Yardım:Dizin sayfaları

Vikikaynak, özgür kütüphane
Yardım:İçindekiler Dizin sayfaları
Dizin sayfalarını kullanmak için gelişmiş talimatlar. Dizin sayfalarına hızlı bir genel bakış için bkz: Yardım:Yeni başlayanlar için Dizin rehberi: dosyalar

Dizin sayfaları ve çalışmalar[değiştir]

Bir "dizin sayfası" (ya da "dizin dosyası"), Dizin ad alanı içerisinde olan bir sayfadır. Bu ad alanı, istinsah ve bağlantılamanın yer aldığı "çalışma alanının" odak noktasıdır. Her dizin sayfası transkript edilecek bir çalışmayı gösterir. Dizin sayfaları çalışmanın her bir sayfası için numaralı bağlantı veren sayfa listeleri barındırır. Bu bağlantılar Sayfa ad alanına (çalışma alanının bir diğer kısmı) bağlantı verir. Dizin ve Sayfa ad alanlarının sayfa başlıkları aynı olacaktır.

Örneğin, dizin sayfasının adı "Dizin:Kitabım.djvu" ise, sayfalar şöyle bağlantı verecektir:

  1. Sayfa:Kitabım.djvu/1
  2. Sayfa:Kitabım.djvu/2
  3. Sayfa:Kitabım.djvu/3
    ve devamı...

Genellikle dizin sayfaları bir DjVu ya da PDF sayfası temellidir fakat ayrıca JPEG, PNG gibi resim dosyalarından da ayrıca elle yaratılabilirler. Tek bir dosyaya dayandığında, dizin sayfasının başlığı dosyanın başlığıyla aynı olmalıdır.

Örneğin, dosya adı "Dosya:Kitabım.djvu" ise dizin sayfası da "Dizin:Kitabım.djvu" olacaktır.

Sayfa listesine ek olarak, dizin sayfaları ayrıca çalışma için başlık, yazar, yayım yılı gibi üstveriyi de barındırır. Bu bilgiler kaynak gösterme için işe yarardır ve ana ad alanındaki nihai çalışma için de kullanılabilir.

Dizin sayfası yaratmak[değiştir]

Dizin yaratırken kitabın künye bilgilerinin girildiği sayfa

Yüklenen dosya için bir dizin sayfası açılmalıdır. Yüklenen dosya DjVu veya PDF biçiminde olabilir. Yüklemeler için ilk önce Wikimedia Commons sonra da Vikikaynak tercih edilmelidir. Bazı durumlarda Commons için uygun olmayan bir dosya yerel Vikikaynak için uygun olabilir. Yalnızca bu durumlarda, tarama doğrudan Vikikaynak'a yüklenebilir.

Taranmış sayfa resimlerini teker teker kullanarak bir dizin sayfası oluşturmak için lütfen aşağıya bakın.

Taranmış her dosya için müstakil bir dizin sayfası oluşturulmalıdır. Dizin sayfaları diğer sayfalarla aynı şekilde oluşturulur:

  1. Dosya sayfasından: (Wikimedia Commons'ta değil Vikikaynak'ta olduğunuzdan emin olun) Dosyanın ismini Dosya ön eki ve .DjVu/PDF uzantısıyla kopyalayıp Vikikaynak arama kutusuna yapıştırın. Arama yapmadan önce "Dosya" ön ekini "Dizin" ön eki biçiminde değiştirin ve giriş (İng. Enter) tuşuna basın.
  2. Ağ tarayıcınız adres çubuğundaki tr.wikisource.org/wiki/ adresine gelin ve kopyaladığınız dosya ismini yapıştırın. "Dosya" ön ekini, "Dizin" ön ekiyle değiştirin ve giriş tuşuna basın.
    • İki yolda da geçerli olacak isim değiştirme örneği şöyledir: File:Kürk Mantolu Madonna.djvu dosyasının ismi ayniyle böyle kopyalanıp "File:" kısmı "Dizin:" ile değiştirildiğinde şöyle görünecektir:Dizin:Kürk Mantolu Madonna.djvu (Örnekteki eser, Commons'ta bulunduğu için file ön ekiyle yer almıştır.)

