Sayfa:KROM MADENCİLİĞİ VE GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE İNSANLIK TARİHİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ.pdf/11

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa istinsah edilmiş

Krom Madenciliği ve Geçmişten Günümüze İnsanlık Tarihi Üzerindeki Etkileri


7.SONUÇ VE ÖNERİLER

Maden ve yeraltı kaynaklarına tarihin her döneminde insanlar ihtiyaç duymuşlardır. Bu ihtiyaç zamanla artmakta bununla paralel olarak bu kaynaklar tükenmektedir. Krom fiyatının düşük olması ve kullanım alanlarındaki fazlalığından dolayı krom üretimi ve kullanımda gün geçtikçe artmakta ve 2012 yılında yaklaşık 30 milyon ton'a ulaşacağı tahmin edilmektedir. Hindistan'da krom cevheri rezervinin neredeyse tükenmesi sonucu Hindistan Çelik Bakanlığı krom ihracatının durdurulmasını talep etti. Zimbabwe'de krom cevheri ihracatını yasakladığı için Çin'de de krom kıtlığı yaşanması bekleniyor. Bu sonuçlar doğrultusunda 2012'de krom cevheri ve ferrokrom fiyatlarının yükselmesi bekleniyor. Türkiye'de ortaya çıkarılan krom yatakların yanı sıra keşfedilmeyi bekleyen çok önemli bölgeler vardır. Ülkemiz bu avantajını iyi bir şekilde değerlendirmeli ve Dünya'da söz sahibi olmalıdır.

Ülkemizin en büyük problemlerinden biriside çıkarılan madenlerin ham madde olarak ihraç edilmesidir. Çıkarılan madenler sanayide değerlendirilmeli ve işlenmiş malzeme olarak satılmalıdır. Krom üreten ülkelerin çoğu üretim tesislerinde paslanmaz çelik üretimi yapmaktadır. Türkiye'de paslanmaz çelik üretimi yapıp bu şekilde ihracat yapmalıdır.

Üretilen madenlerin insanlığa kazandırılması ve yeni madenler bulunması bilim insanları tarafından gerçekleştirilmektedir. Ülkeler bilim insanlarına gereken önemi ve değeri verdikleri zaman üretken olmuş ve güçlenmiştir. Üretmek, geliştirmek ve insanlığın hizmetine sunmak temel politikamız olmalıdır.

Yeraltı zenginliklerini koruyan ve değerlendiren ülkeler kültürüne sahip çıkan ülkeler gibi yükselecek ve gelişecektir.

8. KAYNAKLAR

Ağaçayak, T., 2004, Selçuk Üniversitesi, Topraktepe (Yeşildağ - Beyşehir - Konya) Kromitleri- nin Araştırma Yöntemlerinin Araştırılması, 3 - 4,

Bağırsakçı, 5, 2000, Dünya'da ve Türkiye'de Madencilik Sektörü (Tarihi Gelişimi, Politikalar, Sorunlar ve Çözüm Önerileri). Türkiye ve orta doğu amme idaresi enstitüsü kamu yö- netimi lisans üstü uzmanlık programı, Ankara.

Bayat, O, 2009, Cevher Hazırlama Zenginleştirme Laboratuarı Ders Notları (Yayınlanmamış Rapor), Çukurova Üniversitesi, 1 - 2. Şubat 2009, Metalik Cevherleri Zenginleştirme

Yöntemleri Ders Notları (Yayınlanmamış Rapor), Çukurova Üniversitesi, 12 - 13.


Batman University International participated Science and

Culture Symposium, 18-20 April 2012 Batman, TURKEY

Batman University

Journal of Life Sciences, Volume 1, Number 2, (2012)

11