İçeriğe atla

Vikikaynak:Resmî gazete ve kanunlarda telif hakkı

Vikikaynak, özgür kütüphane
(Resmî gazete ve kanunlarda telif hakkı sayfasından yönlendirildi)
Resmî gazete ve kanunlarda telif hakkı
İlgili karar: Yargıtay, 11. Hukuk Dairesi, E. 2000/2638, K. 2000/5836, T. 22.06.2000

Resmi Gazete'nin internette yayımlamasına "Yayım tekeli ve mülkiyet hakkı bizdedir" diyerek karşı çıkan Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü, Resmi Gazete'nin internetteki yayıncısı Tam Bilgi İletişim A.Ş'yi önce 'Korsan' yayım yaptığı iddiasıyla savcılığa bildirmiştir.

Kadıköy Asliye Ticaret Mahkemesi'nde dava açan Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü dava dilekçesinde şu iddiada bulunmuştur:

"Resmi Gazete'nin internette yayımlanması gazetenin abone sayısını olumsuz etkileyecek. Ayrıca ileride yürütülmesini düşündüğümüz Elektronik Resmi Gazete abonelik çalışmalarını da aynı yönde etkileyecek. Bu çalışma, hiçbir yetki ve sözleşmeye dayanmadan yapılmıştır. Dava sonuçlanana kadar ihtiyati tedbir yoluyla Elektronik Resmi Gazete'nin internetteki yayımının durdurulmasını talep ediyoruz."

Elektronik Resmi Gazete'nin yayıncısı Tam Bilgi İletişim A.Ş yetkilileri ise kendilerini şu şekilde savunmuştur;

"Bilgi mülkiyete konu olamaz. Yayınlanmış mevzuat ve içtihadda telif hakkı bulunmaz. Resmi Gazete'nin yayımı ile ilgili kanunu bir tekel hakkı yoktur. Ayrıca resmi mevzuatın yayımlanması açısından izin alınması zorunluluğu da sözkonusu değildir. Resmi Gazete bir eser değildir"

Bilirkişi incelemesinden sonra Kadıköy Asliye Ticaret Mahkemesi sonunda Başbakanlık tarafından açılan davayı reddetmiştir. Gerekçeli kararda şu ifadeler yer almıştır:

"Devleti temsil eden kuruluşça yayımlanan ve herkesin her türlü şekilde faydalandığı Resmi Gazete'nin içeriği emek, para ve zaman harcayarak, kağıt türünden olmayan disket, hard disk gibi unsurlar üzerinden çoğaltılmıştır. Elektronik ortamda, Elektronik Resmi Gazete olarak internet ortamına aktarıp yayımlanması eyleminin hukuka aykırı niteliği olmadığı gibi, davacı tacir olmadığından özel hukuk ilişkisi bakımından haksız rekabetin varlığından da söz edilemez..."

Davanın önemi

[değiştir]
  • Bundan sonra açılacak davalar için emsal sayılabilecek bir sonuca ulaşıldı. Bir ürün veya hizmeti işleyerek onun üzerinde veri tabanı oluşturan kişi veya kuruluşlar (Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na muhalefet etmediği sürece) yayım hakkına sahip olur, yayımı engellenemez.
  • Kanunlar, yönetmelikler, tebliğ ve benzeri yayımların telif hakları sözkonusu olamaz. Bu bilgiler aleni bilgi sayılır ve aleni bilgilerden de telif hakkı istenemez.

İlgili karar

[değiştir]

Kaynakça

[değiştir]