Taranmış bir eserin dizin sayfasını oluştururken dosyanın isminin, uzantısıyla beraber aynı ismi taşıdığından emin olmalısınız. Herhangi bir farklılıkta dizin sayfası oluşturulamaz.

Ağ tarayıcınızda javascript seçeneği etkinse dizin sayfası sıradan bir Vikikaynak sayfası gibi görünecektir. Farklılık, tek bir metin kutusu olmayıp künye bilgisinde gerekli başlıkların karşısında yer alan tek satırlık kutuların olmasıdır.(bu alanın görüntüsü sağ taraftaki resimde tasvir edilmiştir.) Künye bilgileriyle ilgili detaylı bilgi bu yardım sayfasının aşağıdaki başlıklarında verilecektir. Bu bilgi kutularının hepsini doldurmak zorunlu değildir. Bu görünüm javascript kullanan dizin şablonu sayesinde sağlanır ve bunu kullanmamak, yekpare bir metin kutusu kullanmak isteyebilirsiniz. Bu konuda daha detaylı bilgiyi şablonlar sayfasında bulabilirsiniz.

Dizin sayfası burada kaydedilebilir. Tüm alanlar kaydedilmeden önce ve/veya sonrasında doldurulabilir.

Değerler[değiştir]

Dizin sayfaları, dizin şablonunun sağladığı bazı hazır değerleri kullanır. Aşağıda bu değerleri, açıklamalarıyla beraber bulabilirsiniz. parameter.

