310 KB)Satirdan kahramanUploaded a work by Mustafa SOLMAZ, Ersoy Özmen ALKAN from https://dergipark.org.tr/tr/pub/bilgisosyal/issue/65975/1011565 with UploadWizard

Meta veri