Sayfa:Terör Korkusu ve Algılanan Terör Riskinin Alturistik Boyutları.pdf/7

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfada istinsah sırasında bir sorun oluştu

Terör Korkusu ve Algılanan Terör Riskinin Alturistik Boyutları


riskini daha yüksek gördüğünü ortaya koymaktadır |t 6s9;-2,600, p < 05. Bu durum büyük şehirlerin giderek riskli bulunması ve Ankara'nın da bu kategoride yer alması durumuyla açıklanabilir. Ancak alturistik terör korkusu ile yaşanılan şehir arasında anlamlı farklılık bulgulanmamıştır. Aynca, görüşme gerçekleştirilen Katılımcıların da kayda değer bir oranı büyük şehirlerde yaşayan tanıdıkları için terör riski algıladıklarını ve korktuklarını belirtmişlerdir. Özellikle Ankara'da yaşayan akrabalarım ve İstanbul'da yaşayan arkadaşlarımla ilgili böyle kaygılarım var (Kadın, yaş 33).

Yaşanılan şehir ile tam tersi bir şekilde yaşanılan muhit ile alturistik terör korkusu arasında anlamlı fark bulgulanırken (Fo 236/4,483, p<.01) alturistik terör risk algısı ile arasında anlamlı farklılık bulgulanmamıştır. “Yaşanılan muhit” kategorisi, ankete katılanların Ankara'da yaşadıkları muhitlerin, bu muhitlerin sosyoekonomik düzeylerine göre yeniden gruplandırılmasıyla elde edilmiş bir kategoridir. Bunun sonucunda, ankete katılanların yaşadığı muhitler, üst, orta ve alt gelir grubu muhitler olarak sınıflandırılmıştır. Buna göre, üst gelir grubu alanlarda yaşayanlar (X— 3,53) ve orta gelir grubunda yaşayanlar (X-3,42), alt gelir grubunda yaşayanlara (X- 2,88) göre yakın gelecekte ailesinin /yakınlarının bir terör saldırısına maruz kalmasından daha fazla korkmaktadırlar. Bu analizde üst gelir grubu olarak kodlanan alanın Çankaya olduğu düşünüldüğünde, üst gelir grubu alanlarda yaşayanların alturistik terör korkusunun şehrin kalabalık, merkezi alanlarında yaşıyor olmaları ile ilişkili olarak ailelerinin ve yakınlarının böyle bir saldırıya maruz kalma durumundan daha çok korkmaları ile açıklanabilir. Orta ve alt gelir grubu olarak kodlanan alanlar şehrin daha çeperinde kalan ve terör saldırısı beklentisiyle ilişkilendirilen kalabalık mekânlardan uzak yerler olması nedeniyle alturistik korku düzeylerinin daha düşük gözlemlendiği düşünülebilir.

Görüşme gerçekleştirilen katılımcıların da tamamına yakını, bu merkezi muhitlerde yaşamıyor olsalar da bu alanları kullanmak durumunda kaldıklarında daha temkinli olduklarını ve yine yakınlarına ilişkin böyle bir tehdit algısı ve korkuya sahip olduklarını ifade etmişlerdir:

Küçük kardeşim, hala üniversiteye hazırlanıyor. O Kızılayı sık kullanıyor. Benim onun için çok endişelendiğim zamanlar oluyodu. Mesela telefonumu açmayınca, 5 dakka açmayınca haberlere bakıyoduk. 10 dakka 15 dakka işte aramayınca, cevap vermeyince böyle stresli bekleyişlerimiz falan oldu yani (Erkek, yaş 24).

Alturistik Risk ve Korkunun Sonucu Olarak Telkinde Bulunma Davranışı

Hem anketler yoluyla terör saldırılarını doğrudan ve dolaylı deneyimleyenlerin hem de görüşmeler yoluyla doğrudan deneyimleyenlerin alturistik risk algıları ve korkuları nedeniyle çevrelerine telkinde bulunma yönünde bir davranış geliştirip geliştirmedikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Nicel analizlerden elde edilen regresyon sonuçları, alturistik risk algısı ve alturistik terör korkusu ile aileye/yakınlara telkinde bulunma arasında istatistiksel açıdan anlamlı (6 8,522, p- 0,000), pozitif doğrusal bir ilişki olduğunu göstermektedir.

Tablo 1. Alturistik Terör Risk Algısı ve Korkusunun Telkin Davranışına Etkisi

B 8 F R Pp Sabit 128 Aluristik risk 209 310 o 128631 409 B522 0000 Alturistik korku 386 401

Bu iki bağımsız değişkenin telkin davranışının ne kadarını açıklayabildiğini tespit etmek amacıyla öncelikle bağımsız değişkenler arasındaki korelasyona bakılmış ve 07'den küçük olduğu için (617) işleme uygun olduğuna karar verilmiştir. Buna göre; alturistik terör risk algısı tek başına telkin davranışının 9631”ini, alturistik terör korkusu ise tek başına 96 40'ını açıklarken bu iki değişken birlikte bu davranışın 96 40,9'unu açıklayabilmektedirler.

Ailelerine ve yakınlarına dikkatli olmaları konusunda telkinde bulunduğunu ifade edenlerin oranı 4618.8'dir. Nicel ve nitel verilerden elde edilen sonuçlar doğrultusunda, telkin davranışına etki eden unsurlar, sosyodemografik unsurlar ve diğer unsurlar olarak iki ayrı grupta değerlendirilebilir. Büyük oranda alturistik

364