Tür
Matbu eserin türüdür ve varsayılan olarak "Kitap" seçilidir.
  • Derleme Birden çok eserin toplandığı kitap türüdür.
  • Süreli Yayın bir derginin/gazetenin bazı sayıları veya bütün sayıları için kullanılır. Süreli yayınların içerdiği makaleler sıklıkla ayrı ayrı istinsah edilir. Bir süreli yayının makalelerini tek tek yüklemek önerilmez. Bununla birlikte, bu türdeki yayınların içindeki makalelerin bazılarının farklı telif hakkı koşullarına sahip olacağını unutmayın.
  • Tez, rapor genellikle resmi olarak yayımlanmamış eserlerdir. İstinsah edilmeden önce Vikikaynak'ta bulunması için gerekli şartları sağladıklarına emin olunmalıdır.
  • Sözlük çok küçük bölümlerde istinsah edilecek kitaplar için kullanılır.
Başlık
Eserin ismidir. Eser ismi ayrıca bir açıklama/alt başlık içerebilir. (Örneğin: Yaşar Kemal Kendini Anlatıyor Alain Bosquet ile Görüşmeler isimli kitabın eğik kısmı eserin alt başlığıdır.) (ana ad alanı için vikibağlantı içerebilir ve bu bağlantıya açıklama/alt başlık dâhil olmak zorunda değildir. Aynı ada sahip birden fazla çalışma varsa anlam ayrımı sayfasında bağlantı verilmelidir.
Dil
Eserin hangi dilde yazıldığı bilgisidir. Burada iki ya da üç harflik dil kodlarını kullanınız. Örneğin Türkçe için tr, Azerice için az ve İngilizce için en.
Cilt
Eser, birden fazla ciltten oluşuyorsa bu bilgiyi buraya giriniz. Ciltlerden bazıları/hepsi farklı alt sayfalar kullanıyorsa vikibağlantılar ilgili bağlantıyı kurmanızda yardımcı olacaktır. "Benim Kitabım" isimli kitap için örnek kullanım şöyledir:[[Benim Kitabım/Cilt 01|cilt 1]]
Yazar
Eserin sahibinin girildiği alandır. "Kişi" ön ekli sayfaya bağlantı vermek için [[Kişi:Yazar ismi]] şeklinde kullanın.
Çevirmen
Bazı eserlerin yazıldığı dilden Türkçeye çeviren kişi ya da kişilerin bilgisidir. "Kişi" ön ekli sayfaya bağlantı vermek için [[Kişi:Çevirmen ismi]] şeklinde kullanın. Çeviri eserlerde telif hakları farklı olabileceği için Yardım:Telif sayfasına göz atmanız önerilir.
Editör
Eser, sözlük ya da ansiklopedi gibi tek bir yazarca oluşturulmamışsa eseri hazırlayan ismin bilgisidir. "Kişi" ön ekli sayfaya bağlantı vermek için [[Kişi:Editör ismi]] şeklinde kullanın.
Resimleyen
Çalışmada adı verilen çizer/çizerlerin bilgisidir. "Kişi" ön ekli sayfaya bağlantı vermek için [[Kişi:Çizer ismi]] şeklinde kullanın.
Kurum
Bu esas olarak Tezler ve Raporlar için geçerlidir ve eseri yayımlayan kurumun (üniversiteler dâhil) isminin bilgisidir.
Yayımcı
Eseri basan yayınevinin ya da yayımlayan kurum/kuruluşun bilgisidir.
Basım yeri
Eserin nerede basıldığının (istanbul, ankara vb.) bilgisidir.
Yayım yılı
Eserin basıldığı yılın bilgisidir.
Sıralama anahtarı
Türkçe olmayan bir eserin ismi,the, a, an vb. ön eklerle başlayabilir. Bu durumda kitabın isminin bu ön eke göre sıralamak eserin kategorilendirmesinde aksaklık yaşatabilir. Bu durumun yaşanmaması için eserin hangi harfe göre kategorilendirmesini gerektiğini belirten değer bilgisidir.
ISBN, OCLC, LCCN
Eserlere kurum ya da kuruluşlar tarafından atanmış kimlik numaraları bilgisidir. Her eserde bulunmayabilir.
Tarama
Dosya türünü seçtiğiniz kısmın hemen altında küçük bir açılır menü içerisinden seçilir. Seçime göre dizin sayfasından kaynak sayfasına bir vikibağlantı oluşturur. Bu bağlantı, "diğer" seçeneği işaretlendiğinde oluşturulmayacaktır. Vikikaynak'ta şu an sadece PDF ve DjVu uzantılı dosyalar desteklenir, bununla birlikte -ayrıntılı bilgi aşağıda verilecektir- teker teker çekilmiş matbu eser sayfalarından ayrıca bir dizin oluşturulabilir.
Kapak resmi
Eserin kapak resmi bilgisidir. Bu satıra sadece kapak resminin bulunduğu sayfanın numarası girilmelidir. Girilmediğinde ilk sayfanın görüntüsü koyulacaktır.
İlerleme durumu
Dizin oluşturmanın ilerleme durumunu gösteren bilgidir. Böylece sayfa durumunda belirtilen aşamalardan ilgili kategoriye otomatik eklenecektir.
İlerleme durumu için kullanılabilir seçenekler
Menüdeki ismi Kodu Durum Açıklama Eserin ekleneceği kategori
Tamamlandı T Bütün sayfaların içeriği doğrulandı Eserin tüm sayfaları istinsah edildi ve ikinci bir kişi tarafından da doğruluğu kontrol edildi. Gerekli sayfalar metinsiz ya da resimli olarak atandı ve sorunlu sayfa kalmadı. İlanlar, reklamlar gibi ana metne dâhil olmayan sayfaların istinsahı kullanıcının tercihidir. Tamamlanmış istinsahlar
Doğrulanacak D İçerik istinsah edildi ancak doğrulanmadı Eserin bütün sayfaları -içindekiler kısmı dâhil- istinsah edildi ve ikinci bir kişinin doğrulaması için hazır bekliyor. Ana metnin parçası olan resimler de aktarılmalıdır. İstinsah edilenler
İstinsah edilecek İE İstinsah edilecek Eserleri istinsah edilmek için hazırdır. Hatalı/eksik sayfa bulunmamasına dikkat edilmelidir. İstinsah edilecekler
Sayfa eşleştirmeleri için hazır SE Sayfa eşleştirmeleri için hazır Taranmış dosyanın içeriğinin istinsah edilmeden oluşturulmuş bir kopyası ana ad alanında mevcut. Daha ayrıntılı bilgiliHelp:Match and split sayfasında bulabilirsiniz. İstinsah eşleştirmesi yapılacaklar
Kaynak dosyada OKT taraması gerekiyor OKT Kaynak dosyasında OKT taraması gerekiyor Dizini oluşturulan dosyanın bilgisayarın yazıya dökemediği bir içeriği var. Deneyimli bir kullanıcının ilgilenmesi gerekir. OKT gerekli dosyalar
Kaynak dosyada hata mevcut (eksik sayfa var ve/veya sayfalar düzenlenmemiş.) H Kaynak dosya istinsah öncesi mutlaka kontrol edilmeli. Dizini oluşturlan kaynak dosyada bazı hatalar -aynı sayfadan birden fazla bulunabilir, sayfalar karışmış olabilir, eksik sayfa mevcuttur vb.- bulunabilir. Böyle bir durumda istinsah işlemine başlanmamalı, başlandıysa devam edilmemeli ve deneyimli bir kullanıcının sorunu çözmesi istenebilir. Böyle bir durumda dizin, ilgili istinsah durumuna atanmalıdır. Tartışma sayfasında hatanın nerede ve neyden kaynaklandığını belirtmek tecrübeli kullanıcıların sorunu çözmesine yardım edecektir. Kontrol edilmesi gereken dizin dosyaları
Bazı dizin sayfalarına bir durum atanmamış olabilir. Bu durumda ilgili dizin yeni oluşturulmuş olabilir. Bilinmeyen istinsah durumu
Sayfalar
Matbu bir eser bilgisayar ortamına tarandığında oluşturulan .PDF ya da .DjVu uzantılı dosyanın sayfaları farklılık gösterebilir. 400 sayfalık bir matbu eserin sayfa sayısı belirlenirken ön kapak ve arka kapak 400 sayfaya dâhil edilmez ancak tarama sırasında çoğunlukla bu sayfalar da taranır ve böyle bir durumda kitabın sanal kopyası 402 sayfa görünebiir. Ayrıca künye bilgisi, önsöz ve içindekiler kısmı da matbu eserin sayfa sayfasına dâhil edilmeyebilir ve/veya romen rakamlarıyla numaralandırılmış olabilir. Bu tür farklıların dizin sayfasında belirtileceği alan bu kısımdır.
Sayfalar kısmında varsayılan olarak <pagelist /> etiketi tanımlıdır. Bu etiket, dizin sayfasının altındaki sayfa numaralarını gösteren listeyi kendiliğinden yaratacaktır. Bu kodu olduğu gibi bırakırsınız sayfa numaraları, dosyanın ilk sayfasından itibaren 1'den başlayarak sıralanacaktır. İlk paragrafta belirtilmiş nitelikteki dosyaların söz konusu niteliğini ayırt etmek için Sayfa numaraları sayfasandına daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Sayfa listesi etiketi

