Vikikaynak:Vikikaynak ne değildir: Revizyonlar arasındaki fark

Vikikaynak, özgür kütüphane
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎Vikikaynak kahin değildir: Vikikaynak Vikipedi değil
29. satır: 29. satır:
# '''Kişisel sayfalar''' oluşturma yeri değildir. Vikikaynak bünyesinde yer alan Vikikaynakistlerin kullanıcı sayfalarının amacı kişinin Vikikaynak bünyesindeki çalışmalarına yönelik bilgi içermesidir. Eğer ansiklopedik çalışma ile ilgili olmayan ve kendiniz ile ilgili bilgi vermeye yönelik (örnek: özgeçmiş) sayfaya ihtiyacınız var ise, lütfen internetteki bedava kişisel sayfa sağlayan siteleri deneyiniz.
# '''Kişisel sayfalar''' oluşturma yeri değildir. Vikikaynak bünyesinde yer alan Vikikaynakistlerin kullanıcı sayfalarının amacı kişinin Vikikaynak bünyesindeki çalışmalarına yönelik bilgi içermesidir. Eğer ansiklopedik çalışma ile ilgili olmayan ve kendiniz ile ilgili bilgi vermeye yönelik (örnek: özgeçmiş) sayfaya ihtiyacınız var ise, lütfen internetteki bedava kişisel sayfa sağlayan siteleri deneyiniz.
# '''[[Dosya]] deposu''' değildir. Lütfen sadece maddelerde kullanılacak dosyaları yükleyiniz. Kullanılmayanlar silinecektir.
# '''[[Dosya]] deposu''' değildir. Lütfen sadece maddelerde kullanılacak dosyaları yükleyiniz. Kullanılmayanlar silinecektir.

===Vikikaynak kahin değildir===
Birkaç istisna dışında ileriye yönelik bilgi henüz gerçekleşmemiş olduğundan ansiklopedik olarak kabul edilemezler. Daha açıkça:
# '''Sadece tarihi konmuş ya da beklenilen olaylar''' (örneğin 2028 Yaz Olimpiyatları), pek uygun maddeler değildir. Fakat önceden tahmin edilen ''astronomik olaylar'' ya da planlanmaya ve hazırlanmaya başlanılmış olaylar (2008 Yaz Olimpiyatları) kabul edilebilir.
# '''Tahmin, spekülasyon ve "gelecek tarih"''' ile ilgili konular orijinal araştırma kabul edilir ve bu yüzden de Vikikaynak için uygun değildir. Gelecekten söz eden eserlerden bahsedilebilir, örneğin "Uzay Yolu filmi" geçerli bir maddedir, ancak "III. Dünya Savaşında kullanılacak silahlar" değildir.


===Vikikaynak sansür edilmez===
===Vikikaynak sansür edilmez===

20.20, 1 Ekim 2011 tarihindeki hâli

VikiKaynak ne değildir

Vikikaynak sözlük değildir

Vikikaynak sözlük değildir. Eğer Türkçe sözlük üzerine çalışmak istiyorsanız kardeş proje olan Vikisözlüğü deneyiniz. Vikikaynak'daki bir madde:

  1. Sözlük tanımları değildir. Vikikaynak sözlük değil bir ansiklopedi olduğu için sadece tanım yapmayın. Bazı durumlarda madde iyi bir tanımla başlayabilir ama ansiklopedik içerikle devam etmelidir. Eğer sadece tanımdan oluşan bir maddeye rastgelirseniz, ansiklopediye uygun ekleyebileceğiniz bilgiler var ise ekleyiniz.
  2. Tanımlardan oluşan bir liste değildir.. Bu kurala istisna anlam ayrım sayfalarıdır. Bazen de belirli bir konuya ait terimler sayfası da olabilir.
  3. Kullanma kılavuzu, ya da argo kullanım yeri veya deyimler sözlüğü değildir. Vikikaynak kelimeler veya deyimler nasıl kullanılır, nerde kullanır gibi konularla ilgilenmez. Biz insanlara nasıl güzel konuşulur eğitimi vermek için burada değiliz. Elbetteki ansiklopedik anlamda ele alınmak kaydıyla çokça karıştırılan ya da özel durumlara sahip anlamlardan bahsedilecektir.

