Demokratik Toplum Partisi'nin Temelli Kapatılması İstemine İlişkin Savcılık İddianamesi/IV- Konuyla ilgili düzenlemeler: Revizyonlar arasındaki fark

Vikikaynak, özgür kütüphane
İçerik silindi İçerik eklendi
Yeni sayfa: '''IV- KONUYLA İLGİLİ DÜZENLEMELER :''' == A) ANAYASA HÜKÜMLERİ == Baslangıç kısmı :” ….Hiçbir faaliyetin Türk milli menfaatlerinin, Türk varlıgının, Devleti ve ...
(Fark yok)

13.04, 29 Eylül 2008 tarihindeki hâli

IV- KONUYLA İLGİLİ DÜZENLEMELER :


A) ANAYASA HÜKÜMLERİ

Baslangıç kısmı :” ….Hiçbir faaliyetin Türk milli menfaatlerinin, Türk varlıgının, Devleti ve ülkesiyle bölünmezligi esasının, Türklügün tarihi ve manevi degerlerinin, Atatürk milliyetçiligi, ilke ve inkılapları ve medeniyetçiliginin karsısında korunma göremeyecegi ve lâiklik ilkesinin geregi olarak kutsal din duygularının, Devlet islerine ve politikaya kesinlikle karıstırılamayacagı;.”

2. madde: “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru,millî dayanısma ve adalet anlayısı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiligine baglı, baslangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.”

3. maddenin 1. fıkrası: ”Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.”

4. madde: “Anayasa’nın 1 inci maddesindeki Devletin seklinin Cumhuriyet oldugu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri degistirilemez ve degistirilmesi teklif edilemez.”

14. maddenin 1. fıkrası: “Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlügünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz.”

14. maddenin 3. fıkrası: “Bu hükümlere aykırı faaliyette bulunanlar hakkında uygulanacak müeyyideler, kanunla düzenlenir.”

66. maddenin 1. fıkrası: “Türk Devletine vatandaslık bagı ile baglı olan herkes Türktür.”

68. maddenin 2. 3. ve 4. fıkrası : “Siyasî partiler, demokratik siyasî hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Siyasî partiler önceden izin almadan kurulurlar ve Anayasa ve kanun hükümleri içerisinde faaliyetlerini sürdürürler.

Siyasî partilerin tüzük ve programları ile eylemleri, Devletin bagımsızlıgına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlügüne, insan haklarına, esitlik ve hukuk devleti ilkelerine, millet egemenligine, demokratik ve lâik Cumhuriyet ilkelerine aykırı olamaz; sınıf veya zümre diktatörlügünü veya herhangi bir tür diktatörlügü savunmayı ve yerlestirmeyi amaçlayamaz; suç islenmesini tesvik edemez.”

69. maddenin 6. fıkrası: “Bir siyasî partinin 68 inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak, onun bu nitelikteki fiillerin islendigi bir odak haline geldiginin Anayasa Mahkemesince tespit edilmesi halinde karar verilir. Bir siyasî parti, bu nitelikteki fiiller o partinin üyelerince yogun bir sekilde islendigi ve bu durum o partinin büyük kongre veya genel baskan veya merkez karar veya yönetim organları veya Türkiye Büyük Millet Meclisindeki grup genel kurulu veya grup yönetim kurulunca zımnen veya açıkça benimsendigi yahut bu fiiller dogrudan dogruya anılan parti organlarınca kararlılık içinde islendigi takdirde, söz konusu fiillerin odagı haline gelmis sayılır.”


B ) 2820 SAYILI SİYASİ PARTİLER YASASI’NDAKİ HÜKÜMLER

4. madenin 2. fıkrası: Siyasi partilerin kurulusu, organlarının seçimi, isleyisi, faaliyetleri ve kararları Anayasada nitelikleri belirtilen demokrasi esaslarına aykırı olamaz.”