<pagelist /> etiketi, matbu eserin fiziksel kopyasıyla sanal kopyasındaki sayfa farklılıkları düzenlemenin bir yoludur. Böylece dizin sayfasının alt kısmındaki sayfa listesinde sıralamayı sanal kopyanın özel bir sayfasından başlatabilir, romen rakamlarıyla sıralayabilir ya da rakam atanmaması gereken durumları belirtebilirsiniz. Örnek kullanımlar aşağıda gösterilmiştir.

<pagelist 1to2=- 3=1 /> kodu 1 ve 2 numaralı sayfanın (-) şeklinde görüntülenmesini sağlayacaktır. İlgili kodun "1to2=-" kısmındaki "-" karakteri, görüntülenecek karakterin değeridir, "+" karakteriyle değiştirildiğnide "+" karakteri görüntülenecektir. "3=1" kısmı, sıralamanın sanal dosyanın 3. sayfasından itibaren başlayacağını anlatmaktadır.

Söz konusu etiket arasında metin de kullanılabilir. Örneğin, <pagelist 1=Kapak 2to6=- 7=Künye 8=2 20=" 1. Bölüm" />. Bu kullanımlarda boşluktan sonra tırnak işareti (") koymayı unutmayın.

<pagelist 5to10=roman 5=1 11=1 /> koduyla 5. sayfa ile 10. sayfa arasını romen rakamlarıyla gösterilecek ve 11. sayfadan itibaren Latin abecesi rakamları kullanılacaktır.Eğer burada kullanılan romen rakamlarının I,II,III gibi büyük romen rakamları olmasını isterseniz etiketin içerisindeki "roman" kısmını "highroman" olarak değiştiriniz.

<pagelist /> kodu birden çok kullanılabilir. <pagelist from=147 to=185 />. Bu kullanımda yalnızca 147. ilâ 185. sayfalar arası görüntülenecektir.

