Sayfa:Virüs mü yoksulluk mu?.pdf/22

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmedi

MEİmü, PE mu?

Bu üç yönteme dayalı olarak derlenen dört temel veri seti ile Covid-19 salgınının bitkisel üretime, bu üretimde çalışan mevsimlik gezici tarım işçileri ve onların çocuklarına olan etkisini anlayabilmek ve bu etkiye dair öneriler geliştirmek üzere, Türkiye'de bu alandaki gelişmeler üç farklı şe- kilde takip edilmiştir. Buna göre;

(a) Ulusal ve il düzeyinde Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerin bitkisel üreti- me ve bu alanda çalışan mevsimlik gezici tarım işçileri ve çocuklarının yaşamına etkileri masa üstü taraması ile değerlendirilmiştir.

(b) Farklı illerdeki bitkisel üretimin çeşitli aktörleri ile görüşme yapılarak bu tedbir- lerin nasıl uygulanabileceğine dair deneyim ve görüşleri ışığında mevsimlik gezici tarım işçileri ile ailelerinin süreçten nasıl etkilenebileceği değerlendirilmiştir.

(0) Tarım aracıları ile yapılan görüşmeler ile de bu tedbir kararlarının ve uygula- maların hâlihazırda mevsimlik gezici tarım işçileri ve ailelerini nasıl etkilemeye başladığı anlaşılmaya çalışılmıştır.

Tarım Aracıları Araştırma Evreni ve Örneklem

Kalkınma Atölyesi hızlı değerlendirme araştırması hazırlık aşamasında gerek geçmiş araştırma deneyimlerinden ilişki içinde olduğu gerekse mevsimlik gezici tarım işçilerine yönelik gerçekleştirdiği çalışmalarda geliştirdiği ulusal ve yerel iş birlikleri kanalıyla farklı kurumlardan gelen aracı bilgilerini derleyerek 298 kişiden oluşan bir tarım aracısı veri taba- nı hazırlamıştır. Veri tabanı basitçe aracının adı-soyadı, iletişim bilgisini ve hangi ilden olduğu veya hangi illerde çalıştığını gösteren verilerden oluşturulmuştur. Bu araştırma kapsamında süre kısıtlılığı göz önünde bu- lundurularak 70 tarım aracısı ile görüşme yapılmasına karar verilmiştir. Hazırlanan tarım aracısı veri tabanında toplam kararlaştırılan görüşme sayısı tarım aracılarının il bazında dağılımlarına oransal dağıtılarak Tablo 2'de gösterilen görüşme sayılarına ulaşılmıştır.

Veri tabanında iki ve daha az tarım aracısı ile temsil edilen illerin (Hatay, Bitlis, Batman vb.) doğrudan görüşme kapsamına alınmasıyla 73 tarım aracısıyla görüşme yapılması planlanmıştır. Tarım aracıları veri tabanın- dan rastgele belirlenmiş ve 6-12 Nisan 2020 tarihleri arasında 107 tarım aracısı telefon ile aranmış, 70'i ile görüşme gerçekleştirilmiştir (Tablo 2, Harita 2). Aranan diğer 37 tarım aracısı iletelefonunun kapalı olması, tele- fon numarasının yanlış olması, görüşme yapmayı istememesi gibi çeşitli nedenlerle ile görüşme yapılamamıştır (Tablo 3).