Sayfa:Köy Yaşamında Engelli Birey Olma Deneyimi Nitel Bir Araştırma Örneği.pdf/14

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfada istinsah sırasında bir sorun oluştu

Gamze SU, Esra BURCU SAĞLAM


sinema salonuna ulaştırmayan düzenlemelerdedir. Katılımcılar, köyde yapılacak herhangi bir aktivite bulunmadığını, engelli bireyler için aktivitelerin genellikle şehir merkezlerinde düzenlendiklerini belirtmişlerdir. Şehir merkezlerinde düzenlenen aktivitelere katılmama nedenlerini ise ulaşım açısından yaşadıkları zorluklar ve bu aktiviteler hakkında bilgi sahibi olmamaları olarak açıklamaktadırlar. Bu nedenle katılımcılar serbest zamanlarını televizyon izleyerek ve kahveye giderek değerlendirdiklerini belirtmişlerdir.

Serbest vakitlerimde televizyon izlerim, yürüyüş yaparım. Yapacak iş ararım kendime (K4B).

Serbest zamanlarımda hep kahvedeyim, film izliyorum başka. İmkân olsa spor yapmak basket oynamak istiyorum (K1B).

Köy Yaşamının Avantaj ve Dezavantajları

Katılımcılar, örgün eğitim kurumlarının olmaması, sağlık hizmetlerine erişimde sorun yaşamaları, engelli bireylere yönelik merkezlerin bulunmaması ve iş gücüne katılımda aktif rol alamamalarını köyde yaşamanın olumsuz yönleri olarak ifade etmişlerdir. Katılımcılardan bazıları bu eksikliklerin giderilmesi takdirde köyde yaşamanın daha avantajlı olacağını da belirtmişlerdir.

Köyler daha avantajlı, sağlık hizmetleri alabildiğin sürece daha faydalı, arabaya binip gelmek daha zor (K2G).

Şehirde yaşasam daha tercih ederim orayı hastanesi yakın çünkü hastalansam nasıl gideceğim oraya köyden (il ya da ilçe merkezine) (K5G).

Katılımcılar, kentlerde ulaşılmak istenilen ve bulunulan yer arasında çok fazla mesafe olması, bu yerlere ulaşmak için toplu taşıma araçlarının kullanılmak zorunda olması ve bazı yerlerde birden fazla araç değişikliği yapılması ve hem kent merkezlerinin hem de ulaşım araçlarının fazla kalabalık olması nedeniyle köyde yaşamanın avantajlı olduğunu belirtmişlerdir. Köyde gidilmek istenilen yerin kısa mesafede olması ve herhangi bir araç kullanma zorunluluğunun olmaması katılımcılar için köyün avantajlarından birisidir. Katılımcılara göre köyde yaşayanların birbirlerini tanıması ve birbirleriyle dayanışma içinde olması, köyde yaşamanın bir diğer avantajıdır. Kentte yaşayan nüfus sayısının çok fazla olması ve kent hayatının yoğun bir akışa sahip olması kentte yaşayan bireyler arasında yardım severlik, dayanışma ve birbirini bilme unsurunu ortadan kaldırmış ya da azalmasına neden olmuştur. Ancak köyde birbirini bilme, bizden biri olarak görme anlayışı engelli bireyler açısından olumlu bir unsurdur. Ek olarak katılımcılar, kentte yaşamanın ekonomik açıdan pahalı olduğunu belirtmiş, köyde yaşamanın ise maddi açıdan daha uygun olduğunu ifade etmişlerdir.

Köyde yaşamak rahat büyükşehirde yaşamak daha zor. Köyde trafik yok, her şey daha avantajlı. Daha iyisi şehirde dışarı çıkamayabilirsin, köy yeri daha rahat. Büyükşehrin dezavantajı daha çok, köyde kendini rahat hissediyorsun, büyükşehirde bakıyorlar utanıyoruz (K1B).

Köy daha rahat, şehirler zor. Köyde ulaşım sorunu yok her yere yürüyerek gidebilirsiniz. İnsanlar daha yardımcı. Şehirlerde karşıdan karşıya geçince otobüs sorun oluyor ya da birisine sorunca ilerden sola dön diyor neresi orası? Adres bulma ulaşım zor (K2G).

Köyde daha iyi temiz hava bol gıda, şehirde bir yerden bir yere gitmesi zor (K3B).

Köyde yaşamanın en çok avantajı geçimin uygun olmasıdır. Şehirde kapıdan çıkarsın komşunu tanımazsın. Köyde herkes herkesi tanır, köydeki insana derdini anlatabilirsin (K4B).

Katılımcılardan K5G ise köyde yaşayan bireylerin engelli bireylere yönelik olumsuz tutum, davranış ve ifadelerinin bulunduğunu, bu nedenle kentte yaşamanın daha avantajlı olduğunu ifade etmiştir. Bu durumun nedenini ise kentteki bireylerin eğitim seviyelerinin daha yüksek olması ve engelli bireylere yönelik farkındalıklarının bulunması olarak açıklamaktadır.

109