Sayfa etiketleri için genel öneriler
Ön ve arka kapak için "Kapak" ya da "kp." kısaltmasını kullanabilirsiniz Kapağın arkasındaki boş sayfa için "İç Kapak" ya da "i.kp." kısaltmasını kullanabilirsiniz. İç kapakta resim varsa "i.kp(r) şeklinde etiket kullanabilirsiniz."
Kitabın ilk sayfaları çoğu matbu eserde numaralandırılmaz. Bunlar için künye, giriş, başlık gibi isimler kullanmalısınız. Dizin sayfalarının numaralandırması ile basılı eserin numaralandırması sıklıkla farklıdır. Böylesi durumlarda matbu eserin sayfa numaralandırılması takip edilmelidir. Bazı eserlerin ilk sayfalarında hiçbir rakam bulunmayabilir, bunu Vikikaynak'a romen rakamlarıyla ya da "-" karakteriyle aktarabilirsiniz.

Tamamı resimli bir sayfa sayfa numaralandırmasına dâhil değilse "Resim" olarak işaretlenmelir. Eserde resmin özel bir numarası varsa-Resim1.1.3- etiket olarak konulmalıdır.

Tamamı resimli bir sayfa, sayfa numaralandırmasına dâhil ise sıralama bozulmamalıdır.

Reklam içeren sayfalar "Rek." olarak işaretlenmelidir.

Çoğunlukla kitabın sonunda olan bazı sayfalar metin içermeyebilir. Bunlar, sayfa numaralandırmasına dâhil değilse "-" ("–", "—") karakterleriyle etiketlenmelidir. Sayfa numaralandırmasına dâhil ise de sayfa durumu metinsiz olarak atanmalı ve dizindeki numaralandırma akışı bozulmamalıdır.

Sayfaları etiketlerken kullanılan kurallar

İlk sayfadan son sayfaya kadar tüm sayfalar metin içerse de içermese de bir sayfa durumu etiketi içerisinde kullanılmalıdır.

Sayfa ad alanında oluşturulmamış olsa bile matbu eserde var olan sayfa aralıklarını ihmal etmek ve/veya etiketlemenin dışında tutmak Vikikaynak politikalarına aykırı iki davranıştır. Sayfaların düzenlenmesi gerektiği durumlarda bunu, istinsah bittikten sonra ana ad alanında veya dosyayı yüklemeden önce yapmaya dikkat ediniz. <pagelist /> etiketine dâhil edilmeyen tüm içerikler Kendisine hiç bağlantı olmayan sayfalar kısmında listelenir.

Bu paragrafta anlatılan yöntemler, dosyada var olan bir sorunu gidermek ya da bu sorunu saklamak için kullanılmamalıdır.

