Sayfa:SESSİZLİK ARAYIŞI BİR WITTGENSTEIN OKUMASI.pdf/8

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfada istinsah sırasında bir sorun oluştu

Sessizlik Arayışı. Bir Wittgenstein Okuması

başkalarının eylemleri, fikirleri ile ilgilenir. Ya onları değersiz kılarak “dedikodu yazarlığına” öykünür ya da mevcut düzenin parçası bir “ideolog” olarak başkalarını “yontmaya” çalışır. Nihayetinde, gelinen noktada Wittgenstein'ın penceresinden görünen manzara pek umut vaat etmiyor görünmektedir.

Anlaşılmazlığın Kibri

Wittgenstein'a (aktaran Monk, 2005: 93) göre, insanın en önemli meselesi kendisidir; “dışarı”da olup bitenler değil. Filozof için, dışsallığın hükmündeki manzarada süregiden gürültülerin, bulanıklığın ötesinde bir sessizliğin, sükûnetin arayışı önceliklidir. Nitekim dışsal olanın yol açtığı sorunlar her zaman için ikincildir; aslolan, “dünya ile sükûnet içinde yüzleşme”yi mümkün kılan benliktir, içselliktir (Monk, 2005: 93). Dolayısıyla, başkalarıyla olan ilişkinin, “görünürlüğün” önemli olduğu dışsallığa özgü “anlaşılma” kaygılarından uzaktır Wittgenstein. Bu kaygılar, dışsallığın olağan pratikleridir. Bir diğer ifadeyle, inşa (ettikleri anlaşılmazlığın duvarları ardında “anlaşılmadıklarını”, muhataplarının onları “anlamadıklarını”, “anlamalarının da mümkün olmadığını” haykıranların gürültüsü bir tür fark edilme, görülme çabasıdır. Öyle ki, “anlaşılmadığını” haykırmak hem bir üstünlük ilişkisinin varlığına hem de bu üstünlüğün onaylanmasına duyulan ihtiyaca gönderme yapmaktadır. “Evet, beni anlamıyorsunuz. Beni anlamadığınızı, ne kadar anlatsam da anla(ya)madığınızı size söylemek istiyorum”.


"Anlaşılmazlığın” duvarları ardından çıkan hınç dolu bir gürültü...


Wittgenstein (2017: 127), bu gürültünün “saçmalığını” şöyle dile getirir: “Belli insanların bir odaya girmesini istemiyorsanız, odanın kapısına onlarda anahtarı bulunmayan bir kilit koyarsınız. Ama onlarla bu konuda konuşmak saçmadır — yine de odayı dışarıdan takdir etmelerini istemedikçe”. Böylesi bir takdire ihtiyaç duyan


Uludağ Universitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Uludağ University Faculty of Arts and Sciences Journal of Social Sciences
Cilt 22 Sayı: 41 / Volume: 22 Issue: 41

1498