Sayfa:Biyogaz Üretiminde Kullanılabilen Materyaller ve Biyogazın Kullanım Alanları.pdf/9

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

Halis DEVİREN / Cumali İLKILIÇ / Selman AYDIN

•Güvenli sürüş için düzenli ve sabit gaz kalitesinin gerekli olması,

•H2S, amonyak ve suyun yüksek seviyede olması yüzünden oluşabilecek korozif etkiden kaçınılabilmesi,

•Mekanik arızaya neden olabilecek partiküllerin olmaması,

•Gaz içerisinde bulunan su yüzünden oluşabilecek buzlanma nedeniyle ortaya çıkan tıkanıklıkların önüne geçilmesi,

•Gaz kalitesinin tanımlanması ve güvenceye alınmasıdır.

Uygulamalarda genellikle, metan oranının %95’in üzerinde olduğu arıtım sistemleri kullanılmaktadır. Avrupa’da 1996 yılında başlayıp 2000 yılında tamamlanan ZEUS (Zero and Low Emission Vehicles in Urban Society) projesi kapsamında; kanola biyodizeli, sıkıştırılmış doğal gaz (CNG), sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG), elektrik ve etanol kullanan araçların yanı sıra biyogaz ile çalışan araçlar üretilmiştir. Bunun sonucunda 3 adet kamyon, 45 adet minibüs ve geri kalanı otomobil olmak üzere toplamda 223 araç faaliyete geçirilmiştir (Marchaim, 1992). Biyogazın bir otobüsün içten yanmalı motorunda kullanıldığı uygulama Şekil 6’da verilmiştir.

[Tek başına bir motor resminin yanında açık kaputunun altında motoru görünen yeşil kasalı otobüs resmi] Şekil 6. Biyogazın motorlarda kullanımı (NGV Global News, 2017).

4.3. Biyogazın Diğer Kullanım Alanları

Biyogaz üretiminin temel amacı, çevreye zarar vermeden ısı ve elektrik enerjisi üretmektir. Ayrıca önemli bir diğer amacı da organik atıkların kontrollü koşullarda depolanmasının sağlanması, arıtma etkisinin bulunması, organik atıklardan kaynaklanan koku sorununu büyük ölçüde çözmesi ve tarımda organik gübre kullanımını kolaylaştırmasıdır. Fermente olmuş gübrenin fermente olmamışa göre, yetiştirilen bitki türü ve toprak özelliklerine de bağlı olarak, ürün veriminin % 10–30 oranında artırdığı rapor edilmiştir. Hindistan’da fermente gübrenin kullanımı kimyasal gübre kullanımını % 30-35 oranında düşürmüştür (Kocar ve Eryasar, 2004; Kocar vd., 2007). Biyogaz üretiminde gübre kullanılması sonucunda; Tarım alanında kullanılabilecek fermente olmuş gübre, enerji ve hayvansal atıkların çevreye olan zararları bertaraf edilmiş olup bu durum Şekil 7’de gösterilmiştir.

[Üzerinde biogaz yazısı okunan bir tankın olduğu araca bakan inek resmi.]

Şekil 7. Biyogazın tarım, çevre ve enerji ile ortak kullanımı.
87
Year/Yıl 2017, Volume/Cilt 7, Issue/Sayı 2/2