Çin'in Gelişmesi Dünya İçin Fırsattır

Vikikaynak, özgür kütüphane
Çin'in Gelişmesi Dünya İçin Fırsattır
28 Eylül 2020

1 Ekim'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 71. yıldönümü kutlanacaktır. Geçtiğimiz 71 yıl içinde Çin Komünist Partisi'nin liderliğinde tüm Çin halkı dayanışma içerisinde çetin mücadeleler vererek alın teriyle Çin'in kendi koşullarına uygun bir kalkınma yolunu keşfederek Çin'in görünümü ve yüz milyonlarca bireyin kaderini değiştirmiş, aynı zamanda dünya barışı, refahı ve istikrarı için önemli katkılarda bulunmuştur.

Çin kalkınmada büyük başarılar elde etmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti ilk kurulduğunda Çin halkı son derece fakir, Çin'in sınai ve tarımsal temelleri oldukça zayıf, milli ekonomisi ise çöküşün eşiğindeydi. Çin ekonomisi hızlı bir biçimde büyümeyi sürdürmektedir. Cumhuriyet ilk kurulduğunda toplam hacmi sadece 30 milyar dolarken 2019 yılında bu rakam 400 kattan fazla artarak 14.4 trilyon dolara yükselmiştir. Yaklaşık 1.4 milyar vatandaş maddi sıkıntılardan kurtulmuştur. Çin artık dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, en büyük sanayi ülkesi, en büyük mal ticareti ülkesi ve en çok döviz rezervine sahip ülkesi konumundadır. Çin'in, 2020 yılının sonunda mutlak yoksulluktan kurtulma ve 2021 yılında tüm yönleriyle orta halli refah toplumu oluşturma hedeflerinin gerçekleştirilmesi sadece zaman meselesidir.

Çin'in kalkınmasından tüm Çin halkı faydalanmakta ve yaşam seviyesi hızla yükselmektedir. Çin, dünyanın en çok nüfusu kapsayan, emeklilik, sağlık, asgari ücret, konaklama, eğitim dahil olmak üzere yaşamın her alanını içeren sosyal güvenlik sistemini esas olarak kurmuştur. Çin'in kişi başına harcanabilir geliri 1949 yılındaki 49.7 RMB (1 RMB=1.12 TL) seviyesinden 2019 yılındaki 30733 RMB seviyesine gelmiştir. Çin'in kişi başı beklenen yaşam süresi 35 yıldan 2019 yılındaki 77.3 yıla uzamıştır. Yüksek öğretimde brüt okullaşma oranı %0.22'den %51.6'e çıkarılmıştır. Çin halkının ülkenin kalkınma perspektifine ve kendi kişisel gelişim geleceğine olan güveni tamdır.

Çin'in kalkınması, öteden beri dünya için fırsattır. Son 10 küsur yıldır Çin'in dünya ekonomisinin artışına yıllık katkı oranı %30'a dayanmaktadır. Çin, bütün ülkelere açık küresel bir pazar ve dünyada en büyük potansiyele sahip bir tüketim pazarıdır. 2019 yılında 155 milyon Çin vatandaşı yurtdışına seyahat etmiştir. Gelecek 15 yıl içinde Çin'in mal ve hizmet ithalatı sırasıyla 30 trilyon doları ve 10 trilyon doları aşacaktır. Çin aktif bir şekilde uluslararası kalkınma yardımına ve insani yardıma katılmaktadır. 60 küsur yılda 166 ülke ve uluslararası kuruluşa toplam 400 milyar RMB tutarında yardım sağlamış, sağlık ekibi gönderme gibi yöntemlerle Asya ve Afrika'nın 69 ülkesine sağlık yardımında bulunmuştur. Kuşak ve Yol İnisiyatifi, güzergahındaki ülkelerin kalkınmasına ivme kazandırarak altyapı inşalarını iyileştirmekte ve daha fazla istihdam fırsatları yaratmaktadır.

Çin Halk Cumhuriyeti, 71 yıllık kalkınma birikimine dayanarak aniden patlak veren Covid19 salgınının sınamasından geçmiştir. 71 yıllık birikimi, Çin'e salgınla mücadelede güçlü maddi temeller ve teknolojik güvenceler sağlamaktadır. 10 gün içinde yüksek standartlı bir hastane inşa edilmiştir. Sağlık çalışanlarımızın sayısı ve kalitesi acil kamu sağlık olaylarına müdahale için yeterli düzeydedir. Maske, solunum cihazı ve ilaç için üretim kapasitemiz her türlü ihtiyacı karşılayabilecek potansiyeldedir. Güçlü internet altyapısı ve Sağlık Kodu gibi teknolojik yöntemler salgın için takip, kontrol ve önleme çalışmalarının düzenli ve pürüzsüz olmasını sağlamaktadır. Dünya çapında üçüncü aşama klinik denemelerine başlanan 9 aşıdan 4'ü Çin'dendir. Çin Hükümeti her zaman halkın can güvenliğini en büyük öncelik olarak görerek, yaşa, mesleğe, etnik gruba bakılmaksızın hiçbir hasta göz ardı edilmeden ve bırakılmadan etkili bir şekilde salgının yayılma hızını kontrol altına almıştır.

