Vikikaynak:Köy çeşmesi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikikaynak, özgür kütüphane
İçerik silindi İçerik eklendi
Pinar (Tartışma | katkılar)
Pinar (Tartışma | katkılar)
32. satır: 32. satır:
::[[Kullanıcı:Vito Genovese|<font color="#008000">'''Vito Genovese'''</font>]] 10:34, 19 Mart 2017 (UTC)
::[[Kullanıcı:Vito Genovese|<font color="#008000">'''Vito Genovese'''</font>]] 10:34, 19 Mart 2017 (UTC)


:Çok güzel olmuş {{ping|Vito}}, ellerine sağlık. — [[Kullanıcı:Pinar|Pınar]] <sup>[[Kullanıcı mesaj:Pinar|[m]]]</sup> 12:22, 24 Nisan 2017 (UTC)
:Çok güzel olmuş {{ping|Vito Genovese}}, ellerine sağlık. — [[Kullanıcı:Pinar|Pınar]] <sup>[[Kullanıcı mesaj:Pinar|[m]]]</sup> 12:22, 24 Nisan 2017 (UTC)


== [[m:Special:MyLanguage/Wikimedia Foundation elections/2017/Updates/Start of the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees elections|Start of the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees elections]] ==
== [[m:Special:MyLanguage/Wikimedia Foundation elections/2017/Updates/Start of the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees elections|Start of the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees elections]] ==

12.22, 24 Nisan 2017 tarihindeki hâli

Topluluk portali
Vikikaynak topluluğunun genel tartışma alanı

Köy çeşmesine hoş geldiniz.

Kısayol:
VK:KÖY

Yeni bir başlık açmak için buraya tıklayın. Lütfen dört adet tilde (~~~~) kullanarak yazınıza imza ve tarih ekleyin. Tartışma ve oylamalarda kişisel saldırı ve sataşmanın yasak olduğunu, görüşlerinizi bildirirken iyi niyetli bir tutum taşımayı unutmayın. Eğer bir kullanıcı ile ilgili şikâyetiniz olacaksa bunu şikâyet sayfasında belirtmeniz gerekmektedir.

ARŞİV

TBMM tutanakları

Merhabalar,

Bir süredir Türkçe projelerimizin genel durumunu inceliyorum. Genel olarak farklı WMF projelerinin dillerarası sıralamalarında Türkçe olarak yerimiz aşağı yukarı bellidir, bazen 10 küsürlerde, çoğunlukla da 20 küsürlerde oluruz. Ancak Vikikaynak'ta dikkatimi çeken, an itibarıyla 65 Vikikaynak arasında 45. durumda olmamız oldu. Şu kalıcı bağlantıdan bu gönderiyi yazdığım andaki durumu görebilirsiniz. 2941 maddeye sahibiz.

Vikipedi'ye ilk üye olduğum günleri saymazsak, madde sayısı yarışlarına pek yüzvermişliğim yoktur. Ancak Vikikaynak'ın kapsamı belli, zaten hazır metinlerin biriktirilmesi üzerine bir proje. Dolayısıyla burada madde sayısı yarışına girilmesini Vikipedi'de olduğu gibi sağlıksız bulmuyorum, zira niteliksiz bir üretim riski söz konusu değil.

Türkçe Vikikaynak'ın potansiyelini sınırlayan bir unsur var: Devrim geçirmiş ve alfabe değiştirmiş bir dilin konuşucularıyız. Bu devrim 1932 yılında oldu ve kamu malı olan metinler de zaten 1923 öncesinde üretilmiş metinler. Arap alfabesiyle yazılmış metinler de ancak Osmanlıca Vikikaynak'ın kapsamına giriyor (Vikiyazar ve Tarih dışında o projeyle ilgilenen çıkmadı, ancak orada muhteşem bir potansiyel var bu arada). Kamu kurumlarının ürettiği eserler de ABD'de olduğu gibi otomatik olarak kamu malı olmuyor, dolayısıyla an itibarıyla 609.626 maddeye sahip olan İngilizce Vikikaynak'la yarışma şansımız zaten yok. Vikikaynakların ikinci bir üretim yöntemi de çeviridir; ancak insangücümüz azken o da şu an için gerçekçi bir hedef gibi görünmüyor.

Bu duruma bir çözüm bulabilmek için uzunca bir süredir açıp göz gezdirmediğim Fikir ve Sanat Eserleri Kanununu yeniden taradım ve kamu malı olduğu açıkça belirtildiği için bize sunulmuş en makul seçenek olan nutuk/söylev tipi konuşmaların ilerlemek için en mantıklı yol olduğuna kanaat getirdim. 23 Nisan 1920'den günümüze, yani 97 yıllık TBMM tutanakları kurumun sitesinde yer alıyor ve bunları Vikikaynak'a ekleme hakkımız var. İlk dönem tutanakları dergilerden OCR yöntemiyle taranmış, dolayısıyla kopyala-yapıştır işlemlerinde bozulmalar oluyor; ancak yakın dönemin tutanakları kopyala-yapıştırla sorunsuz aktarılabiliyor.