78. madde: “Siyasi partiler:

a) Türkiye Devletinin Cumhuriyet olan seklini; Anayasa’nın baslangıç kısmında ve 2 nci maddesinde belirtilen esaslarını; Anayasa’nın 3 üncü maddesinde açıklanan Türk Devletinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlügüne, diline, bayragına, milli marsına ve baskentine dair hükümlerini; egemenligin kayıtsız sartsız Türk Milletine ait oldugu ve bunun ancak, Anayasa’nın koydugu esaslara göre yetkili organları eliyle kullanılabilecegi esasını; Türk Milletine ait olan egemenligin kullanılmasının belli bir kisiye, zümreye veya sınıfa bırakılamayacagı veya hiçbir kimse veya organın, kaynagını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamayacagı hükmünü; seçimler ve halkoylamalarının serbest, esit, gizli, genel oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre, yargı yönetim ve denetimi altında yapılması esasını degistirmek;

Türk Devletinin ve Cumhuriyetin varlıgını tehlikeye düsürmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, dil, ırk, renk, din ve mezhep ayrımı yaratmak veya sair herhangi bir yoldan bu kavram ve görüslere dayanan bir devlet düzeni kurmak;

Amacını güdemezler veya bu amaca yönelik faaliyette bulunamazlar, baskalarını bu yolda tahrik ve tesvik edemezler.

b) Bölge, ırk, belli kisi, aile, zümre veya cemaat, din, mezhep veya tarikat esaslarına dayanamaz veya adlarını kullanamazlar.

c) Sosyal bir sınıfın diger sosyal sınıflar üzerinde egemenligini veya zümre egemenligini veya herhangi bir tür diktatörlügü savunmayı ve yerlestirmeyi amaçlayamazlar ve bu amaca yönelik faaliyette bulunamazlar.

… f) Anayasa’nın hiçbir hükmünü, Anayasada yer alan hak ve hürriyetleri yok etmeye yörelik bir faaliyette bulunma hakkını verir sekilde yorumlayamazlar.”

80. madde: “Siyasi partiler, Türkiye Cumhuriyetinin dayandıgı Devletin tekligi ilkesini degistirmek amacını güdemezler ve bu amaca yönelik faaliyette bulunamazlar. “

81.madde: “Siyasi partiler:

a) Türkiye Cumhuriyeti ülkesi üzerinde milli veya dini kültür veya mezhep veya ırk veya dil farklılıgına dayanan azınlıklar bulundugunu ileri süremezler.

b) Türk dilinden veya kültüründen baska dil ve kültürleri korumak, gelistirmek veya yaymak yoluyla Türkiye Cumhuriyeti ülkesi üzerinde azınlıklar yaratarak millet bütünlügünün bozulması amacını güdemezler ve bu yolda faaliyette bulunamazlar.

c) Tüzük ve programlarının yazımı ve yayınlanmasında, kongrelerinde, açık veya kapalı salon toplantılarında, mitinglerinde, propagandalarında Türkçe'den baska dil kullanamazlar; Türkçe'den baska dillerde yazılmıs pankartlar, levhalar, plaklar, ses ve görüntü bantları, brosür ve beyannameler kullanamaz ve dagıtamazlar; bu eylem ve islemlerin baskaları tarafından da yapılmasına kayıtsız kalamazlar. Ancak, tüzük ve programlarının kanunla yasaklanmıs diller dısındaki yabancı bir dile çevrilmesi mümkündür. “

82. madde: “Siyasi partiler, bölünmez bir bütün olan ülkede, bölgecilik veya ırkçılık amacını güdemezler ve bu amaca yönelik faaliyette bulunamazlar.”

90. maddenin 1. fıkrası : “Siyasi partilerin tüzük, program ve faaliyetleri Anayasa ve bu Kanun hükümlerine aykırı olamaz.”

101/b. maddesi : “Anayasa Mahkemesince bir siyasî parti hakkında kapatma kararı; a) Bir siyasî partinin tüzük ve programının Devletin bagımsızlıgına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlügüne, insan haklarına, esitlik ve hukuk devleti ilkelerine, millet egemenligine, demokratik ve laik cumhuriyet ilkelerine aykırı olması, sınıf veya zümre diktatörlügünü veya herhangi bir tür diktatörlügü savunmayı ve yerlestirmeyi amaçlaması, suç islenmesini tesvik etmesi,

b) Bir siyasî partinin, Anayasa’nın 68 inci maddesinin dördüncü fıkrasına aykırı eylemlerin islendigi odak haline geldiginin Anayasa Mahkemesince tespiti, Hallerinde verilir.

Anayasa Mahkemesi, yukarıdaki fıkranın (a) ve (b) bentlerinde sayılan hallerde temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin agırlıgına göre ilgili siyasî partinin almakta oldugu son yıllık Devlet yardımı miktarının yarısından az olmamak kaydıyla, bu yardımdan kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına, yardımın tamamı ödenmisse aynı miktarın Hazineye iadesine karar verebilir.”

