Sayfa:C.H.P. 15. Yıl Kitabı (1938).pdf/29

Vikikaynak, özgür kütüphane
Bu sayfa doğrulanmış
16

Reisliği altında çalışır. Halkevlerinde -ne mahiyette olursa olsun- geri veya beynelmilelci fikirler yer bulamaz. Halkevleri inkılâba sadık ve milliyetçi bir havanın bütün vatandaşları saran samimi bir kardeşlik duygusu içinde çalışırlar.

Halkevleri dikkatli ve uzun hazırlıklardan sonra ilk defa 19 Şubat 1932 de 14 vilâyet merkezinde açılmıştır. İkinci tertip olarak 24 Haziran 1932 de 20 merkezde açılmıştır. 1933 de muhtelif vilâyet ve kazalarda 21 Halkevi daha açıldı. 1938 yılı içinde Halkevleri mevcudu 209 u buldu. Her sene memleketin muhtelif bucaklarında Halkevlerinin açılmalarına devam olunacak ve Halkevinin yüksek prensipleri bütün memlekete yayılacaktır. Halkevlerinin açılması henüz kısa bir zaman işi olduğu halde şimdiye kadar kayıtlı olanlardan başka 1938 istatistiklerine göre Halkevlerinde faydalı olmak veya Halkevlerinin türlü çalışmalarından faydalanmak suretile altı milyonu geçen vatandaş Evlere devam etmiştir. Halkevleri şubelerinin, isimlerinden anlaşılacak vazife kolları her gün daha geniş neticeler alacak bir çalışma yolundadır.

Dil, edebiyat, tarih şubesi: Türk Tarih cemiyeti ile Türk dil cemiyetinin tanzim ettiği program esasları içinde çalışmaktadır.

Söz derlemeleri, anketlere karşılık bulmak, ata sözleri, maniler, millî masallar, folklor tetkikleri, eski eserlerin yerlerinin tesbiti, harap olmaktan muhafazaları, Türk büyüklerinin hatıralarını ve yıl dönümlerini kutlamak gibi tarih, dil ve kültür mesaisinde bir çok kıymetli eserlerin temel taşı konmaktadır.

Bu kolların tertip ve neşrettiği Halkevleri dergileri tarih ve dil sahasını da değerli malzemeyi ihtiva etmektedirler.

Hiç bir münevver, okumak, konferans dinlemek ve umumi bilgilerini arttırmak ihtiyacından kendini kurtaramaz. Aksi takdirde yarı cahil kalmak ve kendisinden sonra mektepten çıkan her yeni nesilden fikir ve bilgi itibarile geride bulunmak tehlikesini göze almış demektir. Bu bakımdan konferans faaliyetlerine her yıl evvelkinden daha fazla önem verilmiş, 1937 de verilen konferansların sayısı 3000 i geçmiştir. Profesörlerimizin, doçentlerimizin de katıldığı bu konferans faaliyeti mahsulü olan değerli konferanslar Partice bastırılmaktadır.

Güzel sanatlar şubesi: Resim, modern musiki, şehir bandolarının teşkili, millî türkülerimizin notalarının zaptedilmesi, tezyinî kadın işleri, mimari kursları, radyo ve gramofonla memlekette modern musiki zevkinin yayılması, modern musiki dersleri verilmesi gibi işlerde bu şubeler tarafından önemli adımlar atılmıştır. 1937 yılı içinde verilen konferanslar 1.164 ve açılan ar sergileri de 135 olmuştur.

Temsil şubesi: C. H. Partisinin kabul ettiği piyesler, gerek kapalı sahnelerde, gerek köylerde kurulan açık sahnelerde temsil edilmiştir. Ankara, İzmir gibi bazı Halkevlerinde Karagöz, kukla gibi halk oyunlarına önem verilmiş ve yapılan tecrübeler güzel neticeler vermiştir. Halkevlerinin tem-