Şırnak İli ve İlçeleri Geçici Köy Korucuları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu Yönergesi

Vikikaynak, özgür kütüphane

Genel Esaslar[değiştir]

Amaç[değiştir]

1. Madde:
Bu yönergenin amacı Geçici Köy Korucuları arasında Sosyal Yardımlaşmayı temin etmek üzere fon oluşturulması ve kullanılmasının esaslarını belirlemektir.

Kapsam[değiştir]

2. Madde:
Bu Yönerge Şırnak İli ve İlçelerindeki bütün Geçici Köy Korucularını kapsar.

Üyelik[değiştir]

3. Madde:
Bu yönergenin yürürlüğe girmesiyle Şıtnak İline bağlı İl Merkez, B. Şebap, Cizre, G. Konak, İdil, Silopi ve Uludere İlçelerinde görevli tüm Geçici Köy Korucuları bu fona üyedir. Her ne suretle olursa olsun Geçici Köy Koruculuğu görevi sona erenler üyelikten çıkmış sayılır ve kesintiler kendisine iade edilmez.

Aidat[değiştir]

4. Madde:
Aidat miktarı,Geçici Köy Korucuları Fon Yönetim Kurulu tarafından her yılın OCAK ve TEMMUZ aylarında günün koşullarına ve maaş artışlarına paralel olarak belirlenir. Kesilen aidatlar bir Devlet Bankasında fon adına açılacak hesaba yatırılır. Yönetim Kurulunca, fonda biriken paranın %10’a kadar olan kısmı acil ödemeler için vadesiz hesapta, %90’lık kısmı vadeli hesapta değerlendirilir. Banka ile yapılacak görüşmeye göre ayda iki sefer bu oranlar kontrol edilerek gerekli para aktarımı yapılır. Vadesiz hesap,oranı her yıl OCAK ve TEMMUZ aylarında yönetim kurulunca yeniden belirlenir.

Geçici Köy Korucuları Fon Meclisi[değiştir]

5. Madde:
Vali’nin başkanlığında; bir Vali Muavini, İl Jandarma Komutanı, İl Jandarma Komutan Yardımcısı, İlçe Kaymakamları ile İl Merkez ve İlçelerdeki Korucu başlarından oluşur.Meclis OCAK ve EYLÜL aylarında olmak üzere olağan olarak toplanır,ayrıca Vali veya Yönetim Kurulunca olağanüstü toplantıya çağrılabilir.

Yapılması Gerekenler[değiştir]

6. Madde:

a. Her yıl EYLÜL ayında denetleme kurulunun denetlemesini müteakiben toplanarak fonun çalışmalarını değerlendirmek, gelişimi konusunda kararlar almak.
b. Yönetim Kurulunu denetlemek.

Geçici Köy Korucuları Fon Yönetim Kurulu[değiştir]

7. Madde:
Vali veya Vali Yardımcısı başkanlığında; İl Jandarma Komutanı, İl Jandarma Komutan Yardımcısı ve İl Yazı İşleri Müdüründen oluşur.

Görevleri[değiştir]

8. Madde:

a. Fon Meclisinin aldığı kararları uygulamak.
b. Her ayın (1) ve (15)’inde toplanarak biriken dilekçe ve müracaatlara işlem yapmak.
c. Yönergede belirtilen limitlere uygun olarak yardım taleplerinin, tedavi giderlerinin ödenmesini karara bağlamak.
d. Gündemdeki diğer konuları görüşmek.

Uygulama Esasları[değiştir]

Yardım Yapılacak Hâller[değiştir]

9. Madde:
Aşağıda belirtilen hallerde, Yönetim Kurulunun kararıyla yardım yapılır.

a. Geçici Köy Korucularının görev sırasında şehit olmaları veya her hangi bir nedenle vefat etmeleri halinde. (Kanuni mirasçılarına, cenaze ve yol masrafı olarak.)
b. Geçici Köy Korucularının kendileri, eş ve çocuklarının hastalanmaları halinde. (Uygun görülenlere, tedavi ve ilaç gideri ile yol masrafları için.)
c. Geçici Köy Korucularının görevleri sırasında yaralanmaları veya sakat kalmaları halinde.
d. Geçici Köy Korucularının operasyonlarda ve verilen görevlerde üstün bir başarı elde etmeleri halinde.
e. Geçici Köy Korucularının resmi nikahlı olarak evlenmeleri halinde.
f. Geçici Köy Korucularından çocuğuna tahsil yaptırırken, gelir ve geçim durumlarının yetersiz kalması halinde.
g. Geçici Köy Korucularının konut yapımı ve inşaat malzemeleri talepleri; fonun mevcut mali durumuna göre; taleplerin tamamı veya bir kısmı,
h. Yönetim Kurulunun uygun göreceği diğer hallerde gerekli yardımlarda bulunur.