Ancak elbette bu metinleri kuru kuru kopyala-yapıştır yapmanın da pek verimli olmayacağı açıktı. Bunun için çevrimiçi sohbet ekranlarından ve konuşma balonlarından ilham alarak kendimce bir tasarım yapmaya çalıştım ve ilk meclis toplantısını örnek sayfa olarak hazırladım:

Sayfa, Şablon:Tutanak kullanılarak biçimlendiriliyor. Şablon kullanımı, gerekirse geriye dönük olarak tüm sayfalarda toplu ve verimli değişiklikler yapabilmek için de ideal (daha sade bir tasarıma da itirazım olmaz). Mobil sitelerde bazı görüntüleme sorunları olabilir, ancak bunları zamanla gideririz. Metnin içindeki eski sözcükleri de Şablon:Vs ile Vikisözlük'e bağladım (an itibarıyla yalnızca oturum başkanının ilk konuşmasını yaptım). Bu da erişilebilirliği artıracaktır.

Tutanaklar, öncelikle dönemlere ayrılıyor, dönemler de yasama yıllarına. Malumunuz olduğu üzere 97 yasama yılı var. Bu yasama yıllarının altında ortalama 150'şer birleşim var sanıyorum. Oturumlar da aşağı yukarı birleşim başına 5'er tane. Bu da çok kaba bir hesaplamayla 70-75 bin madde kazandırabilir bize. Oturumları bölmek zorundayız, çünkü 350 sayfa tutanağı olan birleşimler var. Tek sayfada tutulması hiç pratik değil.

Bu atılım, rahatlıkla 11. sıraya yükselmemizi sağlayacaktır. Belki de Arapçayı da geçebiliriz. Onu bunu geçmek çok da önemli değil zaten, önemli olan projemize bir atılım yaptırarak canlanmasını sağlamak. Bu şekilde düzenlenmiş bir içerik siteye trafik de çekebilir diye düşünüyorum. Bu maddeyle bir başlangıç yapmak istedim. Biraz daha oturunca her şey, Vikipedi'de duyuru yapıp konuya heves duyacak kullanıcıları da davet etmeyi düşünüyorum. Zaten belirttiğim gibi, son dönemin tutanakları çok daha kolay eklenebilecek. Eskiler sorunlu daha ziyade.

Açıklama biraz uzun oldu ve @Cobija'dan başka da kimse yok projede gerçi şu an için. :) Yine de bunu görenler geribildirim verebilirse çok sevinirim.

Vito Genovese 18:29, 18 Mart 2017 (UTC)

Çok güzel çalışma, aklına eline sağlık. Bu aralar yoğun olduğumdan icabet edemeyeceğim maalesef, elim rahatladığında da ilk iş Nutuk'u tamamlayacağım. Yalnız bunu iş birliği projesi haline getirip -ilk projemiz de olmuş olur- Vikipedi'de de duyursak bir ilerleme kaydedilebilir gibi. Bir de Tutanak şablonunun belgelemesi olsa fena olmazdı sanki? --Cobija (mesaj) 06:25, 19 Mart 2017 (UTC)
Evet, ortaklaşa çalışmak çok verimli olur. Eksik olan sayfa başlığı gibi şablonlar da hazır olup neyin nasıl yapılacağı oturunca çağıralım mutlaka. Belgelemeyi de yazacağım tabii, o olmadan işimiz zor. :)
Vito Genovese 10:34, 19 Mart 2017 (UTC)
Çok güzel olmuş @Vito Genovese, ellerine sağlık. — Pınar [m] 12:22, 24 Nisan 2017 (UTC)

Please accept our apologies for cross-posting this message. This message is available for translation on Meta-Wiki.

On behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, I am pleased to announce that self-nominations are being accepted for the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees Elections.

The Board of Trustees (Board) is the decision-making body that is ultimately responsible for the long-term sustainability of the Wikimedia Foundation, so we value wide input into its selection. More information about this role can be found on Meta-Wiki. Please read the letter from the Board of Trustees calling for candidates.

The candidacy submission phase will last from April 7 (00:00 UTC) to April 20 (23:59 UTC).

We will also be accepting questions to ask the candidates from April 7 to April 20. You can submit your questions on Meta-Wiki.

Once the questions submission period has ended on April 20, the Elections Committee will then collate the questions for the candidates to respond to beginning on April 21.

The goal of this process is to fill the three community-selected seats on the Wikimedia Foundation Board of Trustees. The election results will be used by the Board itself to select its new members.

The full schedule for the Board elections is as follows. All dates are inclusive, that is, from the beginning of the first day (UTC) to the end of the last.

  • April 7 (00:00 UTC) – April 20 (23:59 UTC) – Board nominations
  • April 7 – April 20 – Board candidates questions submission period
  • April 21 – April 30 – Board candidates answer questions
  • May 1 – May 14 – Board voting period
  • May 15–19 – Board vote checking
  • May 20 – Board result announcement goal

In addition to the Board elections, we will also soon be holding elections for the following roles:

  • Funds Dissemination Committee (FDC)
    • There are five positions being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.
  • Funds Dissemination Committee Ombudsperson (Ombuds)
    • One position is being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.

Please note that this year the Board of Trustees elections will be held before the FDC and Ombuds elections. Candidates who are not elected to the Board are explicitly permitted and encouraged to submit themselves as candidates to the FDC or Ombuds positions after the results of the Board elections are announced.

More information on this year's elections can be found on Meta-Wiki. Any questions related to the election can be posted on the election talk page on Meta-Wiki, or sent to the election committee's mailing list, board-elections(at)wikimedia.org.

On behalf of the Election Committee,
Katie Chan, Chair, Wikimedia Foundation Elections Committee
Joe Sutherland, Community Advocate, Wikimedia Foundation

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, 03:36, 7 Nisan 2017 (UTC) • Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.Get help

Read-only mode for 20 to 30 minutes on 19 April and 3 May

MediaWiki message delivery (mesaj) 17:34, 11 Nisan 2017 (UTC)