Sayfa:Yakın Çağlarda Türk Tiyatrosu Tarihi Birinci Cilt.pdf/54

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfada istinsah sırasında bir sorun oluştu

YAKIN ÇAĞLARDA

"nin himayesine sığınmak üzere Bursaya gittiler. (1882-1885) Üç yıl, Bursade olgun ve muvaffakiyetli bir sahne hayatı yaşandı.

Bu hey'etin başında aktör ve rejisör Tomas Fasulyacıyan vardır.

Tomas Fasulyacıyan 1843 te İstanbulda doğmuştur. 1858 de Hasköyde ermeni mektebinde verilmekte olan temsillere iştirak etmiş, buradan Beyoğlundaki Şark tiyatrosuna geçmiştir. Burada verilmekte olan ermenice temsillerde jönprömiye olarak az zamanda dikkati celbeden Fasulyacıyan 1862 de İzmirde Ekşiyan idaresindeki tiyatroda gene ermenice temsiller esnasında asıl aktörlük kabiliyetini göstermiş, büyük bir şöhret kazanmıştır. Fasulyacıyanın bu ilk yetişme senelerini şöylece umumi bir bakışla gözden geçirdikten sonra asıl Türk tiyatrosuna olan hizmeti bahsine geçeceğiz. Fasulyacıyan İzmirde evlenmiş, karısı Madam Bayızar Fasulyacıyanı da sahneye çıkarmış, Trabzonda karısıyle gene ermenice temsiller vermiş, Kafkasyaya gitmiş, Cenubi Rusya ve Kafkasya ermenileri arasında şöhret kazanmış, Türkiyeye döndüğü zaman Üsküdarda Aziziye tiyatrosunda temsiller vermiş, sonra Güllü Agobun daveti üzerine Gedikpaşa tiyatrosunun faaliyetine iştirak etmiştir.

Fasulyacıyan burada ayni zamanda rejisör olarak çalışmış ve arkadaşları üzerinde müessir olmuştur. Fasulyacıyanın Türk tiyatrosuna hizmeti bundan sonra başlar, Güllü Agobun sahneden kat'i surette uzaklaşması üzerine Fasulyacıyan, teşkil ettiği trupla birlikte Bursaya gitmiş, orada Türkçe temsiller vermiştir. [1] Ahmet Vefik Paşa Fasulyacıyan tiyatrosunu azamî derecede himaye etti, san'atkârların ve eserlerin hazırlanmasile bizzat meşgul oldu. Bilhassa Molyer külliyatı baştanbaşa muvaffakiyetle oynandı. Vefik Paşa Bursada vilâyetin malı olarak yaptırdığı tiyatro binasını senede iki defa memleket hastanesi menfaatine temsil vermek şartile Fasulyacıyan heyetine meccanen terketmişti. Fransanın Bursa konslosu Mösyö Jemargi, konslasane tercümanı Greguvarbay, Avvusturya konslosu Mösyö Falgeyzin, âşâr nazırı

(1) Navasart mecmuası. Bükreş, 1925. Eylül— Teşrinievvet sayılarında Simpat Naftyaanın makalesi.

Madam Baysar Fasalyacıyan

50