103/2. maddesi : “Bir siyasî parti, bu nitelikteki fiiller o partinin üyelerince yogun bir sekilde islendigi ve bu durum o partinin büyük kongre veya genel baskan veya merkez karar veya yönetim organları veya Türkiye Büyük Millet Meclisindeki grup genel kurulu veya grup yönetim kurulunca zımnen veya açıkça benimsendigi yahut bu fiiller dogrudan dogruya anılan parti organlarınca kararlılık içinde islendigi takdirde, söz konusu fiillerin odagı haline gelmis sayılır.”


C ) 5237 SAYILI TÜRK CEZA YASASI’NDAKİ HÜKÜMLER

Suç islemeye tahrik

Madde 214- (1) Suç islemek için alenen tahrikte bulunan kisi, altı aydan bes yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Halkın bir kısmını diger bir kısmına karsı silahlandırarak, birbirini öldürmeye tahrik eden kisi, onbes yıldan yirmidört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Tahrik konusu suçların islenmesi halinde, tahrik eden kisi, bu suçlara azmettiren sıfatıyla cezalandırılır.


Suçu ve suçluyu övme

Madde 215- (1) İslenmis olan bir suçu veya islemis oldugu suçtan dolayı bir kisiyi alenen öven kimse, iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


Halkı kin ve düsmanlıga tahrik veya asağılama

Madde 216- (1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diger bir kesimi aleyhine kin ve düsmanlıga alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenligi açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılıgına dayanarak alenen asagılayan kisi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (3) Halkın bir kesiminin benimsedigi dini degerleri alenen asagılayan kisi, fiilin kamu barısını bozmaya elverisli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


Kanunlara uymamaya tahrik

Madde 217- (1) Halkı kanunlara uymamaya alenen tahrik eden kisi, tahrikin kamu barısını bozmaya elverisli olması halinde, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.


Ortak hüküm

Madde 218- (1) (Degisik: 29/6/2005 – 5377/25 md.) Yukarıdaki maddelerde tanımlanan suçların basın ve yayın yoluyla islenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranına kadar artırılır. Ancak, haber verme sınırlarını asmayan ve elestiri amacıyla yapılan düsünce açıklamaları suç olusturmaz.


Suç islemek amacıyla örgüt kurma

Madde 220- (1) Kanunun suç saydıgı fiilleri islemek amacıyla örgüt kuranlar veya yönetenler, örgütün yapısı, sahip bulundugu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları islemeye elverisli olması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, örgütün varlıgı için üye sayısının en az üç kisi olması gerekir.

(2) Suç islemek amacıyla kurulmus olan örgüte üye olanlar, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Örgütün silahlı olması halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza dörtte birinden yarısına kadar artırılır.

(4) Örgütün faaliyeti çerçevesinde suç islenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı da cezaya hükmolunur.

(5) Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde islenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır.

(6) Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç isleyen kisi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan dolayı cezalandırılır.

(7) Örgüt içindeki hiyerarsik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kisi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır.

(8) Örgütün veya amacının propagandasını yapan kisi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile islenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.


Etkin pişmanlık

Madde 221- (1) Suç islemek amacıyla örgüt kurma suçu nedeniyle sorusturmaya baslanmadan ve örgütün amacı dogrultusunda suç islenmeden önce, örgütü dagıtan veya verdigi bilgilerle örgütün dagılmasını saglayan kurucu veya yöneticiler hakkında cezaya hükmolunmaz.

(2) Örgüt üyesinin, örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun islenisine istirak etmeksizin, gönüllü olarak örgütten ayrıldıgını ilgili makamlara bildirmesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.

(3) Örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun islenisine istirak etmeden yakalanan örgüt üyesinin, pismanlık duyarak örgütün dagılmasını veya mensuplarının yakalanmasını saglamaya elverisli bilgi vermesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.

(4) Suç islemek amacıyla örgüt kuran, yöneten veya örgüte üye olan ya da üye olmamakla birlikte örgüt adına suç isleyen veya örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kisinin, gönüllü olarak teslim olup, örgütün yapısı ve faaliyeti çerçevesinde islenen suçlarla ilgili bilgi vermesi halinde, hakkında örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçundan dolayı cezaya hükmolunmaz. Kisinin bu bilgileri yakalandıktan sonra vermesi halinde, hakkında bu suçtan dolayı verilecek cezada üçte birden dörtte üçe kadar indirim yapılır.(1)

(5) Etkin pismanlıktan yararlanan kisiler hakkında bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine hükmolunur. Denetimli serbestlik tedbirinin süresi üç yıla kadar uzatılabilir.

