Cinsel Saldırı ve Çocuğun Cinsel İstismarı Sanıklarının Mahkemedeki İletişimsel Amaçları/Yöntem

Vikikaynak, özgür kütüphane

Yöntem

Çalışmada; Biber, Connor ve Upton (2007, ss. 12-16) tarafından söylem yapısının yukarıdan aşağıya yaklaşımla çözümlenmesi için önerilmiş olan yöntem, detayları sunulmuş olan bütünceye uyarlanarak kullanılacaktır.

Kaynakta; “iletişimsel/işlevsel ulamlar, bölümleme, sınıflandırma, birimlerin dilsel çözümlemesi, söylem ulamlarının dilsel tasviri, metin yapısı, söylem kurgusuna ilişkin eğilimler” olmak üzere yedi aşama bulunmaktadır (Biber ve ark., 2007, s. 13) ve mevcut bütünce ile bu aşamalardan yalnızca ilk üçü uygulanabilmektedir. Bunun nedeni, çalışmadaki dilsel verinin, her bir ifade özelinde bütünün seçilmiş parçalarından oluşması ve bütüne erişimin mümkün olmayışıdır.

İfadelerin tamamına ulaşılamadığından dördüncü aşama olarak belirtilen sözcüksel ve dilbilgisel çözümleme, beşinci aşama olarak bahsedilen işlevsel ulamların dilsel özgünlüğü ve tasviri, tüm bu incelemelerin sonucunda metinlerin birer altsözce dizisi olarak ele alınması ve sıralamaların tespitinden oluşan altıncı aşama ile son olarak bütünceyi oluşturan metinlerin söylem yapısı bağlamında örüntülerin ortaya konulduğu yedinci aşamanın; mevcut veri ile nitel veya nicel olarak güvenilir sonuç vermesi mümkün görünmemektedir.

Buna karşın iletişimsel/işlevsel ulamların öngörülmesi, metinler üzerinde bu ulamlara uygun bir bölümleme yapılması ve altsözcelere karşılık gelen bu bölümlerin tanımlanması; haber değeri taşıdığı için bütüncede bulunacağı ve sanıkların hukuk izlemlerini ortaya koyacağı varsayılan altsözceler dolayısıyla, nitel olarak uygulanabilir olduğu değerlendirilen aşamalardır.

Dolayısıyla ilk olarak, bütüncede karşılaşılması beklenen altsözceler adlandırılacak ve tanımlanacaktır. Ardından, savunma ifadeleri, öngörülmüş altsözcelerin tanımları dikkate alınarak yakın okuma sonrasında bölümlenecek ve son olarak üçüncü aşamada bu bölümlerin, yani altsözcelerin amaçları hem iletişimsel bağlamda hem de ceza hukuku ve ceza muhakemesi hukuku ile ilgisi bakımından ele alınacaktır. İlk aşamada öngörülmemiş bir altsözceyle karşılaşılması durumunda ise bölümlemeler yeniden değerlendirilecek ve altsözcelerin çözümlenmesi buna göre yapılacaktır.