Hakkari Şemdinli İnceleme Raporu/Olayların Değerlendirilmesi
Görünüm
(TBMM İnsan Hakları Komisyonu Şemdinli İnceleme Raporu/Olayların Değerlendirilmesi sayfasından yönlendirildi)
istismar ederek devlet aleyhinde yönlendirmeye çalışmaktadırlar. Hükümetimiz Köye Dönüş Projesi ile bu vatandaşlarımızın köylerine dönmelerini teşvik etmekte ise de bu projenin daha fazla desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz.
- Devlet vatandaşının güvenliğini korumakla yükümlüdür. Devletin meşru güvenlik güçleri ise emniyet ve askeri güçlerdir. Bu itibarla koruculuk sistemi yanlış olmuştur. Zira koruculuk sistemi ile vatandaşlar devlet yanlısı veya devletin potansiyel tehlike olarak görülmeye başlanmış veya en azından bölge halkı arasında böyle algılanır hale gelmiştir. Hatta bir kısım köy korucuları bölgelerinde bazı kişilerin mal ve mülklerine el koymuşlar; aşiretler arasındaki ihtilaflardan bulundukları konumu kötüye kullanarak bölgedeki tansiyonu yükseltmişlerdir. Bazı köy korucularının ise teröristlere yardım ettikleri de görülmüştür.
- Bölgedeki olayları sadece güvenlik sorunu olarak görmemek gerekir. Elbette ki güvenlik her şeyin önündedir ve çok önemlidir. Ancak sosyal, ekonomik ve kültürel politikalarla desteklenmeyen yalın güvenlik politikaları olayları önlemekte yetersiz kalmaya mahkumdur. Bölgenin kalkınması için kısa, orta ve uzun vadeli kalkınma planları yapılmalı ve bu planlar da ciddi olarak tatbik edilmelidir. Daha önceki dönemlerde de bu konuda bir çok planlar, programlar ve teşvikler ortaya atılmışsa da bu programlar maalesef çeşitli sebeplerle hayata geçirilememiştir. Bu durum bölge halkında bir ümitsizlik ve güvensizlik oluşturmuştur. Bölge için getirilen bir kısım teşvikler aynı teşviklerin başka bölgelere de aynen verilmesiyle hiçbir işe yaramamıştır. Ya da bu teşvikler bir kısım kişilerce ranta dönüştürülerek devlet imkanları adeta çar çur edilmiştir.
- Bölgede güvenlik konusunda koordinasyon eksikliği vardır. Sivil otorite ile askeri otorite; asker ile polis koordinasyonu yetersizdir. Mülki idarenin başı olan vali ve kaymakamların asker ve jandarma üzerinde etkileri ve kontrol yetkileri bulunmamaktadır. Bölgede vali ve kaymakamlar güvenlik konusunda adeta devre dışındadırlar. Bu durum adeta zafiyet doğurmaktadır.
- Güvenlik güçleri personeli araç ve gereç yönünden mutlaka takviye edilmelidir.
- Kamu görevlilerinin görevlendirilmelerinde bölge bir sürgün yeri olarak görülmemelidir. Özellikle bölgeye atanacak kamu personelinin nitelikli ve tecrübeli olmasına dikkat edilmelidir.
- Sınırda geçişler ve sınır güvenliği mutlaka sıkı kontrol altına alınmalıdır.
Kaçakçılıkla etkin mücadele edilmelidir.
- Sınır ticareti için rasyonel bazı düzenlemeler yapılmalıdır.
- Yine bölgede güvenlik güçlerimizin itirafçı adı altında bir takım kişilerin istihbarat dışında başka işlerde de kullanılması yanlıştır. Böyle kişilerin istihbarat dışında kullanılmaması gerektiğini düşünmekteyiz.
Mehmet ELKATMIŞ
Nevşehir Mv.
M.Nezir NASIROĞLU
Batman Mv.
A.Faruk ÜNSAL
Adıyaman Mv.
Ahmet ERSİN
İzmir Mv.
Ahmet YILMAZKAYA
Gaziantep Mv.