Sayfa:Yakın Çağlarda Türk Tiyatrosu Tarihi Birinci Cilt.pdf/13

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa doğrulanmış

ÖNSÖZ



  Pek eski çağlardanberi Türk topluluklarının yaşayışlarında tiyatroya benzer eğlenceler vardır. Ötedenberi ağızdan ağıza söylenilen destan mevzularının yılda bir kalabalık toplantılarda temsil edilmesi de bu nevidendir.
  Türk Tarihi Tetkik Cemiyetinin sanat tarihimizi yazmakla uğraşan kolu bu yolda değerli eserler verecek,o çağları daha iyi aydınlatacak.
  Daha sonraki Türk toplulukları içinde de temsil ve temaşa eğlenceleri sürüp gitmiştir: Meddah, gölge oyunu, orta oyunu gibi.
  Ahmet Rasim, Ali Rıza ve Köprülüzade Fuat Beylerin bazı gazete ve mecmualarda çıkmış olan değerli tetkikleri bu sahayı aydınlatan kıymetli vesikalar mahiyetindedir.
  Bir aralık bu yolda ben de, ehemmiyetli sayılmasına imkan olmıyan, küçük araştırmalarda bulunmuş, bazı şeyler yazmıştım,[1] birkaç da konferans vermiştim. [2]
  Dilimizde Meddah, Karagöz ve Ortaoyunu hakkında yazılmış ve yeni Türk harflerimizle kitap halinde basılmış derli toplu tek eser, Selim Nüzhet Beyin 1930 da çıkmış olan "Türk Temaşası" adlı kitabıdır.
Ondokuzuncu yüzyılda Avrupalılaşma hareketleri arasında yurdumuza gelen garp usulû tiyatro hakkında ise henüz dilimizde hiçbir eser yazılmamıştır.
  Bu kitapta tiyatromuzun tam bir tarihini vücude getirmek gibi iddialı bir maksat gütmüyorum. Bu faydalı ve zevkli san'at kolunun yurdumuzda günden güne ilerleyip olgunlaştığını görüyorum. Ben bu ilerleme ve olgunlaşmayı ötedenberi günü gününe takip etmekten tat duyarım. Bu arada işin mazisini de karıştırıp bazı makaleler karaladım. [3]
  
  [1] İstanbul nasıl eğleniyordu? 1927. Suhulet Kütüphanesi.
  [2] İstanbul radyosu. 1931.

  [3] Tiyatro ve musiki mecmuası. 1928. Istanbul. Muhit mecmuası. 1930 - 1931. İstanbul.