Sayfa:Kurun Gazetesi 22 Birinciteşrin 1938 sayısı.pdf/1

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

SALI

Sayısı her yerde 3 kuruş

22 Birinciteşrin 1938

Telgraf adresi: Kurun . İstanbul Telef: 21413 (Yazı) 24370 (İdare)

Yıl: 22 (4). Sayı 7497 — 1597


Atatürk’ün Cenaze Töreni Ebedî Şefin tabutu büyük merasimle etnografya Müzesine kondu


Ankaradaki cihanşümul hâdise Ankara, 21 (Başmuharririmizden telefonla) — Atatürkün cena­zesinin bugün Büyük Millet Meclisi önündeki katafalktan kaldırıla­rak Ankara Halkevi yanındaki Etnografya müzesine götürülmesi yalnız misil görülmemiş bir milli matem tezahürü değil, beynelmi­lel sivil ve askeri heyetlerin iştirakile cihanşümul bir hâdise oldu. Hâdisenin açık olan manası harp ederek bugünkü Türkiyeyi kurtarmış ve yaratmış, fakat devlet reisi olduktan sonra da milletlerarası sulhuna büyük hizmetler yapmış büyük bir adama karşı milletçe ve insanlık alemince gösterilen derin hürmettir. Fakat bu hürmetin ha­kiki manasını anlamak için cenaze alayının Büyük Millet Meclisi ile istasyon ve istasyon ile Ankara Hal­kevi arasındaki uzan mesafeyi dolduran heybetli manzarasını görmek kâfi değildir. Umumi Harp ve Milli Mücadele günlerinden başlıyarak Cumhuriyetin on beşinci yılına kadar geçirdiğimiz tarihi hadiseleri de gözönüne getirmek lâzımgelir. Cenaze alayının geçtiği caddelerin iki tarafına Türk ve ecnebi askerleri dizilmiş, bu kıtaların arkasına kadın, erkek, küçük, büyük her sınıf halk tabakası yığın halinde toplanmış bulunuyordu. Atatürkün Türk bayrağına sarılmış olan tabutunu geçerken gören bütün bu halk tabakaları hıçkırıklarla ağlaştı. Kadınların ağlayışı, çocukların ağlayışı, gençlerin ve ihtiyarların ağlayışı... Bunların hepsi içten ve müessirdi. Fakat askerlerin hıçkırıklarını zaptederek gözlerinden sessiz, sessiz akıttıkları yaşlar bunların hepsinden daha hazin, daha müessir bir matem havası teşkil ediyordu. Atatürkün hayatında zaferden zafere götürdüğü bu kahraman Türk askerleri hiç şüphesiz şimdi önlerinde Atatürkün tabutunu gö- ASIM US (Devamı 2 ncide)

Merasim nasıl oldu ? Ankara, 21 (Muhabirimiz Emin Karakuş telefonla bildiriyor) Bugün Ankaralılar, hayatları­nın en acı ve kederli günlerinden birini yaşadılar. Saat dokuz. Bü­tün ecnebi kıtaat Bankalar caddesinde sıralanıyorlar. Temiz ve yeknasak elbiselerini giymişler, komutanları tarafından son bir teftişten daha geçiyorlar. Mebuslar Mecliste ve Halk Partisi umum merkezinde yavaş yavaş toplanmağa başlıyorlar. Atatürkün başucunda dört büyük gene­ral nöbet bekliyor, Fahrettin Altay, Asım Gündüz, Hüsnü Kılkış, Cemil Cahit Toydemir... Sa­at dokuzu 10 geçiyor. Başvekil, vekiller ve bütün mebuslar ka­tafalkın yanıbaşında sıralandılar. Yukardan heykelin önünden Riyaseticumhur bandosu ve arkasından bir kıt’a asker tarafın dan çekilen top arabası getirildi. Top arabası beyaz eldivenler giymiş 72 er tarafından çekiliyor. Biraz sonra nöbet bekliyen generallere, Atatürkün yaverleri de iltihak etti ve hep birden tabut üzerindeki bayrakları kaldırdılar. Büyük ölünün tabutunu omuzlarına aldılar ve 12 mebusla beraber büyük bir hürmet ve dikkatle top arabasının üstüne koydular. Cenaze arabanun üzerinde duruyor. Yanıbaşında 12 general kılıçlarını çıkarmış esas vaziyetinde duruyor. Bu esnada Ankarapalastan alfabe sırasile çıkan ecnebî heyetleri caddenin beritarafında sıralandılar Foto muhabirleri büyük bir fa­aliyet içindeler... Meclis önünde mütemadiyen bir vızıltı ile sinema ve fotoğraf makineleri işliyor. Geçit resmi onu on geçe baş­ladı. En önde Türk süvarileri geliyor, şu dakikada kulaklarımız yalnız nal seslerini işitiyor. Türk sancağı geçerken sivil murahhas­lar başlarından silindir şapkalarını çıkarıyorlar, generaller, ko­mutanlar ellerini kaş veya omuzhizasına kaldırarak selâm duruyorlar. (Devamı 2 ncide)

REİSİCUMHUR İSMET İNÖNÜ'NÜN BEYANNAMESİ "Atatürk’e tâzim vazifemizi ifa ettiğimiz bu anda, halkımıza, kalbimden gelen şükran duygularımı ifade etmeyi, ödenmesi lâzımgelen borç satdım."


(Yazısı ikincide)