Cilt
Eserin içeriği birden fazla kitaba bölünmüşse her bir bölüme cilt adı verilir. Diğer ciltlerin bağlantısını bu satırda verebilirsiniz.
İçindekiler
İçindekiler tablosunu oluşturmak için iki yol vardır:
  1. Birincisi metni bu kutucuğa elinizle yazmak,
  2. İkincisi ise dosyanın istinsah edilmiş bir içindekiler sayfası varsa bunu eklemek. Bu tercihin kullanılması durumunda {{sayfa:deneme.pdf/1}} şeklinde iki yay ayraç içerisine içindekiler tablosunun bulunduğu eser sayfasını yazmak yeterlidir.
İçindekiler listesi uzunsa ve kaydırılabilir bir kutucuk içerisinde kullanmak istiyorsanız şu kodu ilgili sayfanın bağlantısını vermeden önce kullanabilirsiniz:<div style="width: 95%; height: 700px; overflow: auto; border:thin grey solid; padding: 0px 5px 0px 20px;"> Bu kodu kullanamanız durumunda son satırı </div> ile bitirmeyi unutmayınız.
Bazı eserlerin kısımlarının ismi uzun olabilir ya da çok fazla alt kısma ayrılmış olabilir. Böyle bir durumda bağlantıları kısım başlıklarıyla vermek de tercih edilebilir. Örneğin 1. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, 1.1. Vikimedya, 1.1.1. Vikimedya'nın tarihçesi (...) 9.5.2 X kuruluşunun Y kuruluşuyla ilişkisi türündeki bir içindekiler tablosu için 1., 2., 3. ve 4. kısımların ismini kullanabilirsiniz.
Düzenleme modunda tarama çözünürlüğü
Bu alana girilecek bir sayısal değer Sayfa ad alanındaki matbu eser sayfasının çözünürlüğünü değiştirecektir. Örneğin 250 rakamı girildiğinde bütün dizin sayfaları 250 piksel çözünürlük ile görüntülenecektir. Buradaki değer, sayfa ad alanındaki matbu eser görüntüsünün içeriğini okumayı zorlaştırabilir.
Bazı durumlarda düzenleme modunda sayfalar siyah bir görüntüden ibaret kalabilir. Bu hatayı almanız durumunda 300 ilâ 1600 arasındaki bir sayıyı bu alana girmek çözüm olabilir.
CSS (Cascading style sheet)
Bu alana eklediğiniz CSS kodları bütün "Sayfa" ad alanındaki içerikleri etkileyecektir. CSS kullanımının gerektiği zamanlarda bunun dizin sayfası yerine ana ad alanında yapılması tavsiye edilir.
Başlık
Bu değer, her sayfadaki başlığın dizin sayfasıyla ilişkisini kurar. Burada girilen yazılar Sayfa ad alanındaki içeriğin "başlık" kısmına otomatik eklencektir.
Kitap ve yazar isim vb. değerler her sayfada farklılık gösterebileceği için doğrudan buradan ayarlanmamalıdır. Bu değerin amacı, eserin her sayfasında tekrarlayan başlık yazısını hızlıca tüm sayfalara ekleyebilmek ve Vikikatip'e zaman kazandırmaktır.
Bu değerde sıklıkla {{RunningHeader}} şablonu kullanılır. Bu şablon aracılığıyla tek satırın başında, ortasında ve sonunda metin görüntülenebilir. {{{pagenum}}} de ayrıca kullanışlı bir diğer değerdir. (Kullanırken üç adet yay ayraç kullanmaya dikkat edin.) Bu değer, sayfa listesindeki sayfa etiketini takip edecek biçimde her başlığa otomatik olarak sayfa numarası atar. Sayfa numaraları eserin kenarında yer alıyorsa sidenotes sayfası ile {{sidenotes begin}} şablonu yardımcı olacaktır.
Başlıklar, her sayfa için ayrı ayrı düzenlenebilir. Müstakil Sayfa ad alanında yapılmış düzenlemeler dizini ya da diğer sayfaları etkilemez. Bununla birlikte dizin kısmında düzenlenmiş başlık değeri, bağlama işleminde görünmez.
Bu alanın kullanımının sakıncası, sayfa numaralarının, sayfanın sağında ya da solunda olduğuna bakmaksızın tek tarafta görüntülemesidir.Bunu önlemenin tek yolu da sayfa istinsah edilirken atanan numaraların "X" şablonu içerisinde yeniden düzenlenmesidir.
Dipnot
Dipnot, tıpkı başlık değeri gibi aynı metni eserin bütün sayfalarına ekler.
Sayfa numaralarının sayfa altında gösterilmesi durumunda {{{pagenum}}} (üç adet yay ayraç ile) dizin sayfasındaki sayfa listesi uyarınca sayfa numaralarını otomatik olarak dolduracaktır.

can be used to simplify this process, along with the {{RunningHeader}} template. Moreover, the <references /> tag—optionally the {{reflist}} or {{smallrefs}} template—is used to display footnotes. If the book contains sidenotes, you can include the {{sidenotes end}} template in this field.

Dipnotlar her sayfada ayrıca düzenlenebilir. Bu tekil düzenlemeler, dizin alanındaki dipnot değerini ya da diğer sayfalardak dipnot değerlerini etkilemez.

Tekil sayfa kullanımı[değiştir]

İstinsah edilebilir içerik barındırdığı sürece JPEG ve PNG dosyalarıyla dizin oluşturulabilir. Bu yönteme sayfaların ayrı ayrı fotoğraflandığı durumlarda ya da yazıtlar gibi eserlerin aktarımında başvurulur. Bu yöntemle yaratılacak bir dizin sayfasını oluşturmanın zahmeti sebebiyle birkaç sayfalık eserler dışında kullanımı önerilmez.

