İçeriğe atla

İran Türkiye Büyükelçiliği'nin Humeyni'nin vefatının 24. yılı için yaptığı açıklama

Vikikaynak, özgür kütüphane

Bismillahirrahmanirrahim

Rahmetli İmam Humeyni’nin ebedi dünyaya göç edişinin 24’ncü yıl dönümü, bu yıl, onun 1962 yılında başlattığı hareketin 50’nci yıl dönümüne rastlamaktadır.

Ruhullah Musavi Humeyni (1900- 1989) Müslüman bir âlim, İslam İnkılabı’nın lideri ve İran İslam Cumhuriyeti’nin kurucusu olarak, İslami hareketten İslami devletin kurulmasına ve vefat ettiği tarihe kadar geçen zaman diliminde, büyük İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in (s.a.a) kıyamı doğrultusunda yeni bir düşünce inşa etmiştir.

İnsanlığın bu dünyada ve ahretteki gerçek saadetini ve kurtuluşunu sağlayabilecek tek şey varsa o da, Din-i mümin İslam’ın getirdiği ilahi yasalardır. İşte İmam Humeyni bu düsturdan hareketle İslam’a inanmayı ve bu imanın beşer toplumunun iradesinin temeli olabileceğini Velayet-i Fakih görüşü çerçevesinde gündeme getirip açıklamış ve bu görüşünü İran İslam Cumhuriyeti çerçevesinde uygulamıştır. Her ne kadar sultacı güçler, söz konusu görüşün gündeme getirildiği zamandan Rahmetli İmam Humeyni’nin sürgün edilmesi ile birlikte İran İslam Cumhuriyeti’nin kurulduğu ve ilerleme gösterdiği zamana kadar geçen süre zarfında çeşitli baskılarla İslam’ın hakimiyetini yok etmeye çalışmışlarsa da, Yüce Allah’ın sonsuz gücüne dayanılması, ilahi vaatlere güvenilmesi, Müslüman İran halkının ve diğer Müslümanların destekleri ile İmam Humeyni’nin açtığı yol, gün be gün gelişmiş ve Müslümanların hayatının değişmesine neden olmuştur. Bugün İslam kenarda duran bir din olmaktan çıkmış ve beşer camiasındaki gelişmelerin kaynağı haline gelmiştir. İslami vahdet, dine dayalı demokrasi, Müslüman kadınların yüksek konumu, hegemonya ve Siyonizm ile mücadele… Rahmetli İmam Humeyni’nin temel ilkelerinden bazılarıdır.

İRAN İSLAM CUMHURİYETİ
BÜYÜKELÇİLİĞİ
ANKARA, 03 HAZİRAN 2013