Sayfa:Francesco Redi’nin Biyogenez Deneyi.pdf/3

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa doğrulanmış

ALKÜ Fen Bilimleri Dergisi 2019; 1(3): 144-147Francesco Redi’nin Biyogenez Deneyi

Mühürlü Kavanoz: Bu şişede, herhangi bir kurtçuk oluşumu gözlenmemiştir [11 ve 12].

Şekil 1. Deney Düzeneği [11, Anonim: https://microbenotes.com/experiments-in-support-and-againstspontaneous-generation/].

Deneyde; ağzı açık olan kavanozda, çürüyen et sinekleri çektiğinden, ilerleyen günlerde kurtçuklar saptanmış ancak kapalı kavanozda kurtçuk bulunmadığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla, bu deney için şu yargıya varılabilir: “Sineklerin üretilmesi için sinekler gereklidir; sinekler, çürüyen etlerden kendiliğinden çıkmazlar”. Deneyde aynı zamanda, kurtçukların oluşmasını sağlayan sinek yumurtalarını gözlemlemeye ya da bunların varlığını hayal etmeye ihtiyaç bulunmadığı da söylenebilir. Nitekim Redi’nin deneyi basitçe, “yaşamın yine yaşamdan çıkacağını” göstermektedir [12]. Bununla birlikte; abiyogenez teorisinin tamamen çürütülmesi, Redi’nin deneyinden yaklaşık 200 yıl sonra olmuştur. Bunun en önemli nedeni; bahsedilen deneyde kullanılan gazlı bezin, etin yüzeyindeki mikroorganizma ve küflerin oluşumunu engelleyememesidir. Dolayısıyla; abiyogenez teorisinin bilimdışı doğasını ortaya çıkarabilmek için, Louis Pasteur (1822-1895) döneminde yeni deneyler yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur [13].

4.SONUÇ

Francesco Redi, etin çürümesiyle kurtçuk oluşması arasında bir ilişki olmadığını ve cansız maddelerden canlı madde oluşmayacağını, yaptığı deneyle ortaya koymuştur. Nitekim Redi’nin spontan nesil teorisini yanlışladığı deneyinin sonucu, çalışmamızda F. Redi’nin mezkur deneyine ilişkin aktarılan veriler ve bulgulardan da açıkça anlaşılmaktadır. Bununla birlikte, mevcut bilimsel kabullere aykırı bir sonuç üreten biyogenez görüşünün, bilim topluluğunda yaygın kabul görmesi için Redi’nin yaşadığı dönemin üzerinden yaklaşık 200 sene geçmesi gerekmiştir.

REFERANSLAR
[1] Parke, E.C. “Flies from meat and wasps from trees: Reevaluating Francesco Redi’s spontaneous generation experiments”, Studies in History and Philosophy of Biological and Biomedical Sciences, 45, 2014, s. 34.

[2] Demir, O. “Tevellüd”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, İstanbul: Diyanet Vakfı Yayınları; 41, 2012, s. 4-5. Erişim Linki: https://islamansiklopedisi.org.tr/tevellud, Erişim Tarihi: 30.08.2019.

[3] Maclachlan R. Internet Article: “Abiogenesis?”, Yayın Tarihi: 20 Aralık 2014, Erişim Linki: https://creation.com/abiogenesis, Erişim Tarihi: 30.08.2019. 146