Sayfa:Yakın Çağlarda Türk Tiyatrosu Tarihi Birinci Cilt.pdf/95

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfada istinsah sırasında bir sorun oluştu

TÜRK TİYATROSU

Konservatuvara musiki ve tiyatro gibi güzellikleri göğsünde toplıyacağı için “Darülbedayi Osmani" ismi verilmişti; bilgiler evi manasına gelen Darülfünun, şefkat evi manasına gelen Darüşşafaka mektebi gibi isimler örnek sayılmıştı.

Darülbedayii Osmani, Şehzadebaşında Letafet apartımanında kuruldu. Mösyö Antuvan, Darülbedayi Osmaninin umum müdürü idi. Darülbedayiin iki kısmı olacaktı: Tiyatro ve musiki.

Tiyatro kısmı müdürlüğüne önce “Darülbedayii Osmani müdiri umumi muavini", sonra “Hey'eti temsiliye müdürü, isimlerile ve iki bin kuruş aylıkla Reşat Rıdvan Bey tayin edildi. Musiki kısmını da o zaman Cemiyeti umumiyei belediye azasından olan Ali Rıfat Beyin idare etmesi kararlaştırıldı. Ali Rıfat Beyin unvanı “Darülbedayii Osmanî kısmı musiki reisi" idi. Musiki kısmı, Ali Rıfat Beyin idaresi altında olmak üzere alâturka ve alâfranga kısımları hey'eti fenniyeleri isimlerile iki hey'etten teşekkül etti. Alaturka musiki kısmı hey'eti fenniyesine Zekâi Dedezade Ahmet, Leon Hancıyan, Hafız Yusuf Efendilerle Rauf Yekta, Tanburî Cemil, Suphi, Sadettin, Baha, Sadık, Abdülkadir Beyler, Garp musikisi hakkında tetkikatta bulunacak heyete de Zati, Zeki, Asaf, Şamil, Cemil Beylerle Mösyö Radagliyo, Silvelli, Forlani, Adolyo ve Hege tayin edildiler. Bu isimleri Darülbedayii Osmanî kısmı musiki reisliğini fahri olarak yapmakta olan Cemiyeti umumiyei belediye azasından Ali Rıfat Bey tesbit ve teklif etmişti.

Tiyatro şubesi yedi kısma ayrılmıştı:

1 — Kıraat, telâffuz, tecvit.

2 — İnşat, takrir, aruz.

3 — Tarih, edebiyat ve edebiyat tarihi.

4 — Haile.

5 — Dram.

6 — Muzhike.

7 — Raks, adabı muaşeret, iskrim, iş'mizaz, (Mimik)


Reşat Rıdvan Bey

91