Sayfa:T.C. Anayasası 1982.pdf/60

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

VI. Tüketiciler ile esnaf ve sanatkarların korunması


A. Tüketicilerin korunması


Madde 172

f1. Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.


B. Esnaf ve sanatkarların korunması
Madde 173

f1. Devlet, esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır.


BEŞİNCİ KISIM

ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

1. İnkılap kanunlarının korunması


Madde 174


f1. Anayasanın hiçbir hükmü, Türk toplumunu çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkarma ve Türkiye Cumhuriyetinin laiklik niteliğini koruma amacını güden, aşağıda gösterilen inkılap kanunlarının, Anayasanın halkoyu ile kabul edildiği tarihte yürürlükte bulunan hükümlerinin, Anayasaya aykırı olduğu şeklinde anlaşılamaz ve yorumlanamaz:
1) 3 Mart 1340 tarihli ve 430 sayılı Tevhidi Tedrisat Kanunu;
4) 17 Şubat 1926 tarihli ve 743 sayılı Türk Kanunu Medenisiyle kabul edilen, evlenme akdinin evlendirme memuru önünde yapılacağına dair medeni nikâh esası ile aynı kanunun 110 uncu maddesi hükmü;


ALTINCI KISIM

GEÇİCİ HÜKÜMLER


Geçici madde 1


f1. Anayasanın halkoylaması sonucu, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası olarak kabul edildiğinin usulünce ilanı ile birlikte, halkoylaması tarihindeki Milli Güvenlik Konseyi Başkanı ve Devlet Başkanı, Cumhurbaşkanı sıfatını kazanır, yedi yıllık bir dönem için, Anayasa ile Cumhurbaşkanına tanınan görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır. 18 Eylül 1980 tarihinde Devlet Başkanı olarak içtiği and yürürlükte kalır. Yedi yıllık sürenin sonunda Cumhurbaşkanlığı seçimi Anayasada öngörülen hükümlere göre yapılır.