Sayfa:SESSİZLİK ARAYIŞI BİR WITTGENSTEIN OKUMASI.pdf/3

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

Sessizlik Arayışı. Bir Wittgenstein Okuması

tekabül ettiği söylenebilir. Toplumsal ya da politik bir Wittgensteincı kuram oluşturmak, her şeyden önce, onun düşüncesinin “bugün için hâlâ bir anlam ifade ettiği” yargısına dayanır ki bu filozofun düşüncelerinin nesneleştirilmesi, kibirle yoğurulması anlamına gelmektedir.

Fakat bu durum, Wittgenstein'ın politik ve toplumsal konulardan tümüyle bağımsız bir yerde durduğu anlamına gelmez. Nitekim Pleasants, gönderme yapılan çalışmasında Wittgenstein'ın felsefe eleştirisi ışığında, çağdaş eleştirel toplum kuramlarını bir tür sorgulamaya tabi tutabilmiştir. Bu yazı ise, Wittgenstein'ın günümüz toplumsal ve politik yaşamına bakışına dair bir anlatı sunma amacındadır, onu nesneleştirme çabası olmaktan ziyade, onunla diyalog kurmayı ve güncel durumumuzun onun gözünde yarattığı manzarayı tarif etmeye çalışacaktır.


“Ayartıcı Cümleler” Yığını Olarak Felsefe

Salman Rushdie'nin (2018: 176) Altın Ev 'deki karakterlerinden Apu, bir protesto sırasında Ghandi'ye ait şu “bilindik” sözle karşılaşır: “Önce seni görmezden gelirler, sonra falan filan, sonra kazanırsın”. Ardından kendisine eşlik eden arkadaşına şunları söyler: “Bunu asla söylemedi. (...) Bir internet mim'i bu, ama ne yapacaksın, kimsenin bir şey bildiği yok, dediğim gibi, bir şeyler bilmek de kimsenin umurunda değil artık”. Devamında da ekler Apu: “Etkileyici bir şey, internetin herkesi filozof yaptığını görmek”. Apu'nun dile getirdiği husus, internet sayesinde hemen herkesin “filozof” olabilmesi ya da felsefe yapabilmesi, bir diğer ifadeyle, “felsefe”nin kitleselleşmesi “şimdi”mizin en gözle görülür olgularından biridir.

Bu denli yaygın bir “felsefe'nin varlığı karşısında Wittgenstein'ın (2013: 61) söyleyebileceği şey şudur: “Felsefe bir öğreti değil, bir etkinliktir”. Felsefe, içeriğinin ötesinde, bir öğreti olarak kabul edildiği içindir ki hem felsefenin tanımı görecelileşmekte hem de ifadeler, cümleler kullanımlarından bağımsız bir şekilde ele
 

Uludağ Universitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Uludağ University Faculty of Arts and Sciences Journal of Social Sciences
Cilt 22 Sayı: 41 / Volume: 22 Issue: 41

1493