Bindiği Dalı Kesmek

Vikikaynak, özgür kütüphane

Hoca, bir ağaca çıkıp dalı kesmeye başlar. Aşağıdan biri bu hali görüp:

— Hoca ne yapıyorsun? Şimdi düşeceksin, der.

Hoca buna hiç ehemmiyet vermezse de akabinde dal çatır çutur kırılır, Hoca da paldır küldür düşer. Hoca yarasına beresine bakmayarak hemen fırlayıp o adamı bulur:

— Ay oğul anlaşıldı, sen erbab-ı mükaşefeden bir adamsın. Madem ki benim düşeceğimi bildin, öleceğimi de bilirsin. İlla benim öleceğim zamanı haber ver, diye yakasına sarılır, bırakmaz.

Herif yakasını kurtarıp yoluna devam etmek için:

— Eşeğine odunu yükletip yukarı giderken eşek bir zırlayınca canının yarısı gider, ikincisinde hepsi çıkar.

Yolunda amiyane bir cevap verir, yoluna gider. Hoca'ya zaten havanın sıcaklığından ve fevkalâde yorgunluktan bir halsizlik gelmiş olmakla o esnada eşeğin birinci zırlamasında kendisinde ölüm alametleri hissedip ikincisinde büsbütün sinirleri boşanarak:

— Eyvah! Ben öldüm, der, kendisini bırakıverir.

Kaynak: Bayraktar, Zülfikar (2010). Mizah teorileri ve mizah teorilerine göre Nasreddin Hoca fıkralarının tahlili (PDF) (Doktora). İzmir: Ege Üniversitesi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2021. 
Telif durumu:

Bu maddede yer alan eser anonimdir
Anonim eser, sahibinin kim olduğu bilinmeyen/tespit edilemeyen eserdir. Telif hakkı koruması, genellikle eserin sahibinin bilindiği durumlarda geçerli olur. Bu nedenle sahibi bilinmeyen, anonim eserler telif hakkıyla korunmaz, yani kamu malıdır. Yine de, aksi durumun öngörüldüğü hâllerde bu durumun sayfada belirtilmesi ve ilgili telif şablonunun konulması gereklidir. Aksi takdirde Vikikaynak telif hakkı politikasının ihlali söz konusu olabilir ve sayfa silinebilir.