Çin Covid19 salgınıyla mücadelede uluslararası işbirliğini ilerletmeye, diğer ülkelerle salgın kontrolü ve hasta tedavisi konusunda tecrübelerini paylaşmaya, ihtiyaç duyan ülkeler ve bölgelere yardım sağlamaya devam ederek, insanoğlu için ortak bir sağlık kader birliği oluşturmaya çalışacaktır. Devlet Başkanı Sayın Xİ Jinping, Çin'de Covid19 aşılarının AR GE çalışmaları bitip kullanıma sunulmasından sonra bir küresel kamu malı olarak aşıların gelişmekte olan ülkelerce ulaşılabilirliği ve satın alınabilirliğini sağlamak konusunda Çin'in katkılarda bulunacağını taahhüt etmiştir.

Küresel çapta yayılan salgın tüm ülkelerin çıkarları ve kaderlerinin birbirleriyle sımsıkı bağlandığını tekrar gözler önüne sermiştir. Küresel tehditler ve sınamalar güçlü küresel çözümler gerektirmektedir.

Devlet Başkanı Sayın Xİ Jinping, 21 Eylül'de katıldığı Birleşmiş Milletler'in Kuruluşunun 75. Yıldönümünü Anma Zirvesinde tek taraflılığın bir çıkmaz yol olduğunu, "ortak istişare, ortak inşa ve ortak paylaşım" ilkesinde ısrar edilmesi, tüm ülkelerin genel güvenliği ortaklaşa koruması, kalkınma kazançlarını ortaklaşa paylaşması ve dünyanın kaderine ortaklaşa hakim olması gerektiğini ifade ederek çatışma yerine diyalog, baskı yerine istişare, sıfır toplam oyun yerine ortak kazanç geçirerek kendi ülkesinin çıkarlarını diğer ülkelerinin ortak çıkarlarıyla bütünleştirerek tüm ülkelerin ortak çıkarlarında kesişim noktasını genişletmeye ve uyum içinde işbirliği yapan bir uluslararası aile oluşturmaya çaba göstermemiz gerektiğini belirtmiştir.

Çin, kararlı bir biçimde barışçıl bir kalkınma yolunda ilerleyecektir. Çin, dünya barışının inşacısı, küresel kalkınmanın katılımcısı ve uluslararası düzenin koruyucusudur. Çin, çok taraflılığı savunmaya ve hayata geçirmeye, BM'nin merkezinde olduğu uluslararası sistemi kararlılıkla korumaya, uluslararası hukuka dayalı uluslararası düzeni kararlılıkla savunmaya, insanoğlu için kader birliğinin inşasını devamlı olarak ilerletmeye, dünya ekonomisinin daha dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde büyümesini hızlandırmaya devam edecektir.

Hem Çin hem Türkiye önemli yükselen piyasa ekonomisi, G20 üyesi ve Kuşak ve Yol'un doğal işbirliği ortağıdır. Son yıllarda Çin Türkiye ilişkilerinde uzun bir mesafe kaydedilmiştir. Devlet Başkanı Sayın Xİ Jinping ve Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan birçok defa yüz yüze veya telefonda görüşerek iki ülkenin ticaret, altyapı, enerji, finans ve teknoloji gibi alanlarda olağanüstü somut işbirliği gerçekleşmesini bizzat hızlandırmışlardır. Salgın döneminde Türkiye'nin su ürünleri ve süt ürünleri gibi yeni ürünleri Çin'in piyasasına girmiştir. Çinli firmaların katıldığı entegre güneş paneli fabrikası Ankara'da kurularak kullanılmaya başlanmış, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkılarda bulunmuştur. İki ülke vatandaşları arasındaki gidiş gelişler her geçen gün yoğunlaşmaktadır. Geçen sene 400 binden fazla Çinli turist Türkiye'yi ziyaret etmiştir.

Gerçek dostlar kara günde belli olur. Çin ve Türkiye, salgınla ortak mücadelede güzel bir işbirliği sürdürmektedir. Türk tarafı, Çin'e maske ve koruyucu kıyafet gibi acil ihtiyaç duyulan malzemeleri sağlamış, Çin tarafı da Türk tarafının Çin'den test kitleri ve ilaçlar satın alması için destek vermiştir. Çinli ve Türk uzmanlar, koronavirüs için tedavi yöntemi ve salgının önlenmesi ve kontrolü gibi konularda görüş alışverişinde bulunmuştur. Şu an Çin'in geliştirdiği aşı için Türkiye'de faz üç klinik denemeler yapılmaktadır.

Önümüzdeki sene Çin ve Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıldönümü kutlanacaktır. Çin tarafı, Türk tarafıyla el ele vererek Çin Türkiye Stratejik İşbirliği İlişkilerinin derinleştirerek geliştirmek, iki ülke halklarına daha fazla faydalar getirmek ve dünyanın istikrarı ve refahını korumak için çaba göstermeye hazırdır. Çin Türkiye ilişkileri karşılıklı destek ve karşılıklı güven içinde daha parlak 50 seneye doğru ilerleyecektir. Çin ve Türkiye'nin geleceği daha güzel olacaktır.

Kaynak: "Çin'in Gelişmesi Dünya İçin Fırsattır". Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği. 2 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
Telif durumu:

Bu eser Çin Halk Cumhuriyeti Telif Hakkı Yasası'nın 5. maddesi uyarınca telif hakkına sahip değildir.

Aşağıda belirtilenler telif hakkına sahip değildir.

  1. Yasalar, mevzuatlar, devlet organlarının kararları, emirleri ve yasal, idari veya adli nitelikte diğer belgeleri ve bunların resmi çevirileri;
  2. Güncel olaylara ilişkin haberler;
  3. Takvimler, sayısal tablolar, bunların genel kullanım biçimleri ve formüller.

Uyarı: Bu lisans etiketi, telif hakkıyla korunan resmi belgelerin taslakları için geçerli değildir.