Aşağıdaki aşamalar hariç PDF ya da DjVu uzantılı dosyadan dizin oluşturmayla aynı işlemlere tabi tutulur;

  1. Dizin sayfası oluşturmak: Diğer dizin sayfalarında olduğu gibi bir dizin sayfası oluşturun. Bu işleme konacak tek fotoğraflık eser için fotoğraf başlığıyla dizin sayfasının aynı isimde olması tavsiye edilir. Dosya:Kitabe.jpg için şöyle bir kullanım örneklenebilir: Dizin:Kitabe.jpg. Birden çok sayfadan oluşmuş eser için de bütün sayfaları kapsayıcı bir isim kullanılmalıdır. If the filenames of the page images have a common element, it may make sense to use that; using the filetype is optional. For example: Index:1900 Conservative political pamphlet.
  2. Parametreler. Bazı parametrelerin manuel olarak girilmesi gerekecektir.
    • Tarama biçimi: Aşağıya doğru açılan menüden yüklenilen dosyanın uzantısına uygun olan değeri seçin. Dosyanın uzantısı listelenmemişse "diğer" seçeneğine tıklayın.
    • Kapak resmi: Otomatik yaratılmayacaktır. Sayfa numarası yerine manuel olarak kapak resminin olduğu sayfanın kodunu giriniz. Örneğin, [[Dosya:Kitabe.jpg|200px]]. Birden fazla sayfadan oluşan eserse ilk sayfasını ya da kapak olmaya en uygun sayfayı seçiniz.
    • Sayfa listesi: Otomatik oluşturulmayacaktır. Bunun yerine <pagelist /> etiketini her sayfa için birer birer vikibağlantı oluşturacak biçimde giriniz. Örneğin;
      1. Tek resimde: Dizin:Yazıt.jpg; [[Sayfa:Yazıt.jpg|1]]. (Burada [[Sayfa:Yazıt.jpg]] ) isimli tek bir resim dosyası yüklendiğini unutmayın.
      2. Çoklu resimde: sırayla eklenmelidirler. Örneğin iki resimden oluşan Dizin:Yazıt eseri için [[Sayfa:Yazıt 1.jpg|1]] [[Page:Yazıt 2.jpg|2]] biçiminde kullanılmalıdır. Burada Yazıt 1.jpg ve Yazıt 2.jpg isminde iki farklı resim yüklendiğini unutmayın.


Örnekler[değiştir]

Bütün bu anlatımları fazla teknik ya da anlaşılmaz buluyorsanız uygulamalı örnekler işinize yarayabilir:

Tek fotoğraftan oluşturulmuş dizin sayfaları:

Birden fazla fotoğraftan oluşturulmuş dizin sayfaları:

Dizin tartışma sayfaları[değiştir]

İstinsah işlemi takım çalışması gerektirebilir. Bu yüzden destek almak için yardım sayfasını kullanabilirsiniz. Tartışma sayfası, bazı dosyalar için özel talimatlar, hazırlıklar veya şablonlar gerektirebildiği durumlarda bunların belirtildiği yer de olabilir. Önce tartışma sayfasını kontrol edin, kullanmaktan da çekinmeyin.

Dizin sayfasında istinsah[değiştir]

Dizin sayfaları istinsah odaklıdır. Sayfa listesinde yer alan her sayfa istinsah edilmeli ve gereken sayfa durumu atanmalıdır.Daha fazlası için bakınız:

Dizin sayfası şablonları[değiştir]

Dizin sayfasının görünümü Proofreadpage index template (Türkçesi:İstinsah dizin şablonu). Bu şablonun etkin olabilmesi için tarayıcı ayarlarındaki w:javascript seçeneği açık olmalıdır. Bu ayar açık değilse veya tarayıcı bu ayarı desteklemiyorsa dizin sayfası boş madde olarak görüntülenir.

Araçlar[değiştir]

Dizin sayfalarında kullanılabilecek üç araç vardır

  • Kitabı kaydır (icon ) dosyanın bir seferde tipik bir sayfa yerine kaydırılabilir bir biçimde görüntülenmesini sağlar.
  • Önbelleği temizle (icon ) dosyanın önbelleğini temizler.
  • Transclusion check tool (icon ) bu, eserin Sayfa: ad alanından ana ad alanına aktarımının bütünlüğünün kontrol edilmesini sağlar.