Yardım Miktarları[değiştir]

10. Madde:
Yardım miktarları, her yıl OCAK ve TEMMUZ aylarında yönetim kurulunca belirlenir.

Yardımda Uygulanacak Esaslar[değiştir]

11. Madde:

a. Yardım talebi ile ilgili müracaat ve dilekçeler Kayma-kamlıkların inceleme ve görüşleri ile Valiliğe intikal ettirilir. Yardımlar, Valiliğin İl Jandarma Komutanlığı marifeti ile yaptıracağı inceleme ve araştırma sonucunda “Vali ONAY’ı” ile veya Fon Yönetim Kurulunca re’sen yapılır. Hayati öneme haiz acil durumlarda İl Jandarma Komutanının önerisi ve Valinin ONAY’ı ile ilgiliye avans olarak ödeme yapılır. İnceleme ve araştırma işlemleri avans ödemesinden hemen sonra süratle tamamlanır. (EK-A)
b. Yardım yapılacak Geçici Köy Korucusuna,yapılacak yardım miktarının tespitinde görevli olduğu yer Kaymakam ve İlçe Jandarma Komutanı’nın görüşü alınır.
c. Talep yazısına gerekli görülen belgeler eklenir. Her Geçici Köy Korucusu aile nüfus kayıt örneğini önceden Fon Yönetimine vermek zorundadır.
d. Tedavi ve Reçete yardımı; yalnızca Geçici Köy korucusunun kendisine, eş ve çocuklarına yapılır.
e. Ödemeler; Vali (Veya Vali Yardımcısı) ve İl Jandarma Komutanı (Veya İl Jandarma Komutan Yardımcısı) imzası ile (Çift imza ile) ve ÇEK’le yapılır.

12. Madde:
Geçici Köy Korucuları Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’nun ilk kuruluşunda ve Yardım Fonu’nun yetersiz kaldığı hallerde, Yönetim Kurulunun alacağı kararla ŞIRGEV’den yardım talep edilecektir.

Son Hükümler[değiştir]

Tutulacak Defter ve Dosyalar[değiştir]

13. Madde:

a. Gelir ve gider kaydı için işletme defteri
b. Yardımlaşma Fonu Yönergesi ve Emirler dosyası
c. Karar kayıt defteri,
d. Yardım evrakları dosyası.
e. Üyeler ve aidatlar dosyası.

Sekreterya[değiştir]

14. Madde:
Fonun her türlü yazışma ve kayıt işlemleri İl Jandarma Harekat ve Asayiş Şube Müdürlüğünce yürütülecektir.

Muhasebe[değiştir]

15. Madde:
Fonun muhasebe hesapları, (aidatların bankaya yatırılması ve çekilmesi, ödemelerin yapılması) İl Jandarma Tahakkuk Memurluğunca yürütülecektir.

Denetleme[değiştir]

16. Madde:
Şırnak İli ve İlçeleri Geçici Köy Korucuları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu Fon Meclisi, üyeleri arasından seçeceği bir İlçe Kaymakamı başkanlığında her İlçe ve İl Merkezinden birer korucubaşı olmak üzere (8) kişiden oluşan Denetleme Kurulu oluşturulur. Bu Denetleme Kurulu bir yıllığına seçilir. Fon ile ilgili hesaplar ve işlemler bu kurul tarafından her yıl Aralık, Nisan ve Ağustos ayları içinde (3) kez denetlettirilir. Lüzumlu görüldüğü durumlarda derhal denetlettirilir. Heyetin hazırlayacağı rapor Meclis’in Eylül ayında veya olağanüstü toplantılarında, görüşülerek karara bağlanır.

Yürürlük[değiştir]

17. Madde:
İş bu Yönerge Valilik ONAY tarihinden itibaren yürürlüğe girer ve Valilik ONAY’ıyla yürürlükten kalkar.

18. Madde:
Şırnak İli ve İlçeleri Geçici Köy Korucuları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu sona ermesiyle, alacak-borç işlemleri tamamlandıktan sonra fonun mal varlığı ŞIRNAK Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına devrolunur.

19. Madde:
Şırnak İli ve İlçelerinde görevli Gönüllü Köy Korucuları da görev esnasında şehit olmaları, yaralanmaları veya sakat kalmaları durumunda, Geçici Köy Korucuları gibi Fondan yararlandırılırlar.

İlimiz Merkezinde oluşturulan ve tüm İlçeleri kapsayan Geçici Köy Korucuları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu oluşturulmasında yukarıda belirtilen Yönergenin uygulanmasını ve Onay tarihinden itibaren yürürlüğe girmesini tensiplerine arz ederim.