us
Ulusu, uruk olmak üzere anlıyanların kafataslarını gözönüne ala- sak tefrik ederler. Bunun ulusu anlatmakta eksiksiz bir tanımı oldu. ğu kabul edilemez. Bu teşrihte yer bulan bir iştir, Ulusal ve ruhi seciye ile ilgi ve bağı olmıyan bir şeydir. Ak, kara, kırmızı derileri ile ayrılanlar olduğu gibi kafataslarına göre ayrılanlar da vardır.
Sosyal, ulusal ailelerin tümeli, (mecmuu) olan ulusla urukun birleş- tiği bir yer yoktur.
Uruk yalnız yaratılmışların, yaratıkların değişik örneklerini anla- tüm Bir bilgiden başka bir şey değildir.
Kandaşlık ta ulusta temel olamaz. & Bir baba ve anadan türemiş olanların hepsine bir ulus adı takılamaz. Yukarı doğru çıkılınca ilkel sosyetelerde, bu örnek vardır. Ancak akmlar, başka sosyeteler. den kız alıp vermeler, katmalar, göçler kandaşlığa yol bırakmamış- tır. Bununla beraber kandaşların kurdukları ilk sosyetelerde kök, ata dinidir. Ata ise kendi ilinin mabududur. Bu mabut, kendi tapkanla. rını kendi kanından ister. Bunun için il yaşayışında olanlar arasında bu stkı bağlantı geniş anlamda bir ulus sayılamaz. Bu sebeple ulus İkanelaşlılz değildir.
Bir takım düşünenler de, yersel bir düşünce ile cağrafya bakımın. dan bir ulus tarifi yapmışlarsa da, buvası söz bile götürmez. Zira ül-
keye göre ulus yoktur. Bir ülkede değişik uluslar da oturmuştur.
Birçaklarına göre de (tâbiiyet Ouyru), başkalarına göre de bir kimsenin kendisini bağlı sandığı bir sosyete onun ulusudur. Bunların hepsi ulusun ta kendisi olan dil birliği, ülkü birliği, kültür birliği kar- şısında sönük kalmış, kendiz (indi) düşüncelerdir. Daha doğrusu bir sürü faraziyat - astözellerdir.
Ulus, bir sosyetedir ki onun fertleri şu üç bağla biribirine bağla. narak yaşarlar, duyguları birdir. Düşünce ayrılığı, dil, kültür, ülkü ayrılığını yapamaz.
Aralarında nekadar fikir uymazlığı olsa bile bu üçüzlü inanda birleşiktirler. Bir ulusun çocuklarını toplıyan bu üç bağdır.
DEVLET
Program, ana temellerden birini (devlet) olarak gösterirken bu- nun cümhuriyet olduğunu söylemiştir. Türk Ulusunun egemenliğine ve ulusun tarihine en uygun olan cümhuriyet olduğuna Parti kanidir.
Türkiye Cümhuriyeti, Ulusçu, Halkçı, Devletçi, Lâik ve Devrimci bir devlettir ki bütün bunlar bir bütünlük gösterir. Türkiye Devletini,
şekil ve esas bakımından yeryüzündeki devlet kuzumlarından birine benzeterek tarife kalkışmak ta fazla bir şey olur. Bu devlet Türk m mmm