VikiKaynak özgür kürsü değildir

Vikikaynak özgür kürsü veya blog olmadığından; sohbet, tartışma, propaganda veya reklam yapma yeri değildir. Bu sebeple Vikikaynak;

  1. Herhangi bir propaganda veya taraf tutma yapmaz. Elbette objektif olarak ilgili konuyu anlatan tarafsız yazılar olacaktır. Eğer görüşlerinizi başkalarına anlatmak onları bir konuda ikna etmek gibi sebeplerle geldiyseniz, lütfen internetteki blog, haber grupları gibi diğer araçlara yöneliniz.
  2. Tartışma forumu değildir. Lütfen ansiklopedi yaratma çizgisinden ayrılmayınız. Maddenin içeriğindeki problemler, yanlışlar ile ilgili tartışmalar olacaktır elbet ama, konusal anlamdaki fikirlerinizi lütfen kendinize saklayınız. Maddenin ana sayfasını ise hiçbir sebeple yorum için kullanmayınız.
  3. Belli bir konu hakkında fikirlerinizi belirttiğiniz kişisel deneme yazma yeri değildir. Vikikaynak sadece bilgi içerir. Ama kişisel fikirlerin bilgi olarak aktarılmasına araç değildir.
  4. Kişisel çalışmalar (teori, çözümlemeler, özgün fikirler, özgün kelimeler ve öneriler) yeri değildir. Eğer bir konu hakkında bir araştırma birikiminiz var ise bunu diğer ciddi araştırma yayımlayan yerlerde kullanın. Çalışmanız bilgi olarak kabul gördükten sonra Vikikaynak'da yer alacaktır.
  5. Kişisel reklam yeri değildir. Her ne kadar kendi hakkınızda ve yaptığınız çalışmalar ile ilgili yazmakta özgür olsanız da yazdığınızın diğer tüm maddelerde olduğu gibi ansiklopedik standartlara uygun olması gerektiğini unutmayınız. Kişisel bağlantılar veya otobiyografik referanslar kabul edilemez.
  6. Reklam yeri değildir. Ürünlerle veya şirketlerle ilgili maddeler tarafsız bir şekilde bilgi vermek için yazılabilir. Bahsedilen şirketler elbette yazarın dışında da bilinen bir şirket olması gerekir. Yani kişisel ev şirketi gibi minik şirketlerden bahsetmek pek kabul edilmez. Ticari şirketlere olan bağlantılar sadece o madde ile ilgili belirgin bir örnek teşkil ederse veya bilgi içerirse konabilir. Vikikaynak herhangi bir sektörün destekçisi değildir.

VikiKaynak bağlantı verme, dosya depolama yeri değildir

Vikikaynak ne bir bağlantı yönlendirme alanıdır, ne de resim ve benzeri medya dosyalarını depolama yeridir. Vikikaynak'a eklenen tüm içerik, bir ansiklopedi olduğu göz önüne alınarak tarafsız olmalıdır. Bir içerik ekleyerek, onun GNU lisansı ile özgürce kullanılmasına izin vermiş olursunuz.

VikiKaynak maddeleri aşağıdakilerden değildir:

  1. Sırf dış bağlantılardan oluşan koleksiyonlar veya internet dizinleri. (Bir maddeye, ilgili birkaç dış bağlantı eklemenin hiçbir sakıncası yoktur; ancak, gereğinden fazla dış bağlantı, maddeleri Vikikaynak amaçlarından saptırabilir.)
  2. Sırf iç bağlantılardan oluşan koleksiyonlar. (Anlam ayrım sayfaları ve maddelerin düzenlenmesini kolaylaştıran bazı liste sayfaları hariç.)
  3. Sırf kamu malı olan kaynak niteliğindeki belge koleksiyonları. Örneğin kitapların tümü, yazılımların kodları, tarihi belgeler, yazışmalar, bildirgeler gibi sadece orijinalken bir değer ifade eden içerikler. Bu tip kaynakların yeri Vikikaynak'tır. Rehber Ansiklopedi gibi kamuya açık ansiklopedik tanımların Vikikaynak'ye girilmesinde bir sorun yoktur.
  4. Madde ile ilgili hiç yazı olmayan, fotoğraf veya diğer medya dosyaları koleksiyonları. (Eğer bir fotoğrafı sergilemek istiyorsanız, lütfen ansiklopedik bir içerik eşliğinde yayınlayın ya da Wikimedia Commons'a ekleyin.)

