Çömlek Hesabı

Vikikaynak, özgür kütüphane

Bir Ramazan-ı Şerif geldiğinde Hoca merhum kendi kendine:

— Ne için halka uyup da oruç tutacağım? Bir çömlek tedarik ederim. Günde çömleğe birer tane taş bırakırım. Taş otuzu bulunca bayramımı ederim.

Diyerek peyda eylediği çömleğe günde birer taş atmağa başlar. Kızı görüp bir avuç taş da o doldurur. Bir gün Hoca'ya: "Bugün ayın kaçıdır?", derler. Hoca:

— Biraz sabredin de bakayım, haber vereyim, deyip eve gelir, çömleği boşaltır, saymağa başlar.

Bakar ki taş tam yüz yirmi adet olmuş. Kendi kendine:

— Eğer ben bunun doğrusunu söylersem, sersemliğime hükmederler, deyip halkın yanına gelince: "Bugün ayın tam kırk beşidir", der.

— Hoca Efendi bu nasıl iş? Bir ay topu topu otuz gündür, demeleriyle Hoca cevaben der ki:

— Siz ne söylüyorsunuz, eğer çömlek hesabına bakacak olursanız, bu gün ayın yüz yirmisidir.

Kaynak: Bayraktar, Zülfikar (2010). Mizah teorileri ve mizah teorilerine göre Nasreddin Hoca fıkralarının tahlili (PDF) (Doktora). İzmir: Ege Üniversitesi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2021. 
Telif durumu:

Bu maddede yer alan eser anonimdir
Anonim eser, sahibinin kim olduğu bilinmeyen/tespit edilemeyen eserdir. Telif hakkı koruması, genellikle eserin sahibinin bilindiği durumlarda geçerli olur. Bu nedenle sahibi bilinmeyen, anonim eserler telif hakkıyla korunmaz, yani kamu malıdır. Yine de, aksi durumun öngörüldüğü hâllerde bu durumun sayfada belirtilmesi ve ilgili telif şablonunun konulması gereklidir. Aksi takdirde Vikikaynak telif hakkı politikasının ihlali söz konusu olabilir ve sayfa silinebilir.