(6) (Ek: 6/12/2006 – 5560/8 md.) Kisi hakkında, bu maddedeki etkin pismanlık hükümleri birden fazla uygulanmaz.


Hükûmete karşı suç

Madde 312- (1) Cebir ve siddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye tesebbüs eden kimseye agırlastırılmıs müebbet hapis cezası verilir.

(2) Bu suçun islenmesi sırasında baska suçların islenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur.


Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karşı silâhlı isyan

Madde 313- (1) Halkı, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karsı silahlı bir isyana tahrik eden kimseye onbes yıldan yirmi yıla kadar hapis cezası verilir. _syan gerçeklestiginde, tahrik eden kisi hakkında yirmi yıldan yirmibes yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(2) Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karsı silahlı isyanı idare eden kisi, agırlastırılmıs müebbet hapis cezası ile cezalandırılır. _syana katılan diger kisilere altı yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir.

(3) Bir ve ikinci fıkrada tanımlanan suçların, Devletin savas halinde olmasının sagladıgı kolaylıktan yararlanmak suretiyle islenmesi halinde, agırlastırılmıs müebbet hapis cezasına hükmolunur.

(4) Bir ve ikinci fıkrada tanımlanan suçların islenmesi sırasında baska suçların islenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur.


Silâhlı örgüt

Madde 314- (1) Bu kısmın dördüncü ve besinci bölümlerinde yer alan suçları islemek amacıyla, silahlı örgüt kuran veya yöneten kisi, on yıldan onbes yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Birinci fıkrada tanımlanan örgüte üye olanlara, bes yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir.

(3) Suç islemek amacıyla örgüt kurma suçuna iliskin diger hükümler, bu suç açısından aynen uygulanır.


Silâh sağlama

Madde 315- (1) Yukarıdaki maddede tanımlanan örgütlerin faaliyetlerinde kullanılmak maksadıyla bunların amaçlarını bilerek, bu örgütlere üretmek, satın almak veya ülkeye sokmak suretiyle silah temin eden, nakleden veya depolayan kisi, on yıldan onbes yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


Suç için anlaşma

Madde 316- (1) Bu kısmın dördüncü ve besinci bölümlerinde yer alan suçlardan herhangi birini elverisli vasıtalarla islemek üzere iki veya daha fazla kisi, maddi olgularla belirlenen bir biçimde anlasırlarsa, suçların agırlık derecesine göre üç yıldan oniki yıla kadar hapis cezası verilir. (2) Amaçlanan suç islenmeden veya anlasma dolayısıyla sorusturmaya baslanmadan önce bu ittifaktan çekilenlere ceza verilmez.


D ) 3713 SAYILI TERÖRLE MÜCADELE YASASI’NDAKİ HÜKÜMLER

Terör örgütleri

Madde 7 – (Degisik: 29/6/2006-5532/6 md.)

Cebir ve siddet kullanılarak; baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemleriyle, 1 inci maddede belirtilen amaçlara yönelik olarak suç islemek üzere, terör örgütü kuranlar, yönetenler ile bu örgüte üye olanlar Türk Ceza Kanununun 314 üncü maddesi hükümlerine göre cezalandırılır. Örgütün faaliyetini düzenleyenler de örgütün yöneticisi olarak cezalandırılır. Terör örgütünün propagandasını yapan kisi, bir yıldan bes yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile islenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun islenisine istirak etmemis olan sahipleri ve yayın sorumluları hakkında da bin günden onbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. Ancak, yayın sorumluları hakkında, bu cezanın üst sınırı besbin gündür. Asagıdaki fiil ve davranıslar da bu fıkra hükümlerine göre cezalandırılır:

a) Terör örgütünün propagandasına dönüstürülen toplantı ve gösteri yürüyüslerinde, kimliklerin gizlenmesi amacıyla yüzün tamamen veya kısmen kapatılması.

b) Terör örgütünün üyesi veya destekçisi oldugunu belli edecek sekilde, örgüte ait amblem ve isaretlerin tasınması, slogan atılması veya ses cihazları ile yayın yapılması ya da terör örgütüne ait amblem ve isaretlerin üzerinde bulundugu üniformanın giyilmesi.

İkinci fıkrada belirtilen suçların; dernek, vakıf, siyasî parti, isçi ve meslek kuruluslarına veya bunların yan kuruluslarına ait bina, lokal, büro veya eklentilerinde veya ögretim kurumlarında veya ögrenci yurtlarında veya bunların eklentilerinde islenmesi halinde bu fıkradaki cezanın iki katı hükmolunur.