Vikikaynak internet sayfanız için bir alan değildir

Vikikaynak bünyesine kendinize ait internet sayfanızı, blog ya da wiki'nizi koyamazsınız. Eğer wiki teknolojisine veya benzeri birşey üzerine işbirlikli efor sarfetmeye dayalı sayfa üretmeye meraklı iseniz, bu amacınıza hizmet veren, bazısı bedava bazısı paralı birçok siteye başvurabilirsiniz. (Örneğin PeanutButterWiki, Wikicities, SeedWiki, Emergency Digital, Memebot veya Riters.com). Ayrıca kendi wiki'nizi kurabilirsiniz. Vikikaynak sayfaları;

  1. Kişisel sayfalar oluşturma yeri değildir. Vikikaynak bünyesinde yer alan Vikikaynakistlerin kullanıcı sayfalarının amacı kişinin Vikikaynak bünyesindeki çalışmalarına yönelik bilgi içermesidir. Eğer ansiklopedik çalışma ile ilgili olmayan ve kendiniz ile ilgili bilgi vermeye yönelik (örnek: özgeçmiş) sayfaya ihtiyacınız var ise, lütfen internetteki bedava kişisel sayfa sağlayan siteleri deneyiniz.
  2. Dosya deposu değildir. Lütfen sadece maddelerde kullanılacak dosyaları yükleyiniz. Kullanılmayanlar silinecektir.

Vikikaynak sansür edilmez

Vikikaynak eserlerin tamamını, olduğu gibi aktarır. Eserlerde kimi kesimleri rahatsız edebilecek sözler veya resimler olsa bile Vikikaynak sansür edilmez.

Vikikaynak topluluğu ne yapmaz

Vikikaynak savaş alanı değildir

Her kullanıcının diğer kullanıcıyla medeni ve soğukkanlı bir iletişim ve yardımlaşma içerisinde olması beklenir. Sizinle aynı düşüncede olmayan kullanıcıya hakarette bulunmayın, taciz etmeyin, bezdirmeyin ya da gözünü korkutmaya çalışmayın. Bunun yerine soruna akılcı yaklaşarak düzeyli bir tartışma yürütmeye çalışın. Kendi düşüncenizi ispatlamak uğruna madde değiştirmeyin. Vikikaynak'a, Vikikaynakistlere ya da Wikimedia Foundation'a kanuni ya da diğer tür tehditlerde bulunmayın. Tehditler kabul edilemez ve Vikikaynak kullanımından men edilmekle bile cezalandırılabilir.

Vikikaynak anarşi değildir

Vikikaynak özgür ve açık bir ansiklopedidir ama bu özgürlük ve açıklık ansiklopedi yaratmak çerçevesinde sınırlıdır. Diğer bir deyişle, Vikikaynak özgür konuşma platformu değildir. Vikikaynak'ın açık ve kendini yöneten yapısındaki hiç bir bölüm anarşist grupların yaşantılarını desteklemek amacında olamaz. Bizim gayemiz ansiklopedi oluşturmak, anarşinin limitlerini test etmek değil. Eğer amacınız bu ise Anarşipedi sizin için daha uygun olabilir.

Vikikaynak çoğunluk demokrasisi değildir

Vikikaynak bir çoğunluk demokrasisi denemesi değildir. Doğrusunu bulmak için öncelikli yöntem tartışmadır, oylama değil. Yani çoğunluğun dediği her zaman Vikikaynak kuralı olarak kabul edilemez. Fakat oylama sonuçları da karar için etkin bir faktör olarak düşünülebilir. Tartışma eşliğinde bir oylama yapmak kesin bir anlaşmaya varmayı sağlayacaktır. Örneğin kimilerine göre ansiklopedik kimilerine göre ansiklopedik olmayan maddelerin silinmeden önce oylanması gibi.

Ancak demokrasiyi özgür tartışmanın bir sonucu veya sonuçtan etkilenecek olan herkesin karar aşamasına katılabildiği bir sistem olarak tanımlayan teorisyenlerin bakış açılarına göre, bir demokrasidir.

Vikikaynak bürokrasi değildir

Anlaşmazlıklar kurallara veya prosedürlerle sıkıca taşınarak değil tartışmalarla çözülmelidir. Kural kirliliğinden uzak durulmalıdır. Vicdanınızın sesini dinleyin, kuralların değil.

Ne yapacağım derseniz

  • Eğer "örnek madde" maddesi hakkında ne yapmam lazım diye düşünürseniz, kendinize şu soruyu sorun; "Okuyucu örnek madde başlığında ne görmeyi bekler?"
  • Eğer üstte adı geçen kuralların ihlal edildiğini düşündüğünüz bir örnek karşınıza çıkarsa:
    • Maddeyi uygun hale gelecek şekilde değiştirin,
    • Maddeyi uygun olacak diğer bir maddeye yönlendirin,
    • Silinmesi için oylanması kategorisine ekleyin,
    • Ya da tartışarak ve karara vararak buradaki ilgili maddeyi değiştirin ve maddenin geçerli olmasını sağlayın.